Är Göran Persson rikskonservator?


Idag tvingas myndigheter ofta vända på slantarna men det gäller inte alla.

Regeringskansliet, som jag felaktigt trodde bestod av något 50-tal tjänstemän visar sig bestå av 2400. Och därtill har de ökat de senaste åren från att ha varit 1700. Då det är Göran Perssons kansli så tillåts de uppenbarligen att växa ohämmat.

Jag kan inte annat än höja på ögonbrynen inför detta faktum, på samma sätt som jag konstaterar att avdankade politiker utses till generaldirektörer eller ambassadörer. Och det skulle inte bli ett dugg bättre med en borgerlig regering. Det svenska systemet upplever jag som ett konserverat system.

Sosseledningen förefaller bara klia varandras ryggar som något slags förvuxet bröderna brothers..


7 svar till “Är Göran Persson rikskonservator?”

 1. Inse vad man skulle kunna sänka skatterna om man skar i fläsket kring all byråkrati, administration, myndigheter och väntjänst aktiviteter i Sverige.
  Och detta utan att så mycket som röra något som påverkar kvalitén i det som folk traditionellt sett associerar med ”välfärd”.

  Kollade igenom statsbudgeten för några månader sedan, vill minnas att av ca 750 miljarder (minns ej exakt siffra, endast statsbudget, skattetrycket är på 1150 miljarder), så kunde man med lätthet sannolikt skära 150-200 miljarder utan att rättsväsende, skola, vård eller ens bidrag skulle märka ett dugg.

 2. Ovanstående kommentar är ju enbart bisarr, plockad från luften.

  Men jag vill problematisera det du skriver också, Jinge. Jag tycker också att regeringskansliet vuxit ohämmat. Men faktum är att det är två saker som förklarar den tillväxten, varav BÅDA är pådrivna av den borgerlighet som nu kritiserar utvecklngen:

  1) EU-medlemskapets allt större påverkan på svensk politik (och nästan allt det går via regeringen, med dålig insyn från riksdagen)
  2) Krav på större och mer detaljerad kontroll av myndigheterna, för att de ska hålla budgeten, och för att de ska leva upp till massa krav på ”effektivitet” som inte sällan innebär att de inte kan göra ett bra jobb – allt måste KVANTIFIERAS, och så sitter det folk och skriver rapporter och folk som läser dem. Många myndigheter SKA ju ha till syfte att understödja/stärka/förbättra processer, vilket är svårmätt. Men då kommer ju borgarna och media med kritik och det efterlyses krafttag från regeringen och så anställer man folk som ska sätta åt myndigheterna.

  Men att den komplicerade bilden ska presenteras i media är förstås för mycket begärt.

 3. Jag har inte brytt mig om att forska ens Ali. DEt är väl klart att det finns motiv till det mesta, men jag kan tycka att det är underligt att en sådan funktion ska ligga i regerinskansliet. Då borde det hellre finnas ett EU-departement..

  Forskaren som SvD talade med ansåg inte att det var speciellt effektivt heller vilket är en annan bra invändning om den är korrekt.

 4. Många myndigheter SKA ju ha till syfte att understödja/stärka/förbättra processer, vilket är svårmätt.

  Ursäkta mig, men nu råkar det vara så att gör mitt levebröd just på att ”understödja/stärka/förbättra processer” som management och IT-konsult, och ovanstående påstående är en ren lögn.
  Går det inte att kvantifiera förändringar i en process så är det du gjort antagligen fullkomligt värdelöst eller så är du inkompetent på att mäta.

  Nu höjs säkert röster ”öh, men allt går inte att mäta allt i pengar”. Nej, det är sant, även om det mesta går, men det går att mäta med andra mått: för ”Centrum Mot Rasism” vore kanske ett potentiellt mått skillnaden i antalet hatrelaterade brott från år till år för att mäta deras inverkan osv osv, det gäller bara att tänka till lite före vad det är man vill förbättra.

  Vet du inte exakt vad det är du vill förbättra, ja, då blir mätbarheten lite svårare, men då kanske man inte ska starta en jäkla myndighet till att börja med.

 5. ”Ursäkta mig, men nu råkar det vara så att gör mitt levebröd just på att “understödja/stärka/förbättra processer” som management och IT-konsult, och ovanstående påstående är en ren lögn.”

  Det är helt ok att beskylla folk för lögn och bedrägeri här på min blogg. Men då ska påståendet verifieras på ett nöjaktigt sätt.

  Det gör du inte varför jag hävdar att det är du själv som är lögnaren till motsatsen är bevisad.

  ”Går det inte att kvantifiera förändringar i en process så är det du gjort antagligen fullkomligt värdelöst eller så är du inkompetent på att mäta.” Det låter ju för all del bestickande men samtidigt så är det en åsikt som du inte kan verifiera.

  Själv är jag inte någon beundrare av vare sig Persson eller berörd myndighet men jag tycker samtidigt inte att man ska kalla meningsmotståndare för lögnare utan att ha något på fötterna annat än en annorlunda politisk uppfattning..

 6. Nu höjs säkert röster “öh, men allt går inte att mäta allt i pengar”. Nej, det är sant, även om det mesta går, men det går att mäta med andra mått: för “Centrum Mot Rasism” vore kanske ett potentiellt mått skillnaden i antalet hatrelaterade brott från år till år för att mäta deras inverkan osv osv, det gäller bara att tänka till lite före vad det är man vill förbättra.

  Vet du inte exakt vad det är du vill förbättra, ja, då blir mätbarheten lite svårare, men då kanske man inte ska starta en jäkla myndighet till att börja med.
  Anser jag vara en rätt tillräcklig konkretisering i diskussionsforumssammanhang.

  ..men jag tycker samtidigt inte att man ska kalla meningsmotståndare för lögnare utan att ha något på fötterna annat än en annorlunda politisk uppfattning..
  För en mycket sällsynt gångsskull är det INTE en politisk uppfattning, det är en empirisk sanning baserad på 6 års yrkeserfarenhet och 3 års universitetsstudier. Sannolikt avsevärt mycket mer erfarenhet av processförbättring och kvantifiering än vad Esbati fått på Handels och i sin politiskt skyddade verkstad.

  Tar du mig inte på orden kan jag rekommendera ett par böcker:
  http://www.amazon.co.uk/exec/obidos/ASIN/0750665297/qid=1122450517/sr=1-3/ref=sr_1_11_3/202-0723901-8106214

  http://www.amazon.co.uk/exec/obidos/ASIN/0321186133/qid=1122450439/sr=1-4/ref=sr_1_11_4/202-0723901-8106214

  http://www.amazon.co.uk/exec/obidos/ASIN/027365621X/qid=1122450790/sr=1-17/ref=sr_1_2_17/202-0723901-8106214

 7. ..för att konkretisera ytterligare (vilket kanske boktipsen redan gjort till viss del):
  Det finns hyllmeter på hyllmeter med forskning och praktiska exempel på hur man kvantifierar processer, även ”mjuka” sådana som vare sig går att kvantifiera i pengar eller tid och som till stor del är informella.
  Sök på områdena ”process improvement” eller ”statistik” på valfritt universitet, bibliotek, nätbokhandel eller Google och dyk..