Är du också rädd för att dö?


Vad skulle annars avhålla en människa för att ta ansvar för sin egen bortgång?

Ja frågan är lite obehaglig. Vi vill inte så gärna tänka på det ingen av oss kommer undan. Förr eller senare så gör du exakt samma sak som undertecknad. Lägger näsan i vädret, blir jordgubbe eller vad vi nu vill kalla det.

Själv oroade jag mig en hel del för döden innan jag hjärtopererades 1999. Men när jag överlevde det (vilket de allra flesta faktiskt gör) så försvann rädslan.

Idag visar ekot på ett missförhållande som berör detta: ”De flesta svenskar är positiva till att donera organ efter sin död, visar en Sifo-undersökning med 1 000 tillfrågade. Men bara hälften av dem har berättat det. Det betyder att de anhöriga måste fatta donationsbeslut och då blir det ofta nej.”

Jag anmälde mig själv till donationsregistret för länge sedan. Inte för att jag tror att de kan ha så mycket nytta av en bättre begagnad gubbe, men det beslutet överlåter jag till sjukvårdspersonalen. Jag har bra njurar, lever och lungor så de kanske kan komma till användning..

En av läsarna på denna blogg har fått ett nytt hjärta. Patric fick sitt nya hjärta för snart sex år sedan. Om alla vore så förutseende att de anmälde sig till donationsregistret så skulle vi inte ha någon kö till transplantationer.


Ett mycket efterfrågat organ, njuren

I ekot intervjuades en man som väntar på ett nytt hjärta, och det är lätt att förställa sig den vanmakt som han och andra känner. Han säger: ”– Det kan vara jobbigt ibland. Man ligger ju och funderar om man ska orka tills man får ett, säger Björn Simonsen.”

Har du funderat förut på att donera dina organ? Länken längst ner går till socialstyrelsens donationsregister. Du anmäler dig och får en bekräftelse på posten.

Anmäl dig till donationsregistret!


5 svar till “Är du också rädd för att dö?”

 1. Nej, så länge alliansen inte har sina händer så långt nere i donationshandeln att de inte kan agera 1 för alla utan att döda o begrava de mindre lyckliga.

  Ett problem med att donera, vilket tex jag gör, är att det går till ens politiska fiender. Man kan ju fundera över om man inte skulle ha betalt? Moderaterna kan ju skapa ett system mot svarande bilpremier – ju sämre skötsel o risk för skada desto högre premier (sämre organ, minskad förtur etc får du).

  Avslutningsvis kan man ju säkert säga att det inte är farligt att dö, man kommer till det ställe eller motsvarande det man var i innan man föddes. Jag personligen tror det är antingen helvetet eller himmelriket.

 2. Huvudproblemet är att folk inte ids anmäla sig till donationsregistret. Därför föreslår jag att kostnaden för läkarbesök höjs med en hundring för alla som inte anmäler sig till donationsregistret. Då blir nog lappen ifylld vid nästa läkarbesök.

  Jag skulle också kunna tänka mig att de som ställer sig positiva till organdonation alltid går före de negativa i kön till donerade organ. Detta oavsett om ens organ går att använda eller inte – huvudsaken är att man ställer sig positiv.

 3. För få anmäler sig till donatorregistret
  detta råder bot på det

  Medlemskap i donatorregister
  Alla som anmäler sig för att ge organ kan få organ vid sjukdom

  Anmälan sker med ett x på självdeklarationen
  Förälder som anmäler sig medanmäler barn

  KAS

  Undantag barn under 18 år får alltid organ

 4. För några år sedan gjordes en stor kampanj om att donera sina organ. Tycker att det är dags för en ny, speciellt som det nu är så enkelt att anmäla sig.
  Vi behöver också påminnas om att bli blodgivare, det behövs det med.