Är det olagligt att bränna Gävlebocken?


Frågan är mer berättigad än vad du kanske tror. Numera är Julbocken i Gävle en kommersiell jätteframgång för den lokala handeln.

För några år sedan dömdes en amerikan som sade att han trott att det var meningen att bocken skulle brännas, och idag är väl frågan om han inte har rätt.

DN: ”På lördagskvällen stod julbocken i Gävle återigen i lågor. Den här gången antändes stadens viktigaste symbol av en tomte och en pepparkaksgubbe som sköt eldpilar mot bocken.
Rent kommunikativt har bocken varit en lysande sak för Gävle, säger pr-konsulten Åsa Ragnar-Svedberg. Sedan Gävlebocken restes första gången för snart trettio år sedan har den bara skonats sju gånger. Att detta satt staden på kartan råder det ingen tvekan om. ”Julbocken har ju blivit en del av vår jultradition”, som Åsa Ragnar-Svedberg, byråchef på pr-firman Hill & Knowlton uttrycker det.”

Kan det verkligen ses som olagligt i ett läge som det nuvarande? Personligen undrar jag om det inte är en ren misshushållning med rättsväsendets resurser att bevaka bocken, det är definitivt felaktigt använda slantar om

polisen ska infånga bockbrännare och ställa dem till svars. Affärsidkarna i Gävle tjänar stora pengar på detta och det kan inte uteslutas att de jublar över brännarnas tilltag. Att bocken brinner är numera en del i själva affärsidén..


9 svar till “Är det olagligt att bränna Gävlebocken?”

 1. Fast varumärket ligger ju i att det är spännande om/vem/hur bocken brinner. Samtidigt är det cyniskt att bygga ett varumärke på att någon skall begå en brottslig gärning. Varumärket skulle dock förlora all sin glans om inte bocken var högbevakad och det var olagligt att bränna den. Alltså skulle en bockbrännarlegalisering innebära att varumärket skulle försvinna, och därmed också skälet till legaliseringen. Så man måste välja…

 2. DET har du delvis rätt i Flashie!

  Hur ska man göra då? 500.- i böter? Det har en bockbrännare råd med. Men det borde inte komma i kriminalregistret i.s.f.

 3. DET har du delvis rätt i Flashie!

  Hur ska man göra då? 500.- i böter? Det har en bockbrännare råd med. Men det borde inte komma i kriminalregistret i.s.f.

  Hekmatyar!! Tänk på att feminister oxo läser denna blogg.. :-/

 4. Jag tror till och med att det är affärsidkarna i Gävle som betalar bockskrället vilket de knappast skulle göra om det förlorade på saken.

  Problemet, i den mån nu detta är ett problem ligger hos rättsväsendet. Tog de fast en bockbrännare, vilket vore en smal sak om polisen verkligen var intresserade, och dömde vederbörande till mordbrand skulle bockbrännandet i framtiden troligen sjunka markant.

 5. ”Det var ju Tomten som satte eld på bocken!”
  Ken det är bara som dom vill att vi ska tro

 6. varför göra ny varje år om de e inte för att nån ska bränna ner/ ha sönder på nått annat sät? alla vet ju ändå att den kommer förstöras