Är det möjligen feminism?


Egentligen är jag inte speciellt idrottsintres-
serad alls. Det finns några enstaka undantag förutom de givna, viktiga internationella hockey- och fotbollsfinaler.

Dessa undantag har tidigare begränsat sig till Kajsa, Anja och Stefan, efternamn onödiga. Nu har ett namn tillkommit och ett försvunnit, märkligt nog samtidigt. Märkligt nog så är jag mer intresserad av damfotbollen än herrarnas, detta trots att mitt eget AIK spelar i högsta serien. För ett tag sedan så diskuterade jag detta med en gammal kompis som hade samma intressen, vi var nog överens om att tjejidrott på ett rent allmänt plan är roligare.

Men mer viktigt är kanske att det känns som att tjejerna får kämpa betydligt mer än killarna för att nå stora framgångar och stjärnstatus. Jag vet inte om det stämmer, men det är en känsla jag har. Eller möjligen är vi män mindre avundsjuka på kvinnors framgångar. Jag har inte en aning, men jag håller nog mest på feministlinjen i mitt resonemang. Och helt utan spågubbeambitioner så gissar jag att vår nya norrbottniske stjärna kommer att lysa både starkt och länge. Jag hoppas att hon får rätt och nog sjutton kommer jag att se till att se nästa tävling på TV…

Och visst sjutton är det roligare att se både Damhockey och Damfotboll än herrarnas?

DN123 SvD123 AB12

Andra om , , , , , , , ,

[tags]Kajsa Bergqvist, Charlotte Kalla, Höjdhopp, Skidor, Damidrott, Underhållning, Idrott, Sport, Kultur[/tags]


9 svar till “Är det möjligen feminism?”

 1. Inte kan det väl vara feminism? Det är nog snarare så att matcherna blir bättre och lite som förr med kvinnor på rinkarna och arenorna, särskilt i lagidrotterna!

  Där går det fortfarande att lira utan att omedelbart bli kapad. Se på Umes Martha tex. Hon spelar i långa stunder som en Hamrin eller Nacka utan att kapas på ett fult sätt som i ”modern” herrfotboll.. Bla därför blir kvinnoidrotten bättre att se..

  ( att man dessutom som en ”gubbe i sina bästa år kan finna både nöje och njutning av att se fräscha vältränade kvinnot utöva sin sport får absolut inte förväxlas med feminism Jinge! det ses i dagens språkbruk mera som gubbsjukt och därmed inte acceptabelt, men det ger jag blanka f.n i..)

 2. Och visst sjutton är det roligare att se både Damhockey och Damfotboll än herrarnas?

  Helt klart är det ”roligare” att se damhockey- och fotboll… nej skämt åsido. Jag tycker både damhockey- och fotboll inte är speciellt intressant att titta på i jämförelse med herrarnas motsvarighet. Däremot vdg alpint, längdskidor och skidskytte tycker jag det är vilket som om det är (svenska) herrar eller damer som åker. Lika kul ändå

 3. Jag hoppas att hon får rätt och nog sjutton kommer jag att se till att se nästa tävling på TV… Ska du smygtitta hos grannen, eller har du ”dumburk” i datorn ?

 4. Hej, ja titta på frisbee, ultimate. Dam-Ultimate är en helt annan sport än herr-ultimate. Killarna håvar iväg frisbeen och någon välhoppande kille tar emot den nära mål eller i mål, medan dam-ultimate spelar frisbeen upp på ett helt annat sätt. Bäst är dock ridning för hästar är bäst..

 5. Det här kan jag inte ta på allvar, Jinge. Men jag har hört det förr. Skulle damfotboll vara roligare att titta på än herrfotboll? I beg to differ med många utropstecken!!!

  Ofta handlar det här möjligtvis om missriktad feminism.

  Visst, detta må vara en vagt uttryckt åsikt av dig Jinge, men damfotbollen är så bisarrt mycket sämre än herrfotbollen att det är nästan svårt att jämföra.

  Tekniken är oerhört mycket bättre hos männen, tempot är betydligt högre, de spektakulära målen fler, finterna, de avancerade passningarna fler. Målvaktsspelet ska vi inte tala om.

  Det är absolut möjligt också att damspelarna är mindre egoistiska i vissa lägen. Men Marta är väl just en sån, som är en aning egoistisk i sin spelstil.

  Damfotbollen håller på att bli bättre. Den positiva skillnad jag kan se är väl just att damfotbollen är mindre brutal och att det inte filmas i närheten så mycket som i herrfotbollen.

  Du nämnde AIK:s damlag. Detta allsvenska damlag fick förra året stryk med 6-0 av ett manligt division 8-lag. Division 8 är så långt ned man kan komma… Nu gick förvisso det laget upp förra året till den nästlägsta herrdivisionen…

  Nåväl. Det spelar ingen större roll. Man får väl tycka att damfotboll är roligare att titta på.

 6. Det ska du definitivt ta på allvar Uffe. Jag tycker att lagidrotter bland tjejerna är fan så mycket roligare att se på. Jag har tom övervägt att följa damallsvenskan på plats. I år ska jag görad et.

  Betydligt långsammare, visst. Mindre hårda tag, visst. Inte samma teknik och snabbhet, men trevligare att se på.

  Nej, jag har inte nämnt AIK:s damlag.

 7. *hostjingeochleoärsnuskgubbarhost* ;)

  När det gäller damsport är singelgrenar mycket roligare. Lagspelen verkar inte riktigt funka.
  Men ja, de är faktiskt kul att se på. :P

  Och jag är för ung för att vara snuskgubbe så kom med nåt annat. :)