Är Coca-Cola bra mot rost?Fem stora tankvagnar med – socker. Jag undrar om det är dagsförbrukningen i fabriken..

Att Coca-Cola är bra mot rost har varit känt länge. Det lär bero på att drycken innehåller Oxalsyra, men om det fortfarande är så vet jag inte.

Det finns exempel som säger att man kan blöta rostiga bultar/muttrar med CC om man vill skruva loss dem. Personligen skulle jag undvika i det längsta att släcka törsten med en sådan produkt. Andra säger att om man släpper ner en tand i ett glas med CC så försvinner den helt efter ett tag, den fräts upp. Är det någon som har någon tand över så går det bra att testa och rapportera till mig..

Bilderna är tagna idag utanför Coca-Colas fabrik i Jordbro. I vanliga fall står det ”Socker” på vagnarna, men på just dessa stod det ”Livsmedel” på fast på tyska. Förut har det varit Svenska Sockeraktiebolaget som levererat sockret till CC men de kanske kan köpa billigare från annat håll.

Ni märker väl att jag avstår vissa uttryck ”imperialism” och ”monopolkapitalism” som annars skulle sitta som handen i handsken, eller som en smäck, om man säger så.

Själv dricker jag inte smörjan för att den är för hårt kolsyrad, jag får bubblor i näsan..

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Coca-Cola, Oxalsyra, Socker, Tänder, Fetma, Tandtroll, Imperialism[/tags]


8 svar till “Är Coca-Cola bra mot rost?”

 1. Jag gjorde samma iaktagelse av sockervagnarna alldeles nyss när jag passerade fabriken. SSA – Svenska Sockerfabriks AB köptes 1993 av danska Danisco och numera finns det inte många sockerbruk kvar i Sverige. Bara två stycken i Skåne tror jag. Det skulle inte förvåna mig om Danisco även dominerar på den tyska marknaden.

  Jag saknar SSA-märkena på sockarpaketen på Maxi ICA och Coop Forum. De enda SSA-märken jag ser numera finns på museijärnvägen på Gotland.

  Discoveryprogrammet Myth-Busters har avlivat några av myterna kring Coca-Cola. Bl.a. den med tanden och den mystiska reklamen som klipptes in i filmer. Åskådaren upptäckte aldrig budskapet men det registrerades av hjärnan. Jag kommer inte ihåg om man även avlivat myten om rostskyddsmedlet.

 2. Tandmyten är inte sann iallafall: http://www.snopes.com/cokelore/tooth.asp

  Coca Cola går att använda som rostlösare:

  ”Nearly all carbonated soft drinks contain carbonic acid, which is moderately useful for tasks such as removing stains and dissolving rust deposits (although plain soda water is much better for some of these purposes than Coca-Cola or other soft drinks, as it doesn’t leave a sticky sugar residue behind).” (http://www.snopes.com/cokelore/acid.asp)

 3. Att Coca Cola fungerar bra som rostlösare ska vara falskt. Det är något som MythBusters provade och det visade sig inte stämma särskilt bra. I ditt inlägg vältrar du dig i pseudovetenskap, vad är det du vill påpeka egentligen?

 4. Kent! Kan du nämna i vilken mening jag ägnar mig åt pseudovetenskap? Varken pseudo eller annan vetenskap ägnar jag mig åt. Bloggposten är katalogiserad som ”Dagens Bild” och den här bloggen heter Jinges Web och Fotoblogg.

  Säger inte det dig någonting alls??

 5. Antar att det bästa sättet att få reda på sanningen är att testa själv med en tand om man har en över. Svårt att lita på ett TV program.

 6. Djäklar vilken duktig fotograf du är Jinge! Även om jag skiter i din politiska uppfattning så kan jag inte låta bli bloggen bara för bildedrnas skull! Jodå, vissa saker tycker jag lika om, till exempel israel.

 7. Förra kommentaren dök visst inte upp, iaf var detta kontentan:

  För länge, länge sedan på högstadiet (då kommunismen föll) testade vi tanden i cola och massa annat på kemin. Allt är rena myter som diverse tandläkare skrämmer barn med. Senare när man växte upp och lärde sig lite mera kemi insåg man hur dum man var som trodde på det (det gjorde iaf jag rätt många år som liten).