Är bloggosfären en juridisk kökkenmödding?


Skälet till mina funderingar i ärendet är att jag har fått privat e-post utlagd på ett par bloggar.

Utöver det så har jag skyllts för att vara antisemit, nazist och gud vet vad på Likudbloggarna. Det känns märkligt för en antirasist kan jag berätta. Därför tänkte jag ta reda på lite hur det förhåller sig med legaliteten, sagt och gjort.

Mina egna meriter när det gäller juridik är 30 akademiska poäng, huvudsakligen socialrätt, förvaltningsrätt och civilrätt. Dessutom var det mer än 25 år sedan jag läste ämnet, men jag är trots allt inte helt okunnig.

I förra veckan ringde jag runt till Post- och Telestyrelsen, Datainspektionen och Justitiedepartementet och ventilerade juridiken bakom de ovan nämnda händelserna.

Får jag lägga ut ett e-postmeddelande ställt till mig på min egen blogg?

Nej det får jag inte. Framgår det av meddelandet vem som skickat det så är det sannolikt ett brott mot Personuppgiftslagen, PUL. Om dessutom avsändaren av e-posten antingen i mailet eller efteråt, förklarar att hon/han inte tycker om att jag lagt ut mailet, och det ändå inte tas bort, så är det en klar brottslig handling, eventuellt med försvårande omständigheter.

Får jag kalla någon nazist eller antisemit? Skiljer det sig åt om det är ”Nisse Hult i Hökarängen” som gör det i en kommentar, eller om det är bloggaren själv som står för beskyllningen?

När det gäller nedsättande omdömen om personer så finns det en gradskillnad. Kritiserar man en offentlig person som t.ex. en politiker eller Vattenfallsdirektör så är det yttrandefriheten som gäller. Visserligen inom vissa gränser, men de jurister jag talade med var rörande överens.

När det gäller en privatperson så förhåller det sig annorlunda. Sätter jag igång och påstår saker om en utpekad privatperson så kan jag inte utan vidare säga att hon/han är nazist eller antisemit eller något annat nedsättande.

Det är också fullständigt klarlagt att jag som bloggare är ansvarig till 100% för de kommentarer som finns på min blogg, oavsett vem som skrivit dessa.

Det är den s.k. BBS-lagen som stadgar detta. Med andra ord så bör alla bloggare alltid moderera sina kommentarer.

Vad ska man göra då om man själv utsätts för något i den vägen? Jo, man ska tala om för den det gäller att man önskar att hon/han tar bort det inlägg som man anser vara kränkande både i bloggtext och kommentarer. Det gäller även utlagd e-post.

Sker det ändå inte inom några timmar bör man abuseanmäla bloggen till den som tillhandahåller serverplats- /bloggverktyg.

Man bör också abuseanmäla serverägaren till vederbörandes nätleverantör (Backbone) typ Glocalnet, TeliaNet etc.

Bloggägaren har också en ISP, Internet Service Provider, t.ex. Bredbandsbolaget, Chello, Telia, Tele2 etc. Man bör påtala problemet även för dessa, och det gör man bäst genom en abuseanmälan.

Sker det inget omedelbart så bör man vända sig till Datainspektionen, Post- och Telestyrelsen eller åklagarmyndigheten.

Man kan givetvis också lämna in en stämning till berörd tingsrätt, och om man inte kan få fram personuppgifter på vem som döljer sig bakom en anonym adress, anmäla till polismyndigheten. T.ex. om det bara finns ett namn men fejkad adress och telefonnummer när man söker på Whois.

Att abuseanmäla samtliga inblandade parter leder kanske ingenstans för serverägaren eftersom de oftast försöker att friskriva sig. Men det är en signal till backboneleverantören att allt inte står rätt till. Självklart råder samma förhållande när det gäller berörd ISP.

Jag kan aldrig som bloggare hävda att jag inte kände till dessa regler, det är min skyldighet att känna till gällande lagstiftning. Vi bör också vara medvetna om att vi själva får betala skadestånd och juridiska kostnader om vi fälls i en domstol.

Man bör i alla lägen tillse att man har skärmdumpar och utskrifter av det material man anser vara kränkande och strider mot lagar och regler.

Lagtexterna finns på respektive myndighets hemsida och dessa två länkar kan tjäna som en startpunkt för de som intresserar sig för frågorna.

To Be Continued..

[i] BBS-lagen

[i] Personuppgiftslagen, PUL


5 svar till “Är bloggosfären en juridisk kökkenmödding?”

  1. Bra att veta. Annars brukar en nypa sunt förnuft räcka bra när man skriver blogg och kollar igenom sina kommentarer.

    Och skärmdumpar är bra bevis, det vet vi ju ;)

  2. En bra sammanställning! Jag skall referea till den under helgen. Det har länge förvånat mig hur litet det har skrivits om de rättsliga aspekterna på bloggandet.

    En fråga som jag själv inte vet svaret på är om en bloggare enligt lagen anses som en privatperson eller som journalist, och i så fall en mer eller mindre officiell person.

    Om jag säger att min granne Kalle Svenson är nazist och om Kalle Svensson inte har någon som helst närvaro på nätet så förstår jag givetvis att det är fel. Men om Kalle Svensson bloggar och säger pro-nazistiska saker, är han då fortfarande privatperson?

  3. Frågan är knepig Lennart. Enligt vår rättstradition så bör du inte i något sammanhang peka ut en enskild på det sättet. Även om du kan göra gällande att du sett honom göra Sieg Heil så nej. Att vara en ”offentlig” person blir man inte för att 100 datanördar vet vem man är.

    Och du betraktas nog som en privatperson i alla lägen. Först om du registrerar ett utgivningsbevis förändras det men samtidigt är du alltid ansvarig utgivare.. :) Så i praktiken..

    Nu har jag pratat med tre olika jurister om detta, och har oxo tidigare surrat med lagkloka om det, men jag tror att rättstraditionerna skiljer sig en del mellan USA och Sverige.

    Men om Kalle på ett eller annat sätt uttrycker missnöje med vad du skrivit om honom så skulle jag rekommendera att du omedelbums tog bort det om han inte vore någon slags kändis. I synnerhet i USA där det handlar om feeta skadestånd.. :)

  4. Självklart att bloggaren själv ansvarar för att de kommentarer som står där inte upplevs som stötande. Ser det däremot inte som självklart att alla känner till det. Det talas om sunt förnuft … klart man modererar … Känner till reglerna på en domän, hur skall man kunna låta bli … på en blogg kanske det är lättare. Finns det föreskrifter överallt … nej, inte direkt när det gäller kommentarerna, men det står att man inte får sprida vissa saker … om man låter kommentarer stå kvar som innehåller sådana saker … och man inte tar bort det, så är man ju medskyldig … Självklart! Sunt förnuft, helt enkelt!