Antisemitismspöket kommer jag att skriva en del om framöver


Den närmaste tiden kommer jag att ha ämnet antisemitism som ett återkommande inslag här.

Skälet är uppenbart, själv kallas jag antisemit i tid och otid på grund av att jag kritiserar Israel. Idag är det, som någon skrev, kritiserar man en israelisk avokado så blir man direkt kallad antisemit..

Det är förstås trist att det ska vara på det sättet. Senast igår skrev en kvinna på sin blogg: ”…han är en föregiven vänsterperson och Israelkritiker som av andra Israelkritiker (t ex mig) blivit kritiserad för sin grova antisemitism.”

Att jag blir kallad antisemit på hennes blogg förvånar mig dock lite. Jag visste inte någonting om hennes etnicitet och det jag kritiserade var en, i mitt tycke, mycket usel bok. Men det är väl som med avokadon. Man ska passa sin tunga, särskilt om den är vass som min..

Men egentligen är det rätt sorgligt att det finns en stat på denna jord som absolut INTE får kritiseras. Jag får kritisera USA, Rwanda, Cuba, Ryssland, Frankrike, England, Danmark, Norge, ja till och med Sverige. Men faan ta mig om jag säger något om Israel..

Så kan vi givetvis inte ha det. Det är inte acceptabelt. När Johannes Wahlström skriver om den lobbyverksamhet som finns mot landets tidningar/radio och TV så blir han näst intill halshuggen. Möjligen borde han ha spelat in sina intervjuer men jag har inte något sådant krav på mig eftersom jag har fotokopior på brev och mail..

Mer om det längre fram..


17 svar till “Antisemitismspöket kommer jag att skriva en del om framöver”

 1. Vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag läser att Annika Bryn kritiserar dig för ”grov antisemitism”, utan att backa upp sin allvarliga anklagelse med ett enda konkret exempel. Jag tror hon är sur över bokrecensionen (fullt förståeligt), men istället för en schysst motattack så angriper hon med en kniv som, hur oskyldig man än är, är svår att värja sig mot.

  Vad jag menar beskrivs bra i följande artikel i Aftonbladet:
  http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/utskrift/0,3258,421552,00.html

  ”En anklagelse om judehat är närmast omöjlig att försvara sig mot. Den klibbar fast och skitar ner. Ju högre den anklagade försäkrar att han inte hatar judar, desto mer klibbar anklagelsen.”

  En taktik av Annika jag anser vara mycket feg.

 2. Jag har aldrig förstått hur kritik av staten Israel blir till antisemitism. En demokrati som Israel säger sig vara måste precis som demokratin Sverige tåla att den synas i sömmarna. Att förintelsen ständigt skall vara ett slags bakdörr ur en argumentation är tröttande.

 3. Det där är en intressant artikel Hej!

  Att Annika Bryn kritiserar mig för antisemitism han jag inte riktigt förstått. Å andra sidan hade jag, som jag skrev, inte en aaaning om hennes etnicitet innan jag skrev om boken.

  Och tur är väl det för annars hade jag väl inte vågat skriva om den.. :)

 4. Det finns en sjukt rolig scen i avsnitt 3, säsong 2 av Curb your enthusiasm (Simma lugnt, Larry) där Larry blir anklagad för att vara en självhatande jude – för att han visslar på ett stycke av Wagner!

  —Are you jewish?
  —You wanna check my penis? Is that what you wanna do?
  —My real question is, what were you whistling?
  —»Hello Darling«?
  —No, it’s Wagner.
  —Oh, was it?! You so won a hundred dollars!
  —I wanna know what a jew is whistling Wagner…
  —Do you wanna know?!
  —…He was one of the great anti-semites of the world! You know what you are?
  —What am I?
  —You’re a self-loathing jew!
  —Am I?
  —Oh yes yes yes!
  —I do hate myself, but that has nothing to do with being jewish, okay!
  —No, it doesn’t have anything to do with you being jewish! There were millions of jews who were taken to the concentration camps, with Wagner being played in the background. Yes! Hitler’s favorite composer!
  —Really?
  —Yes!
  —You know what, they got a mental asylum a couple of blocks down. I suggest you go and check yourself…
  —Where’s your heritage? WHERE’S YOUR JUDAISM? Millions of years, you should have learn…
  —JUDAISM? WHERE ARE YOU? WHERE, WHERE ARE YOU, JUDAISM?!
  —…and you’re standing here, and have this attitude, that you are better!
  —You have muddle [?], you’re foaming at the mouth.
  —This is something you have to think about….

 5. Du tror möjligen inte att det kan vara så att din kritik mot Israel misstolkas som kritik mot judendomen i allmänhet, eftersom du ofta illustrerar dina inlägg med bilder på företrädelsevis chassidiska judar?

 6. Kul att du vågar prata om detta viktiga men tabubelagda ämne! Jag var på en konferens mot anti-rasism och där blev jag vän med ett par judar. Det intressanta är att en kille som hade Che Guevara-tröja på sig och ansåg sig själv tillhöra vänstern (ganska långt till vänster) just i frågan om Israels brott mot internationell rätt, Genevekonventionen, etc etc, etc, plötsligt argumenterade som någon från höger (han pratade om krigsförbrytaren Sharon som en fredens man). Denna radikala förändring var mycket förvånande men även intressant. Det var första gången jag såg att inte ens vänster-judar ser vad Israel gör. Då kan man tänka sig hur svårt det är att kritisera Israel. Är detta världens mest effektiva hjärntvättning? Hur går det med israeler som har modet att våga kritisera ”det okritiserbara”?

 7. Ali: Inte ens vänsterjudar ser vad… Kollektivisering kanske?

  Vidare: Vad som händer med israeler som har modet att våga kritisera Israel? Tja, en hel del av dem sitter i Knesset, bland annat.

 8. ”Hur går det med israeler som har modet att våga kritisera “det okritiserbara?”
  Suck. Läs några artiklar av Amira Hass eller Gideon Levy i Haaretz (www.haaretz.com). Det de skriver är inte mainstream, men de är fullt verksamma journalister och publiceras ständigt. Eller vad som står att läsa på israeliska human-rights websidor.

  F ö förstår jag att det är obehagligt att anklagas för antisemitism när man inte anser sig vara det. Läste Johannes Wahlströms artikel, och att israeliska myndigheter speciellt under intifadan satt press på utländska journalister är korrekt. Cordelia Edvardson och andra har skrivit om det.

  Men trots det kanske det är värt ett försök att kritisera den äkta antisemitismen när man stöter på den. Är alla anklagelser om antisemitism i svenska media och i det svenska samhället verkligen bara pseudoanklagelser från fanatiska spamspridande Likudsupportrar?

 9. Anna: ”Men trots det kanske det är värt ett försök att kritisera den äkta antisemitismen när man stöter på den. Är alla anklagelser om antisemitism i svenska media och i det svenska samhället verkligen bara pseudoanklagelser från fanatiska spamspridande Likudsupportrar?

  Man ska givetvis alltid kritisera antisemitism, rasism och fördomar när man stöter på sådant. De spamspridande fanatiska Likudbloggarna är inget undantag från den regeln. De ska släpas fram i ljuset de med.

  Men problemet med att ropa antisemit i var och varannan mening är att ordet numer förlorat mycket av sin betydelse. Men det begriper inte de högröstade fåntrattar som ser Israels agerande som helt fläckfritt.

  Alla nyanser är borta och de skapar helt i onödan en större misstro än de faktiskt inser.

 10. Anna

  ”Men trots det kanske det är värt ett försök att kritisera den äkta antisemitismen när man stöter på den. Är alla anklagelser om antisemitism i svenska media och i det svenska samhället verkligen bara pseudoanklagelser från fanatiska spamspridande Likudsupportrar?”

  Kan du ge ett exempel på en antisemitanklagelse du tycker är riktig? Av min erfarenhet har 99,99% av anklagelserna att göra med folk som kritiserat Israels politik. De riktiga antisemiterna (nazister och dylikt pack) blir aldrig antisemitanklagade eftersom alla redan vet att de är antisemiter.

 11. Hej Hej
  Nej, jag kan inte det, frågan var ärligt ställd. Men så sysslar jag varken med att skriva eller läsa brev till Granskningsnämnden, och svensk TV ser jag ca två dagar vart annat år (och förra gången var på annandag jul 2004). Men när jag läser rapporter om att antisemitiskt material sprids genom kassett- och videoförsäljning på olika moskeer i Sverige så tycker jag att det är väldigt oroväckande. Här handlar det inte om accepterad kritik mot Israels politik utan om antisemitism netto.

 12. Det där du skriver om vad som sprids i moskéer är lite intressant. Det HAR i alla fall gjort det så långt är väl allt klart. Hur vanligt det varit är nog mer oklart..

 13. ”Men när jag läser rapporter om att antisemitiskt material sprids genom kassett- och videoförsäljning på olika moskeer i Sverige så tycker jag att det är väldigt oroväckande.”

  Anna:

  Där ser man vad du egentligen står för. Har du hört talas om källkritik? Eller ens följt denna diskussion om sionist-lobbyn? Intressant att du inte nämner det ständigt ökade hatet och islamofobin bland judar. Detta var för övrigt skälet till att min judiske vän (i anti-rasism konferensen jag nämnde tidigare) deltog i den grupp som diskuterade islamofobi. Han sa att islamofobin ökat markant bland främst judiska ungdomar och det var därför han ville delta i diskussionerna.

  Jag vet att det finns judar som vågar kritisera Israels politik, men hur mycket har de att säga till om? Vad har de för makt? Varför fortsätter ockupationen decennium efter decennium? Det är ett faktum att INGET ANNAT LAND I VÄRLDEN kan göra det Israel gör utan att straffas för det otroligt mycket hårdare.

  Som Israel-vän vill jag se en tvåstatslösning med ett välmående Israel fritt från sionister!

  Kram :=)