Annapolis – Ett fototillfälle, inget annat


En av de sionistiska bloggarna beklagar sig på sin blogg över att hon inte läst något i svensk press om de kommande samtalen i Annapolis.


Personligen skulle jag skämmas
om svenska medier skrev mycket om detta pseudomöte som enbart är något slags fototillfälle för Bush och Olmert. Det vet svenska medier, men den nyheten har inte nått till apartheidstaten Israel och dess advokater.

Men hur skulle det kunna bli några allvarligt menade samtal? Palestinierna representeras av Mahmoud Abbas, en man som inte kan sägas ha folket bakom sig. Dessutom har Abbas och Olmert haft några möten och det enda de kom överens om var att de inte var överens. Den etniska rensningen av Palestina fortsätter således i oförminskad takt. Dock finns det fler bloggare än den nämnda som vill låtsas som något annat. Bloggaren Carl Bildt t.ex.

SvD: ”Inom kort hålls ett fredsmöte om Mellanöstern i Annapolis utanför Washington.

CB: – Även om det inte är alldeles klart, så går vi förmodligen mot någon typ av samtal om någon typ av möjlig fredsprocess i Mellersta Östern. Jag vill inte utesluta möjligheten att vi rör oss mot ett palestinskt statsbyggande.”

”Jag vill inte utesluta möjligheten…” Carl Bildt vet givetvis lika väl som alla andra att mötet i Annapolis är ett fototillfälle. Möjligen ska Olmert komma med standardrepliken ”– Vi har ingen att förhandla med” ett antal gånger och säkert kommer Bush att titta djupt in i kameran och beklaga sig över ”palestinsk terrorism”. Synd att den mannen knappt är läskunnig, annars skulle han läsa Ilan Pappes bok – Den etniska rensningen av Palestina, så skulle han få klart för sig vilken nation det är som står för terrorismen. Jag kan avslöja att nationens namn, eller befolkningens, inte börjar på ”P” i alla fall.

Lars Ohly i SvD: ”– Syrien kommer inte och Hamas är inte heller representerade. I dagsläget finns det inte mycket som pekar mot en fredsprocess och därför inte heller på någon svensk inblandning. En svensk insats kommer inte att vara aktuell på flera år eftersom parterna står så långt ifrån varandra.”

Lars Ohly har givetvis helt rätt. Om man exkluderar partiet som vann valet i Palestina från samtal överallt, även i Annapolis, så tar man bara steg bort från en fredsprocess.

Palestinierna blir givetvis enormt provocerade av att bli negligerade av USA, De fyras gäng och EU. Om man då tack vare påtryckningar från USA skickar den sämsta representanten för det palestinska folket som går att finna, då är det rena uppmaningen till de mer vildsinta islamisterna bland palestinierna att agera.

För egen del har jag inte skrivit en rad om Annapolis före idag, givetvis eftersom jag inser det som Carl Bildt inte vill medge att han förstår. Annapolis är inget annat än en ren provokation riktad mot varenda palestinier som röstat på Hamas. Och det var en stor majoritet som gjorde just det.

Tyvärr så kommer väl detta att leda till att extremister på båda sidor kommer att försöka sig på terrorattentat, inte så konstruktivt kanske, men Israel har gjort vad nationen kan för att plåga och jaga bort palestinierna i snart sextio år nu.

Relaterat: SvD SvD1 AB Dagen

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Israel, Mellanösternkonflikten, Palestina, IDF, Våld, Mord, Rasism, Apartheidmuren, Politik, Mänskliga rättigheter, FN, Annapolis, Hamas[/tags]


30 svar till “Annapolis – Ett fototillfälle, inget annat”

 1. Klagar du alltså på att man kommer att diskutera Palestina med representanter för Fatah, Israel och världens största stormakt ? Samtal är det enda sättet att lösa konflikten om man inte accepterar en vålds-”lösning”. Fatah verkar ha förstått att Qassam-raketer mot daghem och skolor och självmordsbombare på marknader i längden inte fungerar.

  Många palestinier röstade på Hamas, det är riktigt, men frågan är väl om de egentligen bryr sig om vem som kommer med lösningen om man nu mot förmodan skulle lyckas i Annapolis ?

 2. Peter,

  Varför fattar inte israelerna att dödandet av palestinska barn inte fungerar i längden heller? De dödar ju barn varenda vecka och säger rent ut att Annapolis kommer inte att innbebära något genombrott! Att man ska sänka taket på förväntningarna och så vidare…

  Palestinierna kanske inte bryr sig om vem som kommer med lösningen. Det gör inte israelerna heller, då den enda lösningen de verkar tro på idag är från Eufrat till Nilen!

 3. Det finns ju ingen som kan sia om utgången av samtalen i Annapolis, även om många försöker…Det är klart bättre än att fullständigt skita i Palestina och dess folk som har pågått i många år nu…Vad som förvånar mig är motståndet mot och försöken till att förlöjliga Annapolis…

  Jag tycker definitivt att samtal är att föredra framför våld…och hoppas Olmert, Abbas och USA tystar kritikerna med en fredslösning acceptabel till Palestinerna och Israeler…

 4. De flesta israeler förstår nog det alldeles utmärkt. Jag känner inga palestinier eller israeler personligen, men jag är helt övertygad om att de är lika mänskliga som alla andra på den här planeten.

 5. Som sagt, ett pseudomöte, man kan undra hur många liknande, redan från början hopplösa möten, som skett sedan Nakba. Man inser efter alla år att dessa möten har en dolda agenda, åtminstone för israelerna, och den är inget annat än att genom förhalningar förhindra att en palestinsk stat upprättas. Aldrig sägs vad Israel innerst menar – och det är att man till varje pris vill fortsätta sin långdragna etniska rensning och bilda ett StorIsrael, helt fritt från palestinier, alla möten och försäkringar till trots.

  Så här skriver Aron Soffer, professor från Haifa den 10 maj 2004
  ” Så,om vi vill förbli levande, måste vi döda och döda och döda. Hela dagen, varje dag…Om vi inte dödar, så kommer vi att upphöra att existera…Ett ensidigt särskiljande av de bägge folkgrupperna garanterar inte fred – den garanterar en sionistisk-judisk stat med en överväldigande majoritet judar.”

 6. Ska Fatah alltså vänta till situationen med Hamas har blivit utredd innan fred kan diskuteras? För då lär ju iallfall fredsprocessen med Israel bli uppskjuten ett antal år.
  Olmert är väl också beredd att slopa stora delar av bosättningarna? Det är väl Östra Jerusalem som är problemet? Och där borde det nog gå att få en lösning.
  Det vore ju en riktig propagande seger och politiskt lyft för Olmert om mötet blir lyckat. Likaså för Abbas och Fatah. Så jag tror nog att de kommer att anstränga sig. Det kommer ju också märkas vilken av parterna som sabboterar fredsprocessen denna gång. Så att få skulden för att mötet misslyckas är något parterna inte heller bör sträva efter.

  Jag tror inte heller det är ett foto tillfälle för Bush. Däremot tror jag att han efter sitt misslyckande i Irak skulle vilja ha något positivt skrivet om sig i historieböckerna. Så han tycker väl, precis som Bill Clinton gjorde, att det är värt ett försök att få igång fredsprocessen.

 7. Darathar,

  Mötet är redan saboterat sedan länge. Det är det alla vet vid det här laget! Jag har följt med turerna och det har gått från upp som en sol ner som en pannkaka i slow motion.

  Ingen skulle bli gladare än jag om mötet ledde till något. Men det jag själv har emot är att både israelerna och amerikanerna säger att man inte ska för stora förhoppningar. Om man inte ska ha det, varför åka dit över huvud taget?

 8. Korrekt Darathar, Fatah som inte längre är folkvalda bör garanterat vänta med att ha möten med Israelerna tills de förhandlat med Hamas om rätten att sitta med i en samlingsregering.

  Nej, Olmert är inte beredd att dra tillbaks bosättningarna. Då hade han gjort det.

 9. Man får inte ljuga medvetet på denna blogg. En gång till och – spamfiltret! / Jinge

 10. Hampus, då Hamas vann en knapp seger i förra valet, och varken Fatah eller Hamas enligt konstutionen kan bilda en egen regering så vore nog nyval ett bättre alternativ. Specielt med tanke på det tidigare våldet mellan Fatah och Hamas. Då skulle palestinierna själva kunna välja hur en egen stat ska uppnås, genom Fatah åsikter eller genom Hamas åsikter. Detta val vore specielt viktigt då jag har för mig, och rätta mig om jag har fel, att det förra valet handlade mest om inrikespolitik, korruption etc…

  Vi får väl iallafall se hur det går med mötet. Jag är iallfall positiv till att mötet kommer att leda till nått, eller iallafall vara början till en lyckad fredsprocess…

 11. Jo, Hamas kunde bilda regering och gjorde det också. Därefter upplöste Abbas regeringen. Det var, precis som du säger, mot konstitutionen.

  Palestinierna har gjort ett val. Israelerna och Abbas har förkastat det. Att Abbas och Fatah, som du säger, är djupt korrumperade och därför röstades bort gör det inte hela bättre.

 12. Det har aldrig funnits – eller finns – några verkliga ansträngningar från Israels sida att åstadkomma fred.
  Fortfarande har minnet av förintelsen en central betydelse för israelernas sätt att betrakta sig själva och till att begå folkmord utan att mötas av intern kritik. Palestina är inte Palestina, det är bara den “terroristiska infrastrukturen.” Eller som Golda Meir uttryckte det: “Det har aldrig funnits några palestinier.”
  Man påstår fräckt att landet var närmast öde när judarna kom dit och beboddes endast fläckvis av några små jordbrukande stammar.
  Såvitt jag kan förstå så kan möte efter möte ske utan att någon förändring kommer till stånd.
  Det som behövs är en total uppdatering av israelernas sätt att tänka, deras språkbruk måste radikalt förändras innan någon verklig fred kan uppnås…
  och drömmen om Storisrael måste bort från sinnevärlden.
  De här mötena på hög nivå är som vanligt bara spel för gallerierna.
  Deltagarna är inget annat än krigsförbrytare som har begått fler brott mot mänskligheten än några andra genom tiderna – och korrupta individer som Abbas.

 13. Du vill inte specifiera dig Rawia? Skulle vara intressant…

  Hampus, Hamas kunde bilda en samlingsregering med Fatah. Som Fatah sedan gick ur efter Gazaövertagandet.
  Och Hampus, jag tror aldrig att Fatah och Hamas kommer inte bilda en regering igen. Och palestina kommer därför förbli delat, därför behövs ett nytt val! Jag kan inte förstå detta motstånd mot ett nyval. Har ni något bättre alternativ på vad palestinierna ska göra i nuläget?

 14. Darathar,

  Jag specifierar mig gärna!

  Hamas seger i valet var inte knapp! Det var en jordskredsseger! Men bortsett från det, de som deltog i valet är palestinier på Västbanken och Gaza. 2.5 miljoner plus 1.5 miljoner. Abbas är president för 4 miljoner palestinier och Hamas vann parlamentsvalet och bildade regering. Men palestinierna är 11 miljoner idag. 1.5 miljoner är israeliska medborgare så även om vi tar bort dem ur ekvationen, har vi 6.5 miljoner som aldrig fått rösta!

  Hamasregeringensarbetet saboterades av Abbas och hans så kallade säkerhetsstyrkor. Flera gånger försökte man döda Haniye i direktsändning. En gång när han var på väg hem från Egypten, han klarade sig men hans livvakt dog och hans som Abed fick ett kula i ansiktet av Dahlans och Abbas säkerhetsstyrkor. Senare kastade man en bomb mot rummet där samlingsregeringen satt församlad. Alla Fatah ministrar hade blivit tillsagda att inte delta i mötet. Bara en Fatahminister hade gått dit i alla fall.
  När Haniye och hans ministrar överlevde, kastade man en bomb mot hans hus där även hans fru och barn fanns. Därför kördes Fatahs lakejer ut ur Gaza. Jag såg allt i direkt sändning som sagt för alla arabiska tevekanaler har flera korrespondenter i Gaza. Aljazeera har en hel kontor och 4-5 stycken korrespondenter.

  Att Gaza och Västbanken kommer att förbli delat som du säger är bara en israelisk önskedröm. Alla palestinier hör ihop. Vi har hållit ihop i den här konflikten sedan 1800-talet.Varför ska vi inte hålla ihop nu när hela världen framstår som en liten by? När vi får reda på allt och vet vad som har rätt och vem som har fel?

  Personligen skulle jag varken rösta på Fatah ellr Hamas, men, i den interna palestinska konflikten är Hamas offer och Abbas och hans lakejer förövare. De är ute efter att bilda en liten entitet där de kan pensionera sig. Det palestinska folket behöver en livsduglig stat.

  Om mötet i Annapolis blir av, kommer den att bli den mest löjeväckande konferensen i regionens historia.

  Och som Hampus redan sagt till dig: Det är korrekt. Abbas och hans lakejer har inte rätt att förhandla idag. De representerar inte palestinierna. De är ditsatta av USA och Israel och tro mig, utan alla dollar som Bush ger dem skulle de inte överleva en dag! Och förr eller senare, kommer de att kastas ut ur Västbanken.

 15. Jupp, Fatah gick ur den och sedan lätt Abbas upplösa parlamentet. Vilket han inte hade rätt till enligt konstitutionen. Lagbrott alltså, men tolererat av de som inte är för palestiniernas rätt till självbestämmande.

  Givetvis är nyval en långt bättre idé än att valets korrumperade förlorare låter sig mutas till att bilda en olaglig regering med israelernas stöd.

  En bättre idé är dock att låta Abbas bli israelisk medborgare och vara israelisk representant för kontakter med den valda palestinska regeringen. Då får israelerna sin sammarbetspartner som för deras talan och palestinierna slipper den korrumperade politiker de genom val visat sig inte vilja ha.

 16. Jag tror att vi så småningom kommer at se en samlingsregering med både Fatah & Hamas, Saudiarabien har ju sedan tidigare jobbat på det, och man kommer säkerligen försöka igen.

  Denna regering kommer då att ha ett brett stöd ibland palestinierna.

  Hur länge Abbas kommer att finnas kvar beror inte på om han är korrupt, eller inte, utan beroende på vilka som finns tillgängliga att rösta på.
  Om exempelvis Bargouthi som sitter fängslad i Isarel, hade kunnat delta, så hade han lätt tagit hem det förra valet…

  För övrigt så spelar det ingen större roll vem det är som företräder palestinierna,
  problemet befinner sig ju på den israeliska sidan…

 17. Guardian,

  Du har rätt i att Fatah och Hamas kan samregera. Men då ingår inte Abbas, Abed Rabbuh, Ereikat eller Qurai i den konstellationen. De är så brända att det knappt finns någon aska efter dem.

  Jag hoppas att även Musafa Barghouti får en chans. Han verkar vara en genomhederlig karl! Man får resonera så, så länge som kvinnor som Khalida Jarrar (PFLP) inte har en chans för närvarande.

 18. Naturligtvis spelar det roll vem som man låter företräda palestinierna. Eller snarare – vem det är som väljer ut vem som ska företräda palestinierna.

 19. Palestinierna i Gaza och på Västbanken har inte en chans i världen att välja överhuvudtaget något alls; de får vara glada om de överlever från dag till dag, inspärrade av sionistiska statsterrorister som de är…
  Det är skamligt att den här situationen aldrig löses!
  FN är tandlös, EU underordnar sig USA/Israel – och mannen på gatan har inte en aning om hur den här konflikten startade.
  USA och Israel kan fixa hur många möten som helst, men apartheid är det tillstånd som råder, hur mycket man än låtsas vilja förändra.

 20. Rawia
  Visst kan en del av de gamla gardet behöva bytas ut.

  Dock tror jag Erekat med all sin erfarenhet, är bra att ha kvar. Ingen har varit med i fler förhandlingar än han, både bland palestinier och israeler. Han vet vad som sagts och inte, under tidigare samtal…med den rutinen kan ingen slå honom på fingrarna från israeliskt håll :)

  Hampus
  Givetvis bestämmer palestinierna själva vilka som ska företräda dem.

  Och det är precis det som min kommentar syftar på, att oavsett vem man väljer så finns det alltid minst 100 olika israeliska förbehåll för att de palestinska representanterna inte duger.

  Anledningen till att det inte har bedrivits några större förhandlingar sedan våren 2001 är ju för att israelerna inte vill.
  Man vet mycket väl att palestinierna inte accepterar att ställas inför israeliska diktat.

  För oavsett om palestinierna företräds av Hamas eller Fatah, så är pudelns kärna att israelerna inte är villiga att leverera det som internationella traktat & lagar kräver av dem, skrota bosättningarna, dela jerusalem & lös flyktingfrågan.

 21. På vilket sätt bestämmer palestinierna idag vem som ska företräda dem? De valde knappast Abbas och det är kontroversielt nog att påstå att Arafat hade något större stöd. De som de vill välja spärras in eller skjuts ihjäl av israelerna.

  Inte direkt valfrihet.

  Du har givetvis rätt i att palestinierna inte har någon fredspartner. Så har det ju dock alltid varit. Frågan är då hur långt man ska gå för att sammarbeta med israelerna, beskydda dem, hjälpa deras ockupation. Och då spelar det verklig roll om det är omvärlden eller palestinierna som väljer ledare.

 22. Guardian,

  Ereikat kan inte stanna. Hans dåliga egenskaper är många fler. Ett ruttet äpple… dessutom är han en av dem mest hatade figurerna. Jag tror inte att han har en chans.

  Det är som Hampus säger. Palestinierna har ingen fredspartner.

 23. Hampus
  Palestinierna valde Mahmoud Abbas till sin president i jan 2005 och i jan 2006 valde palestinierna att ge Hamas majoritet i parlamentet.
  Så företrädare har dom ju…
  Stödet för ledarna varierar, ibland var Arafat populär, ibland inte.
  Det hela bygger på vad man kan leverera, vilka så smulor israelerna slänger till dem.

  Palestinierna ska inte hjälpa israelerna med ockupationen, men man ska inte heller blunda inför att man även behöver få ordning på saker och ting.

  Vi får väl se hur det går för Tony Blair…han ska ju vara coach.
  Hittills har det ju verkligen inte hänt speciellt mycket på marken, så det hjälper nog inte så mycket att Olmert & Abbas ibland dricker the….

  Rawia
  Tja, om valet av förhandlare står utifrån popularitet eller kompetens, så vet ivarje fall jag vad jag valt…

 24. Guardian,

  När palestinierna åkte till Oslo, erbjöd Mubarak dem 50 specialister, jurister och folk med annan kompetens som kunde hjälpa till med formulerinarna av avtalet! De palestinska förhandlarna tackade nej! Ereikat är en av dem som vi kan tack för att det gick som det gick med Oslo.

  Man behöver inte folk som är skickliga på att förhandla om ingenting. Man behöver specialister. Egyptierna hade erfarenheter av förhandlingar med israel och även tidigare konflikter med Storbritannien så de visste vad som krävdes.

 25. Att Abbas vann ett val beror snarast på att Hamas inte ställde upp för att försöka visa enighet efter Arafats död. Redan då var han ju djupt impopulär. Det finns väl ingen som tror att han skulle kunna vinna ett val nu. Så han får nog ses som israelernas och USA:s valda företrädare för Palestina.

  Jag tror det idag krävs en kombination av polularitet och kompetens. Viktigast av allt dock. Förmågan att inte korrumperas. Finns den förmågan kan alltid kompetens tas in och populariteten skapar sig själv. Och då hade Oslo-avtalet aldrig slutits.