Anna Lindh får en postum och gigantisk bakläxa


Ahmed Agiza och Mohammed El Zary utvisades som bekant till Egypten som påstås ha lovat att inte tortera dem.

Att det utspelades drygt ett år efter 9/11 och att det var CIA som genomförde aktionen kändes uppenbarligen inte alltför besvärande för den dåvarande utrikesministern. Nu har ett enigt konstitutionsutskott kritiserat regeringens, och därmed Anna Lindhs agerande, eller snarare brist på agerande.

Det var ett tämligen väntat utslag efter att Sverige fått skarp kritik av FN och olika människorättsorganisationer. Men jag undrar om det inte också säger en hel del om socialdemokraternas allmänna inställning till rättsäkerheten efter terrordåden mot WCT.

Senast igår skrev jag om Ahmed Yusuf vars tillgångar frystes efter en begäran från USA och FN. Inte heller där har regeringen agerat maximalt för att se till att han får en rättvis och rättssäker behandling.

Jag har skrivit en hel del om de nya arbetsmetoder som polisen vill ha, och kommer att få, och de effekter det kommer att få för den personliga integriteten. Bodström samarbetar flitigt med ett flertal justitieministrar för att ge myndigheterna bättre möjligheter att spana efter presumtiva terrorister.

Det känns uppenbart att vår regering går i amerikanska ledband och viker sig i

praktiskt taget alla frågor där USA har önskemål om ett visst agerande.

Att regeringen ska vara lyhörd för signaler från omvärlden när det gäller bekämpande av terrorism är självklarheter. Men skulle det inte någon gång kännas uppfriskande om landets företrädare någon gång visade upp ett eget tänkande, en egen hållning?


Ett svar till “Anna Lindh får en postum och gigantisk bakläxa”

  1. Ahmed Yusuf, Ahmed Agiza och Mohammed El Zar

    Ahmed Yusuf, Ahmed Agiza och Mohammed El Zar är tre personer vars namn vi bör lägga pÃ¥ minnet. De har utsatts för fullständigt rättsvidrig behandling i ”terroristbekämpningens” kölvatten. Själv har jag bl.a. skrivit om detta som en del av …