Anders Borg varnar facken


Anders Borg: LO riskerar att stöta bort sina medlemmar om de fortsätter att göra hårt motstånd mot de planerade förändringarna av a-kassan. Det är finansminister Anders Borgs budskap i en intervju med Financial Times på torsdagen. – Det här är förändringar som belönar den vanliga löntagaren. Medlemmar i facket borde vara intresserade av våra skattesänkningar, nedskärningar av understöd och ökad efterfrågan på arbetskraft, säger Anders Borg i intervjun, som handlar om regeringens förslag att höja avgifterna till a-kassan…”

Ett av skälen till att man går ut hårt med höjningar av a-kasseavgiften och tar bort avdragsrätt för fackavgiften är just att få folk att gå ur facken. Den tusenlapp mer i månaden som högeralliansen talade om är numera nedräknad till omkring hundralappen. Tar man också med att högern höjer avgifterna för kollektivresandet och en kommande privatisering av t.ex. folktandvården så blir det allt tydligare att det handlar om – minus i plånboken.

I alla fall för de människor som har de lägsta inkomsterna. Detta samtidigt som höginkomsttagarna tjänar massor på sänkta och så småningom slopade fastighetsskatter.

Borg säger vidare i intervjun att man överväger skatteamnesti för alla skattefuskare som smugglat ut sina pengar utomlands.

Andra bloggar om: , ,

[tags]Anders Borg, Högerregeringen, Politik[/tags]


7 svar till “Anders Borg varnar facken”

 1. Vad har han väntat sig?
  En pukett blommor?Fäller han liknande mysiga fraser som:
  “– Säger man att “nu bör du nog söka jobb, annars kommer det en p-bot” har det stora effekter på att folk kommer i arbete.”

  Finans Minister Borg i den stora världen!

 2. Man kan ju undra vilken skola han gått i då han kan inte tala i klartext.
  Det är också konstigt att man inte lär sig att söka arbete bör utgå från de kvaliteter som man kan erbjuda en arbetsgivare och inte efter kvantiteten ansökningar.
  Hur många som har rätt kompetens är det som inte får chansen då de bortgallras redan vid första gallringen då ett stort berg va ansökningar til ett fåtal platser skall sorteras.
  Nä p-bot för idiotiska förslag och uttalande.

 3. Var i dag på en av TCO:s manifestationer mot det nya A-kasseförslaget. De borgerliga representanterna från (m) och (fp) på västerbottensbänken var där + en kommunalpolitiker från (c).

  Intressant var att när de fick frågor om högerpolitiken från publiken så var det inte ”vi” som la förslagen utan ”man” dvs tredje person. Det kändes därför inte som om de stod helhjärtat bakom.

 4. Uppfattningen att det är främst höginkomsttagare som tjänar på en sänkt fastighetsskatt är förenklad. Visserligen är det sant att en förmögen person förmodligen bor bättre och därför tjänar mer på sänkningen, men samtidigt bör man komma ihåg att fastighetsskatt skall betalas oberoende av inkomst. Inkomstskatten stiger med stigande inkomst och vice versa, men pensionären i villa betalar lika mycket fastighetsskatt som direktören i villa. Hyresgästen kommer heller inte undan, eftersom fastighetsägaren säkerligen ser till att debitera hyresgästerna för denna utgift.

  Är man anhängare av principen om skatt efter bärkraft borde det vara självklart att anse att fastighetsskatten skall bort.

 5. En sakupplysning till Flavian:
  Genom att en begränsningsregel har införts (efter ett initiativ av Vänsterpartiet) behöver ingen betala mer än 5 % av hushållsinkomsten i fastighetsskatt, oavsett hur högt taxeringsvärdet är. Tack vare denna regel är fastighetsskatten en av de träffsäkraste och rättvisaste skatterna i Sverige – dock behöver reglerna för flerbostadshus förändras för att göra systemet mer rättvist.
  Vidare är det bara den statliga inkomstskatten som är progressiv – inte kommunalskatten.

 6. Tack vare en begräsningsregel, säger någon, tvingas ingen betala mer än 5% av hushållsinkomsten i fastighetsskatt.

  Begränsningsregeln gäller ju uppenbarligen personer med låga inkomster, eftersom ingen vettig människa kan tro att exempelvis en vd för ett börsnoterat företag betalar så mycket som 5 promille av hushållsinkomsten i fastighetsskatt.

  Den statliga inkomstskatten drabbar endast höginkomsttagare.

  Kommunal inkomstskatt drabbar lika som procentandel, men fastighetsskatten sjunker faktiskt i takt med stigande inkomst.

  Att försvara en sådan skatt är en mycket märklig ståndpunkt.