Amerikanerna mördar sina krigsfångar


Att tortyr är vanligt förekommande i amerikanernas olika koncentrationsläger och fängelser i Irak och Afghanistan är känt.

Ekot: Närmare 100 fångar har dött i amerikansk fångenskap i Irak och Afghanistan sedan hösten 2002, enligt uppgifter i BBC-progammet ”Newsnight” på tisdagskvällen. En grupp kallad ”Human Rights First” har tagit fram uppgifterna. Där sägs att det finns 34 fall som direkt kan klassas som mord eller dråp. I flera andra fall har fångarna torterats så svårt att dom dött. USA:s försvarsdepartement Pentagon säger till Newsnight att man inte tagit del av uppgifterna men att Pentagon tar mycket allvarigt på anklagelserna om dålig behandling av fångar.

Men när det nu framkommer att en människorättsgrupp kunnat ta fram uppgifter som visar att minst 34 är mördade och att 100 dött av tortyr ställs saken i ett nytt läge. Pentagon ”ser allvarligt på anklagelserna” sägs det, men ingen ska inbilla mig att Pentagon inte känner till att fångar regelmässigt mördas.

Att USA/CIA mördar sina fångar strider mot alla konventioner som finns och det finns inte ord starka nog för att fördöma en nation som beter sig på detta sätt.

Det visar med all önskvärd tydlighet på orsakerna till att USA är så hatat i Mellanöstern, ett hat som är klart berättigat.


15 svar till “Amerikanerna mördar sina krigsfångar”

 1. Siffran låter låg! Omfattar den alla amerikanska gulagliknande anrättningar i Irak? Hur många finns det? Av vem har organisationen fått ut sina uppgifter?

  Det finns ett femtital olika människorättsorganisationer i världen. Om jag satt högt placerad i CIA så skulle jag ta initiativ till ytterligare ett organ, via bulvaner, (eller infiltrera en befintlig organisation och få dem att byta namn) som skulle ha till uppgifter att utåt sett vara respektabelt men som huvuduppgift pyssla med att grumla upp antalet döda (i amerikanska gulagliknande fängelser) och försöka förklara dödsorsakerna i andra termer så som sjukdom, smitta etc.

  Organisationen hette tidigare “The Lawyers Committee for Human Rights.” Organisationen grundades 1978 och har sitt säte inte långt ifrån New York City. Vem kan man lita på?

 2. Det är väl på det sättet Memri fungerar. En organisation skapad av den israeliska underättelsetjänsten vars mål är att sprida desinformation.

  Klart att CIA har liknande verksamhet.

 3. Jo, om man nu kan skilja på norm och avvikelse i USAs rapporteringen från medierna. Under 60-talet så gjordes olika undersökningar som kom fram till den upptäckten att samtliga medier i USA ägdes av ett femtital olika mediaägare – USA är medialt sett ett mycket stort land. I dag är den siffran nere på ca 6 stycken. Vad går gränsen mellan att publicera selektiva nyheter och sprida propaganda? De nyheter som är toppnyheter (som inte är så många) i övriga Europa, Latinamerika, Asien etc sprids selektivt i USA – om de nu gör det alls. Det finns ett universitet i USA som bara pysslar med att sprida vad som är toppnyheter från övriga världen till USA – till dem hör t ex FN:s rapport om hur många Irakier som fallit offer för USA:s framfart i Irak, som inte alls bevakades av landets inhemska medier; de tystades ner i början av samtliga stora mediaägare i USA. När siffrorna publicerades debatterades de förvånansvärt lite, i samma medier. Samma sak med tortyrskandalerna osv. osv.

  Det är svårt att få reda på sanningen land lager efter lager av lögner och desinformation som CIA och den s.k. militärindustriella underrättelsetjänstkomplexet – MIIC sprider, men hur rapporterade de amerikanska medierna om t ex Honduras, Nicaragua och Grenada? Vidare: Korea, Vietnam, Indonesien samt Kambodja i ISA? Rapporterade de något alls?

 4. Nej “Human Rights First” är nog OK. Jag ville bara väcka frågan och röra om lite i grytan.

 5. Den i mycket avskyvärda behandlingen av fångar från Afganistan och Irak kan inte försvaras på något vis, men du hjälper ju inte debatten genom att ta i extra. Rapporten talar om att runt hundra personer avlidit, varav 34 kan betraktas som ”homicide”, en term som helt enkelt betyder att en person dödats av en anna människa, även t ex i självförsvar. Övriga ca 65 fångar som dött har gjort det av andra anledningar, såsom sjukdom eller kanske skador de fich i samband med gripandet. Steget från nämnda rapport till ”minst 34 är mördade och att 100 dött av tortyr” är ganska långt. Det gynnar inte någon att överdriva, vad som framkommit i rapporten är gräsligt nog i sig.

 6. Lite sent ute men läste vad MUF-MUPPEN Forsell har för funderigar.
  Vem har släppt ut en sådan ”katastrof”?

 7. Jag har inte sett/fått den. Jag hittar inte heller den post du har länkat hit? Är du säker på att du gjorde det?

 8. Det verkar som att tortyren är mycket mer omfattande än vad som framkommit hittils. Med detta tas inte upp i media.

  Sponsras kriget mot terrorismen av verktygstillverkare månne? Påfallande många av de som kommer till bårhuset i Bhagdad bär spår av skador som orsakats av elektriska borrmaskiner.

  Läs mer här: ”…he says the Baghdad morgue received 1,100 bodies in July alone, about 900 of whom bore evidence of torture or summary execution. That continued throughout the year and last December there were 780 bodies, including 400 having gunshot wounds or wounds as those caused by electric drills.”

  http://www.timesofmalta.com/core/article.php?id=215387&hilite=John+Pac

 9. Du kör ju blogspot, undrar om det kan vara det? jag har inte sett ngn trackback iaf och jag kollade mitt kommentarsarkiv och hit har den inte kommit. Nästa gång du trackbackar hit så kolla vilken som är senaste kommentar. Har det kommit FLER kommentarer nästa gång utan att trackbacken dykt upp så lägg in den manuellt och maila mig och berätta.

 10. Det är ingen nyhet, ända sedan inbördeskriget har det varit förekommande inslag. Förloraren har inget värde. Förläggaren Victor Gollantz, han med Pingvinböckerna, skrev om det i slutet på 40-talet om det angående tyska krigsfångar som de hade intenerat.