Allmänhetens Pressombudsman


Idag meddelas det att Yrsa Stenius ska efterträda den nyligen bortgångne Olle Stenholm som allmänhetens pressombudsman.

Det finns anledning att förmoda att valet av Yrsa är ett mycket klokt beslut. Hon är en erfaren journalist och såvitt jag vet har hon inte fläckats i något sammanhang där man haft anledning att sätta frågetecken för pressetiken. Men det finns andra skäl att ställa sig skeptisk till själva företeelsen – Allmänhetens Pressombudsman.

Verksamheten drivs av tidningsägarna och tidningsutgivareföreningen om jag minns rätt. Jag hade anledning att rota lite i saken efter att Aftonbladet gjorde ett mycket grovt pressetiskt övertramp då de visade bilder på en 13-årig flicka som hade blivit våldtagen. Hennes bästa kompis hade mördats av gärningsmannen. Aftonbladet visade bilder på henne på löpsedeln, ett helt uppslag inne i tidningen, varav en bild omfattade en hel sida har jag för mig.

(Jag har tidigare skrivit om det ett antal gånger så den nyfikne klicka på länken ”Jag om Afto..”)

I samband med det hade jag kontakt med Olle Stenholm och han förklarade att bara den direkt drabbade av brott mot pressetiken kan anmäla en tidning. I det här fallet kan man utgå ifrån att både flickan och hennes föräldrar var utsatta för chock varför deras eventuella samtycke INTE borde utgöra en grund för publiceringen.

Samtidigt ska vi ha klart för oss att det är tidningsägarna själva som huvudsakligen finansierar verksamheten vilket givetvis påverkar institutionens slagkraft. Det är givetvis viktigt att i alla lägen värna om en fullständig pressfrihet, men den friheten ska inte innebära att olika tidningar ska kunna överträda de pressetiska reglerna. Dessutom bör givetvis sanktionerna

vara satta så att tidningsutgivaren drabbas hårt vid grova övertramp.

Sker inte det så spelar det ingen roll om man lyckas värva en duktig journalist som Yrsa Stenius. PO blir aldrig annat än vad ägarna gör verksamheten till. Och vi mediekonsumenter har fortfarande ingen möjlighet att klaga på media.

Källor: Jag om Aftonbladet DN SvD

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Yrsa Stenius, Allmänhetens Pressombudsman, PO, Tidningsutgivarna, Pressetik, Mediekritik, Politik[/tags]


4 svar till “Allmänhetens Pressombudsman”

  1. Just därför krävs det en erfaren ”journalist/författare” (viket är ett snäpp bättre är titeln: ”journalist och publicist” …) med personligt integritet, gångbar på marknaden som är en bra och begåvad person. Om jag känner Yrsa rätt, så sätter nog ägarna på plats, om hon så behagar!

    Visst kan man ha åsikter om ägarförhållandet; men ett statligt styrt organ vore ätter värre! Vad få känner till är att journalisten skall granska makten; det är nämligen en hörnsten i vår demokrati och ÄR ett uppdrag (De Facto) från svenska riksdagen! Ingen demokrati utan tre ting: Fria vall, fri press samt fri yttrandefrihet. Du kan inte ta bort en del och kalla det en demokrati. Sverige har en av världens sämst utbildade journalistkår, med några få undantag, och det har direkta effekter på vår demokrati. Nu i dag! Tyvärr så når sällan någonting av dagen journalistik upp till en granskning värd namnet! Snarare är det så att det bottenlösa förfall som härjar dagens journalistiska värld har nåt sådana bottennapp av en sådan art att vi inte tror det; för i huvudsak så ägnar sig de åt grunda och utslätat kändisjournalistiksuppdrag! Om det nu inte finns några kändisnyheter (vilket det sällan finns) så skapas de ute på redaktionerna! Det har vi sett otaliga exempel på. Jag vill inte förpesta bloggen med några av de värsta vidrigheterna, men ett litet nyp ur högen kan vara när journalisterna gör stort nummer, med bilder och allt, när: NakenJanne gör helikoptern! Behovet av en granskning ökar med antalet medier!

    Heja Yrsa!

  2. Yrsa Stenius säger sig vara intresserad av att komma tillrätta med debattklimatet på Internet. Men är det verkligen det som hon skall ägna sig åt?

    Är det en uppgift för en Pressombudsman?

  3. Det som avses är kommentarsfunktionerna på tidningarna, annat har hon inget med att göra annat än som privatperson.

  4. PO finansieras genom Stiftelsen Allmänhetens Pressombudsman, bildad av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet och Svenska Tidningsutgivareföreningen. Det är alltså inte bara tidningsutgivarna som står bakom PO och Pressens Opinionsnämnd.