Alla kandidater kan tacka Bush, utom världens folk


Ytterst sällan har världen haft så stora förhoppningar inför varenda president-
kandidat i USA. Efter andra världskriget är det bara Vietnamkriget som når den nuvarande katastrofens dimensioner.

Tsunamikatastrofen är visserligen en enskild händelse som orsakat många dödsfall, men den berodde inte på en enskild människas idioti, inte heller ledde den till lika många dödade även om den förvisso var en katastrof av monstruös omfattning. Men herrarna Bushs agerande i Iraks båda krig med tillhörande blockad har lett till döden för någonstans mellan 6-8 gånger fler människor och de ansvariga sitter likafullt inte inlåsta på vatten och bröd.

Jag har mycket svårt
att tänka mig att det finns någon av kandidaterna i det amerikanska presidentvalet som kan bli en lika stor katastrof för världen som George W Bush. Visserligen finns det ett par hökliknande figurer i uppställningen men inte ens dessa kan rimligen personifiera ondska på samma sätt som den nuvarande presidenten.

Rudy Giuliani, John McCain och Mitt Romney är fortfarande kvar på banan alla tre och jag börjar luta åt att USA:s nästa president finns bland dessa herrar. Clinton och Obama har, oavsett vad alla förståsigpåare säger, varsitt rejält handikapp som kommer att visa sig först i valet som kommer efter primärvalen, i själva presidentvalet. För är amerikanerna så liberala att de vill att ett fruntimmer ska bli president? Nej, framförallt inte om det sagda fruntimret är bocken Clintons hustru.

Eller skulle man verkligen välja ett oprövat men charmigt alternativ som får alla vita amerikaner att åter känna sig som blek-
ansikten? Nej därtill är Obama alldeles för ung och oerfaren. Demokraternas kandidater, oavsett vem av dem som blir president-
kandidater, kommer att falla på grund av fördomar och konservatism. Och det är just den sortens konservatism som de republikanska kandidaterna står för.

Visst, jag hoppas innerligt att Obama ska vinna nomineringen och också platsen i Vita Huset. Men även om så vore skulle inte politiken ändras nämnvärt tyvärr. Hans tal om att ta hem trupperna från Irak skulle inte kunna infrias på grund av den rådande situationen, och alla andra förhoppningar som världen har likaså. Så egentligen borde jag sluta upp att läsa tidningsrapporterna från valet, stänga av P1-
morgon och istället börja ägna mig åt drömanalys eller något annat konstruktivt, sortera frimärkssamlingen till exempel…

DN1 SvD12 AB12

Andra om , , , , , , , ,

[tags]Bush, Kriget mot Terrorismen, Presidentvalet, Primärvalen, USA, Fördomar, Rasism, Vita Huset, Politik[/tags]


8 svar till “Alla kandidater kan tacka Bush, utom världens folk”

  1. Jag trora att de flesta amerikaner är realistiska. Varken Obama eller Clinton har en chans när man tänker på eländet som nästa president måste försöka städa upp!

    En ung egyptierna sa nyss att Bush är den värsta presidenten som USA haft och jag är benägen att hålla med. Det kräver sin man att efterträda en sån idiot!

  2. Fin bild förresten! Jag gapflabbade när jag såg den! Och jag tror inte att den är arrangerad.

  3. Ibland är telefonen vit men för det mesta svart. Kan det ha något med Bushs känslolägen att göra vilken telefon han väljer?

  4. Nä tack, var taket så lågt kan det kvitta.

    Det framgår av kommentarsreglerna att man ska uppge en fungerande mailadress. Fejkar man den så släpps man inte fram! / Jinge

  5. #5 Sara G – Nej det är nog bara en färgkodning för olika linjer. Undrar om de har kvar den röda telefonen direkt till Moskva nuförtiden?