Alla fuskar och bluffar, inte bara SSU


I dessa dagar klankas det på SSU för att de myglar med medlemsantalet för att på det sättet få större kommunala och statliga bidrag.

Det låter ju som om de andra politiska ungdomsförbunden är oskyldiga som små lamm, men så är det givetvis inte.

Om nu SSU satt igång en revision av det verkliga antalet medlemmar så är det något som blixtsnabbt borde följas efter av de andra förbunden.

Men tror någon att det kommer att ske?

Knappast frivilligt i alla fall. För det passar ju den politiska agendan som hand i handske att det är SSU som står i strålkastarskenet.

Men hur är det med moralen i andra förbund då? Själv får jag varje månad en tidning från Hjärt- och Lungsjukas riksförbund.

Jag får kallelser till medlems-möten och årsmöten men har aldrig någonsin varit medlem där, än mindre betalat någon medlemsavgift.

Däremot ringde jag dem i samband med en hjärtoperation för drygt fem år sedan.

De bad om min adress för att skicka några papper och på den vägen är det.

Jag ringde alldeles nyss till Karin Abrahamsson på förbundskansliet för att fråga om förbundets statsbidrag var beroende på antalet medlemmar.

Jomenvisst.. :-)

På något sätt har jag förstått det men inte brytt mig eftersom det är en organisation vars verksamhet i mina ögon är vettig.

Men givetvis är det ett oskick och eftersom jag kommer att sända en länk till Hjärt- och Lungsjukas förening nu så kommer jag troligen att inte få tidningen längre.. :-)


5 svar till “Alla fuskar och bluffar, inte bara SSU”

 1. Ja visst är det bedrövligt. Men jag tror dessvärre att den sortens fusk är tämligen utbrett. Och jag mailade givetvis en länk till Hjärt och Lungsjukas och har sett i loggen att de varit inne och läst inlägget 14 gånger redan.

  Men inte en susning till kommentar, eller ett mail med någon ursäkt..

  Men jag kan nog leva vidare med det.. :)

  Dessvärre är det nog en väldigt utbredd företeelse att olika förbund beter sig på detta sätt. När statliga och kommunala bidrag är beroende av medlemsantal så blir det tydligen inte så viktigt HUR dessa medlemmar rekryteras.

  Men eftersom det i detta fall är skattepengar så är det ju bra att påvisa det hela. Jag sände det oxo till media så det kanske kan tas upp där oxo..

 2. Hej. Har just läst din text gällande att du är registrerad som medlem trots att du inte betalat någon medlemsavgift. Vill här bara lämna några korta kommentarer:

  • Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund tar avstånd från alla former av mygel och trixande med medlemsantalet. Vår ambition är att ha ett fullständigt korrekt medlemsregister. Det är därför bra att du uppmärksammat oss på din felaktiga medlemsregistrering.

  • Det enskilda medlemskapet ligger i lokalföreningen. Riksförbundet har enbart föreningar som medlemmar. För närvarande har vi 164 st lokalföreningar och 20 st länsföreningar.

  • Våra lokalföreningar är egna juridiska personer som själva ansvarar för att uppgifterna i medlemsregistret är korrekta. Till stöd för lokalföreningarna ger riksförbundet återkommande ut anvisningar gällande föreningarnas hantering av medlemsregistret. I anvisningarna står följande text

  ”Nya medlemmar. Varje medlem erlägger till lokalföreningen den medlems-avgift som fastställts av lokalföreningens årsmöte. Man blir medlem när man betalar sin medlemsavgift. När medlemsavgiften är betald skall den nya medlemmen omgående rapporteras till medlemsregistret.”

  ”Gammal medlem som trots två skriftliga påminnelser och en påminnelse per telefon inte har betalat sin medlemsavgift senast den 30 april skall plockas bort ur medlemsregistret. Föreningens registeransvarige skall snarast efter den 30 april rapportera borttagning till medlemsregistret.”

  • I ditt fall verkar det som om föreningens registeransvarige inte har följt anvisningarna. Jag ska kontakta lokalföreningen för att reda ut vad som har hänt.

  • Medlemstidningen Status utkommer med 7 nr per år så du kan knappast ha fått en tidning varje månad…?

  • Status är en medlemstidning. Om du vill ha tidningen fortsättningsvis så är du välkommen att kontakta Hjärt- och Lungsjukas lokalförening och ansöka om medlemskap. Ett annat sätt att få tidningen Status är att prenumerera utan att vara medlem. Prenumeration kostar 120 kr per helår.

  Med vänlig hälsning

  Tommy Eriksson
  Organisationsansvarig
  Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund
  tommy.eriksson@hjart-lung.se

 3. KD:s ungdomsförbund raggade också ungdomar och barn att bli medlemmar, moroten var en resa till Liseberg. Så det fifflas både till vänster och höger. Lika fel åt bägge håll. Men just nu är det ett sosse-drev i media.

  Annica