Alan Johnston med bombbälte


Den brittiske mellanösternreportern Alan Johnston har befunnit sig som gisslan hos några palestinska extremister sedan 12 mars.

Nu har uppenbarligen dessa gjort en video med reportern klädd i ett bombbälte. Den videon har de distribuerat på internet enligt morgontidningarna.

DN/SvD/TT: ”BBC-korrespondenten i Gaza Alan Johnston visades på söndagen upp i en videofilm på internet. Han hade ett bombbälte som han sade att kidnapparna skulle detonera vid försök till fritagning.

– Situationen är mycket allvarlig nu som ni kan se. Jag har klätts med vad som är ett bombbälte som kidnapparna kommer att detonera vid varje försök att storma det här området, sade Johnston i videon som skickats ut av Islams armé.”

Som alltid är det ytterst svårt att värdera information som kommer från mellanöstern. Den förra videon som kidnapparna gjorde med Johnston distribuerades till Youtube av
– Memri,
en organisation som startats av den israeliska underrättelsetjänsten. Samtidigt så säger den förre palestinska premiärministern Ismail Haniya till BBC att det är Fatah som försvårar frisläppandet av Johnston för att misskreditera Hamas.

Med andra ord så är det två rivaliserande politiska grupperingar, Fatah och Hamas som träter inbördes, och en grupp som kallar sig ”Islamiska Armén” har tagit på sig ansvaret. Den organisation som startades, och troligen styrs av den israeliska underrättelsetjänsten, har distribuerat video nummer ett.

Alan Jonhston/Aljazeera: ”Captors tell me that very promising negotiations were ruined when the Hamas movement and the British government decided to press for a military solution to this kidnapping,” according to Johnston.


Bild på Alan Johnston från förra videon…

Med det uttalandet så lägger Alan själv ansvaret på den brittiska regeringen och Hamas vilket tyder på att det är intressen som vill skada Hamas som ligger bakom. Och Alan Johnston säger givetvis det som kidnapparna talar om för honom att han ska säga.

Det är utomordentligt svårt att bilda sig en uppfattning om vad som är vad i den här härvan, men tyvärr så tror jag inte att vi kommer att få veta vem som gjort vad för det här inger inte mig några förhoppningar om att Alan Jonston någonsin kommer att kunna berätta.

Källor: SvD DN Aljazeera

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

[tags]Alan Johnston, Fatah, Hamas, Memri, Palestina, Israel, Mellanösternkonflikten, Terrorism, Underrättelsetjänst, Desinformation, Politik[/tags]


7 svar till “Alan Johnston med bombbälte”

  1. Menar du på fullaste allvar att det är Israel som kidnappat Johnston?! Absurt.

  2. Är det någon mer än Hamas-ledaren som påstått sig ha sett videon? Haniyeh har egna intressen i den här affären. Hans vinkel anammas utan granskning av nyhetsbyråerna, han får alla pratminus i storyn.

  3. Om Hamas förespråkar en ”militär lösning” har de uppenbarligen ställt sig på USAs och Israels sida eftersom dessa länder också tycker att våld är bästa sättet att bemöta terrorism. Jag vet inte om det skadar Hamas om de får rykte om sig att vilja sätta hårt mot hårt gentemot kidnappare.

  4. Den senaste videon verkar ju ha mer att göra med att Hamas börjat sätta åt de kriminella klaner som dominerat Gaza. Hamas ’executive force’ ska ha omringat det hus där BBC reportern hålls. Army of islam ska ju vara en AQ inspirerade grupp av avhoppare från en av undergrupperna till PLO. Men som ofta handlar det i praktiken om rent kriminella gäng eller klaner.

    Det ska bli intressant att se hur svenska media lyckas klargöra detta.