Al Askarimoskén i Samarra sprängd


Bedömare anser att dådets origin bär Al-Qaidas alla kännemärken och att motivet ska vara att driva fram ett inbördeskrig i Irak.

Ekot: Al- Askari är en av shiaislams heligaste helgedomar. I mausoleet finns kvarlevor av imamer som levde på 1100-talet och som sägs härstamma från profeten Muhammed. Attentatet är det tredje på lika många dagar mot shiitiska mål. Iraks nationella säkerhetsrådgivare Mowaffaq al-Rubaie anklagar extremister för att elda på de djupa religiösa och etniska spänningarna i landet. Bombdådet har fördömts av politiska och religiösa ledare och landssorg har utlysts. Men ropen på hämnd ljuder allt högre och redan några timmar efter bombattentatet demonstrerade upprörda folkmassor på flera håll i Irak.

Det är bara att konstatera att det inte bara är amerikaner som ger sig på heliga platser i Irak, även andra gör det. Och lyckas, vem-det-nu-än-var, att dra igång häftiga demonstrationer så är det väl inte helt otroligt att läget kommer att förvärras snabbt.

Hur USA då ska bete sig blir intressant att se. De kan ju knappast sätta alla irakier i fängelse i alla fall..


Al Askarimoskén i Samarra innan bomben


11 svar till “Al Askarimoskén i Samarra sprängd”

 1. Det måste vara något fel, USA skulle ju komma med lugn och ro i Irak. Inte tvärt om. Visst är det konstigt att landet varifrån vår civilisation härstammar har hamnat i kaos, mördande och sprängande av själmordsbombare när vår fredliga civilisation återvände till ursprunget.

 2. Väntar bara på att den skydlige ställs till svar och säger att han gjorde det eftersom han var så upprörd av mohammed-teckningarna…

 3. Vilka kan eventuellt vara intresserade av att det föreligger allvarlig risk för inbördeskrig i Irak tro?

  Knappast detta minst sagt konstiga Al Quaida, vad det nu är?

 4. Ja Kerstin, vem kan det vara? Kan det möjligen vara grupperingar (Musa al-Zarqawi?) som har intresse av att till varje pris förhindra en fungerande koalitionsregering?

  Ingen verkar ha tagit ansvaret än, men shiamuslimerna verkar ju ha misstankarna i en viss riktning eftersom de attackerar just sunnimuslimer.

 5. För det kan väl aldrig någonsin vara någon som skulle tjäna på saken?

  Med risken att bli kallad anti-semit och förintelseförnekare svarar jag själv på den ständiga frågan qui bono?……………:

  Israel naturligtvis vad trodde ni?

  En annan sprängning tycks också vara på gång där en ny byggnad kommer att ”återuppföras”, Israelerna har börjat borra i tempelberget strax under Al aqsa.

  När hallået under den förestående invasionen av Iran är i full gång har nog Arabvärlden och vi övriga annat och oroa oss för…..

 6. ”Med risken att bli kallad anti-semit och förintelseförnekare svarar jag själv på den ständiga frågan qui bono?……………:”

  Sparar dig antisemit- och förintelseförnekaranklagelsen och nöjer mig med att konstatera att du är ologisk och fullständigt endimensionell i ditt tänkande. Om vi vänder på det: är allt som är dåligt för Israel bra för araberna, och därför är araberna alltid skyldiga. Det var extremt dåligt för Israel att Yitzhak Rabin mördades, och vem tjänade på det? Hamas!

  Verkligen superb logik. Den syriska statsledningen är dock säkert på din sida. Synd att shiamuslimerna är så himla korkade att de först går och attackerar sunnimuslimska moskeer innan de fattar vem som verkligen ligger bakom (ironi).

 7. Jag tror snarare du riskerar att kallas enkelspårig, enfaldig och tröttsam… Ett hett tips är att världen inte låter sig förklaras av barnsliga konspirationsteorier.

 8. Anser du att det var bättre i Irak förr? Jag är vänster, men jag vänder mig mot demoniseringen av usa. Aja, du publicerar nog inte detta ändå. jag har skrivit ett meddelande förut som var kritiskt mot dig, men du kanske inte tar emot dem

 9. Är det något som är tröttsamt så är det bombhöger & Israel-symbiosens ständiga försök att förringa och bortförklara det uppenbara, det om något är patetiskt.

  Inte ett enda av de ”terrordåd” som drabbat regionen från politikermorden i Libanon till moskebombningarna kan på något sätt sägas gagna Araber Syrier eller Palestinier däremot har Irgun & stern-knessets terrorister ALLT att vinna på att ytterligare dra in västmakterna som kanonmat i sitt smutsiga expansionskrig.

  Visst, ”konspirationsterier” finns det många en av dem finner det ytterst olämpligt att sionistiska galningar dominerar allt från världsbanken till USAs krigsministerium, en sådan oproportionell konstellation kan ”naturligtvis sakna all form av inflytande” eller?

  Här har ni lite ”konspirationer” däremot…

  I en värld där samma bombhöger-fascister i sina medier (vars ägarkoncentration huvudsakligen är…?) tillåts och uppmuntras förneka och smutskasta muslimers tro och ockupera deras hemländer är det däremot fängelsestraff på att forska i, ifrågasätta eller förneka den för vissa heliga siffran 6 miljoner dödade judar under 2:a världskriget vilket Irwing-affären tydligt visar, andra forskare har frihetsberövats och bortförts till inkvisitionsdomstolar i €U och väntar på sina straff.

  Vilka var det nu som trots att de finner sin broders åsikter avskyvärda ”skulle slåss för hans rätt att få framföra dem”?
  Flemming rose och hans sionistfascister får i ”ytrrandefrihetens” namn säga vad de vill och ”terrorlagar” införs för att skydda dem men ifrågasätter vi den kabbalistiska siffermystiken och inte röda korsets mer sansade och modesta rapporter från skeendena så kastas vi bakom lås och bom.

  Ryssarna som befriade oss från fascismen den gången gjorde det till ett pris av 30 miljoner mördade, dessa siffror är oomtvistade och arkiv och brottsplatser har alltid varit öppna för forskare och andra men inte Holocaust varför?, vad är den ”sanning” värd som inte får ifrågasättas som måste höljas i mystik och försvaras med repression och inkvisitionslagar?

  Att Nazister delvis har gjort ifrågasättandet till sin sak i sina populistiska syften förringar inte själva frågeställningen.

  ”Andreas” låter lika mycket vänster som Sharon, anser han möjligen att Irakier Iranier och andra som inte vill leva i ett ”sekulärt” likriktat amerikanskt köpcentrum, har rätt till sina egna styrelseskick sina egna kulturer och traditioner?

 10. Intellektuellt bekväm ryggradsreflex att spåna om vad USA gör av detta. Du orkade inte analysera djupare?