Akupunktur är bara bluff..


Falsk akupunktur hjälper lika bra som riktig avslöjar idag Svenska Dagbladet. Någon direkt överraskning är det ju inte för oss som följt diskussionerna om elallergi och amalgamdito.

När akupunktur introducerades i Sverige för ett antal år sedan var många läkare skeptiska. Men ställda inför faktum så var de givetvis tvungna att böja sig. Men idag slår de säkert klackarna i taket av glädje.

Akupunktur hjälper tack vare den s.k. placeboeffekten.

Man kan lika gärna käka sockerpiller bara man tror på det. Det visar möjligen på en annan sak, och det kan ju vara att folk inte tror på sina läkare.

I en Tysk undersökning som SvD refererar visar det sig: ”Ungefär hälften av patienterna blev 50 procent bättre än vad de var före akupunkturbehandlingen, en effekt som stått sig ett halvår efter avslutad behandling.

Lika goda var resultaten i en mindre kontrollgrupp som fick en falsk variant av akupunktur. Patienterna fick behandling med nålar, men dessa placerades i punkter där de enligt kinesisk akupunkturtradition inte ska ge någon effekt.”

Sedan visar det sig också: ”De som fick så kallad standardbehandling med smärtpiller och sjukgymnastik blev inte alls hjälpta i samma utsträckning.”

Läs artikeln!

Med andra ord så hjälper traditionell medicinsk behandling SÄMRE än den vars effekt är ett resultat av placeboeffekten. Det visar på en sak som jag alltid har hävdat.

Folk KAN bli friska trots att de fått sjukvård..


5 svar till “Akupunktur är bara bluff..”

  1. Mer falsk akupunktur åt folket om de blir bättre, alltså ;).

    Hur mycket forskning görs egentligen på vad placebo-effekten i sig själv är? Om sinnet kan ha så stort inflytande på hälsan borde väl något slags placebo-behandling vara bättre mot depression än piller.

  2. Ibland undrar man om det inte går att påverka mer med viljan än vad man traditionellt sett trott. Det skulle också vara iaf en delförklaring till alla ”mirakel”.

  3. Det är jag övertygad om. Det kan man ju t.o.m. anse vara ett bevisat påstående när man får dessa resultat. Men som Jöns skrev, det är nog vääldigt svårt att forska på vad placeboeffekten är.

  4. Akupunktur bluff! Ja du ger dig då på allt som är heligt och gulligt (utom vänsterpartiet). Snart kommer du väl att påstå att astrologi inte heller fungerar?

  5. va? Ger jag mig inte på (v) ?? Massor av v-kritik finns ju här.. Och astrologi ?? Tack för tipset! Det kommer!! :D