Aftonbladet sjunker djupare var dag


Stackars stackars journalister på Aftonbladet. Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Varför lägger de inte ner skräpet för..?

Jag har förstått att Olinda (det låter som ett namn på en kossa) är någon sorts såpaskådis. Vad hon har för kvalifikationer i övrigt, mer än att hon kan orsaka orgasm under hypnos, har jag inte en aaaning om.

Och jag vet bestämt att jag absolut aldrig kan bli intresserad av att veta det heller. Men vad som är helt uppenbart är att kvällstidningarna helt och ute-slutande vänder sig till folk som inte har några studieskulder..

Kvällstidningar blir en allt starkare klassmarkör för varje dag som går. Men man gör ett misstag om man tror att arbetare läser dessa. Nej det är inte gåtans lösning. Men gåtans lösning för bloggläsarna komma på själva..


20 svar till “Aftonbladet sjunker djupare var dag”

 1. Jag kan inte hjälpa att bli lite nyfiken, vad skiljer laglig sexhypnos från olaglig?

 2. ”Olinda (det låter som ett namn på en kossa)”

  Vad i helvete har kor gjort dig för ont för att du ska ha mage att förolämpa dessa fina djur så grovt?!
  Jag känner ingen kossa som heter Olinda. Har heller aldrig hört talas om någon med detta fåniga namn.

  Vet du förresten hur man ser skillnad på en ko och en tjur nuförtiden? Förr tittade man undertill på djuren för att se om det var en ko eller en tjur. Numera tittar man dem i öronen. Tre siffror= Ko. Fyra siffror= Tjur.
  Det är dags att skriva om biologiböckerna!

 3. Man kan chockrasa hur mycket man vill men det hjälper nog inte ett skvatt. Det enda som hjälper på kort och lång sikt är helt enkelt att man slutar att köpa skiten. Inget annat.

 4. Men snälla nån! Har du inte märkt vad som hänt? Nej, det har du nog inte eftersom du inte har någon TV.

  Faktum är att vi har den press vi efterfrågar. Löpsedlarna säljer, så enkelt är det.
  Såpoperor har jättetittarsiffror. Själsdödande bingolotto har åtminstone varit en jättesuccé.

  Det som förvånar mig är var alla de som säger sig avsky tidningar som kör med lätta säljande löpsedlar gömmer sig. Med tanke på att tidningarna verkar på en högst fri och oberoende marknad så anpassar de sig. Det FINNS seriösa tidningar, de lever på svältgränsen. Trots att de borde ha en jättemarknad om man får tro alla som säger sig inte vilja ta i sex, brott, kändisar och andra icke-nyheter. Men det har de inte. Så något är fel när man hör alla som gnäller på att marknaden fungerar.
  Det är ungefär som att fråga om någon sett de så kallade ”erotiska” filmerna som visas på kabel-tv. Ingen har sett dem. Det är alltså ett mysterium att de visas!

 5. Nädu Lasse.

  Dels har jag inte märkt hur det gått med såpoperorna som sagt. I stället för att glo på sådant så läser jag, igår en bok av en “Lapplandsdoktor” om hans praktik på 30-talet och trettio år framåt.

  Det är ett val jag gör och ingenting kan få mig att släppa in en TV i huset igen.

  Det var det ena.

  Jo jag har hört dig prata om att “det är vad folk vill ha” förut. Det är lika fel idag som det var då.

  Media idag agerar för ett utslätat och billigt kulturutbud. Det är betydligt billigare att låsa in ett gäng i ett hus och bevaka dem med TV-kameror än att anställa ett film-crew, manusförfattare och skådisar för att göra en mer kvalitativ produktion. Eftersom samma förhållanden råder inom tidningsbranschen så är det lättare för dem att ta pressreleaser från Brinkenstierna eller vad dåren heter.

  Fotar man dessutom lite tuttbilder så lyckas man dessutom väcka mer uppmärksamhet.

  “Så något är fel när man hör alla som gnäller på att marknaden fungerar.”

  Kapitalismen i sig tjänar inte ett smack på att folk vårdar och intresserar sig för intellektuell verksamhet. Det är klart kontraproduktivt sett ur Wall Enberg och Timbros synvinkel. För att deras mål ska uppfyllas så krävs det att vuxna läser Fantomen och As-ombladet och tittar på reklamkanalerna.

  TÄNK vilka konsekvenser det skulle bli om folk i stället orkade ägna sig åt samhällsfrågor, politik, kultur och andra intellektuella verksamheter.

  Marknaden fungerar på grund av att man jobbar stenhårt på att allt ska bli mer och mer slätstruket.

  ”Faktum är att vi har den press vi efterfrågar.”

  Snack! Vi har den press som kapitalet efterfrågar!

 6. ”Vi har den press som kapitalet efterfrågar!”

  Javisst, så är det! Självklart! Frågan är då vad folk efterfrågar? Jo, kapitalism. Alltså får vi den press folk vill ha eftersom de vill ha kapitalism.

  Fast det är ju inte säkert att folk har klart för sig vad alternativet är. Så du kan ju ha rätt på den punkten.

  Aftonbladet hade igår (tror jag det var) en grej på kultursidorna om den engelska pressen. Man redogjorde för vad en opinionsundersökning kommit fram till. Frågan man ställde var hur stor del av den brittiska befolkningen som utgjordes av invandrare. Sedan tog man reda på vilka tidningar de som svarade läste regelbundet.
  Det visade sig, föga förvånande, att ju mer högervriden press man läste ju större fel hade man om antalet invandrare. De som låg närmast rätt svar var de som läste vänsterpress. Ju mer vänster ju bättre kunskap. Visade det sig.
  Varken du eller jag blir naturligtvis förvånade över detta enkla faktum.

  Men tror du verkligen att Aftonbladet skulle våga slå upp på löpsedlarna att västerfolk är mer bildade och kunniga än högerfolk?

 7. “Javisst, så är det! Självklart! Frågan är då vad folk efterfrågar? Jo, kapitalism. Alltså får vi den press folk vill ha eftersom de vill ha kapitalism. Fast det är ju inte säkert att folk har klart för sig vad alternativet är. Så du kan ju ha rätt på den punkten.”

  Jo jag kan ju det.. :-)

  Det är ju nästan så man sitter och ÖNSKAR att Reinfeldt blir vår nästa statsminister så att väljarna får se vad det innebär i praktiken.

  ”Ju mer vänster ju bättre kunskap. Visade det sig. Varken du eller jag blir naturligtvis förvånade över detta enkla faktum.”

  Nej det är ju gammal kunskap..

  ”Men tror du verkligen att Aftonbladet skulle våga slå upp på löpsedlarna att västerfolk är mer bildade och kunniga än högerfolk?”

  Nää. Men kommer du ihåg bloggaren som ylade om ngn kvinna som fått för lite…? Det är en kommentar från en sådan där högerorienterad (huh..) typ som säkerligen inte har alldeles för många böcker i hyllan. Jo, det ÄR en fördom, men jag har haft ett underligt yrke som inneburit att jag varje vecka varit inne i 40-100 svenska hem.

  Jag har minsann dragit vissa slutsatser efter dessa 4-5 års empiriska studier.

  Nä, kapitalet tjänar på att hålla folks intressen på den nivån som gör att Aftonslasket säljer tidningar på Noll-Lindas orgasmframkallande verksamhet (som jag ändå inte tror på). Skulle tidningen börja berätta om verkligheten skulle upplagan gå ned givetvis, i varje fall på kort sikt.

  Men grunden, det jag tyckte haltade i ditt resonemang var testen ”folk vill ha det så” och ska man köpa DET resonemanget så måste man se till de ekonomiska realiteterna som formar tidningarna idag. AKA formar de preferenser som är bra för kapitalägarna..

 8. Fast…jag förstår inte riktigt vitsen med att förlöjliga hennes namn. Skulle ni köra samma race om hon ställde upp som (v)- politiker till exempel?

 9. Tja, du vet ju vad man kallar public service; statstelevision. Trots att staten inte har ett dugg att göra med hur SvT styrs.

  Och hur går snacket? Jo, så fort det görs ett reportage om verkligheten så är det ”vänstervridet” vilket genast får till följd att det poppar upp någon moderat förståsigpåare eller folkpartidito och kräver att SvT ska privatiseras.
  Vilket givetvis skulle komma att innebära att SvT blir en TV4-kopia, eller ännu värre.

  Fast du är för enkelspårig när du dömmer kvälstidningarna efter löpsedlar. Läs hela tidningen. Själv anser jag Aftonbladets kultursidor vara de bästa i landet. Suvuräna. De har ofta en nog så pigg ledarsida.

  Man får inte vara så enkelspårig att man grundar sin uppfattning på reklambudskap (Läs: löpsedlar och rubriker).

 10. Nä det har du iofs rätt i BGAN. I mitt fall beror det nog mest på att jag ser ner på den typen av verksamhet, dvs såpoperor. Sedan är jag inte heller så impad av de som ägnar sig åt slikt. Och att jag inte är någon större beundrare av de media som slår mynt av skräpet framgår ju tydligt.

  Men det är klart att tjejen iofs är näst intill oskyldig. I vart fall om hon är DÖPT till Olinda. Vilket jag oxo i ärlighetens namn tvivlar på..

 11. ”Fast du är för enkelspårig när du dömmer kvälstidningarna efter löpsedlar. Läs hela tidningen.”

  No Way!

  Jag ser ett koncentrat på nätet som jag följer. Just nu toppar man med 1) Väpnat rån 2) Man super på Valborg 3) Zlatan får inte spela en match.

  En blaska som har den nyhetsvärderingen köper jag aldrig. Dessutom har jag inte kollat allt strunt de skriver givetvis.

  Men tipsa mig gärna den dagen Aftonbladet blir en mer seriös nyhetsförmedlare.. :-)

 12. Jag tror att jag håller med allihop. :-)
  (Fast det var ett lågvattenmärke att driva med Olindas namn.)
  Jag gillar kultursidorna i Aftonbladet och tycker att de trots allt har rätt okej ledarsidor. Journalistiken är ofta bättre än i jämförbara alternativ – de vågar vara USA-kritiska, de kan skämta om Göran Persson (kommer ni ihåg den lilla dekalen på kultursidan ”Goran for President” – snälla EU kan ni inte ta hand om honom, vi vill inte ha han…)

  Men jag gillar INTE löpsedlarna – och jag vet att de säljer bättre på den taktiken. Folk nappar väl tag i tidningen i stressen i matkön då de tänker med någon del av hjärnan som nappar på sånt. Själv har jag kommit till slutsatsen att jag läser tidningen på nätet med avslagen skript-funktion i Mozillan för då slipper jag dessutom reklamen. Men jag köper inte tidningen längre – jag har ingen lust att ingå i statistiken som en av de som nappar på usla löpsedlar. Och jag hade verkligen gillat en sökfunktion på äldre artiklar på nätet. Som synes på min lilla hemsnickrade blogg så är väl Aftonbladet det jag länkar mest till.
  Vänligen

 13. Rackarns Petra! Nu är ni två som skällt på mig för att jag hävdade ”noll-Linda” och en som skällt på mig för att jah sade att Olinda lät som ett namn på en kossa. Eftersom det är 3 som bråkat av 7 som skrivit så är det nästan majoritet… :)

  Men hur ska vi räkna rösten för kossornas förvarare..?

 14. Lusläste just aftonbladet och fann detta:

  Att Expressens Tomas Forser säger upp sig är symtom på ett stort problem

  Jag citerar:
  ”Expressens försumpning har lönat sig – och Aftonbladet faller ibland för frestelsen att följa efter. Viktigare texter får stå tillbaka för Olinda-tjafs, grabbighet och standardvåld. Och det händer att pigga, innehållsrika tidningar säljs med hjärndöda löpsedlar.”
  Detta stod i Aftonbladet igår!
  Tidningen är inte helt hjärndöd – även om löpen är det… :-)
  Vänligen

 15. Ändå så är det en massa människor som köper och läser denna smörja, diskuterar den en hel massa, tycks det (jag brukar vanligtvis lämna sådana diskussioner tämligen fort med en kommentar som antagligen inte skaffar mig många vänner) och så vidare.

  Det handlar som sagt var om kapitalism. Och kapitalism handlar om att tjäna pengar. Det kapitalisterna tjänar pengar på, det är vad de kommer att sälja. Man kan tycka att det är bra eller dårligt, men så är det uppenbarligen. Men av någon anledning säljer kvällstidningarna. Så antingen så är folk masochister, eller så har man lyckats indoktrinera dem ordentligt sedan länge.

 16. Det är skillnad på att skälla på någon och att diskutera något man kanske inte håller med om utan vidare.

  Jag fattar alltså inte att du avfärdar AB jäms med fotknölarna så där utan vidare.
  Du hänvisar ju då och då till artiklar du läst i AB och då händer det att du säger att dessa är något bland det bästa du läst. Jag kommer ihåg hur du formligen öste beröm över en artikel som Jan Gilliou skrivit i AB. Jag kommer ihåg andra gånger när du också öst beröm över texter du läst i AB. Så uppenbarligen läser du den.
  Möjligtvis läser du rubriker och fastnar för vissa texter. I så fall går du på reklamen (en rubrik ska locka till läsning – reklam) utifrån dina personlga preferenser. Inget fel i det. Men då får du också förstå dem som med reklam ska försöka sälja.
  Någon skrev en kommentar till min bloggning (Se http://fotolasse.se) om bilreklam i TV att reklam ska förföra i stället för att vara konsumentupplysning. Jag tror han hade rätt!

  Vem fan läser om såpakändisar? Jag läser om annat, även om det står i samma tidning. Det är det som är grejen med mångfald i en tidning: man kan välja!

 17. Själv tänkte jag lite rått: ”Hypnos kanske är enda sättet hon kan få män att få orgasm på.”

 18. Nu vet jag inte vem du kommenterar Lasse, men jag känner mig träffad eftersom jag ofta läser Guillou och konstaterar att han knappast har många medtävlare som kan formulera sig lika precist.

  ”Jag kommer ihåg andra gånger när du också öst beröm över texter du läst i AB.” Och där föll jag bort med ett brak. JAG har nog inte öst beröm över andra texter än Guillou. Men strunt samma:

  ”Möjligtvis läser du rubriker och fastnar för vissa texter. I så fall går du på reklamen (en rubrik ska locka till läsning – reklam) utifrån dina personlga preferenser.”

  Jag är en människa med alla vanliga fel och brister som vår art är behäftade med. Ett av dessa är nyfikenheten som både kan bidra till ökad förståelse som ökad förvirring.

  Mathias är rätt ute när han i en annan kommentar hävdar att ”det är kapitalismen”. Så är det. Aftonbladet är en del av kapitalismen givetvis. Och som tidigare skrivits har tidningen inget egenintresse av att göra sina läsare mer kritiska mot det ekonomiska systemet.

  Det passar kapitalismen alldeles utmärkt att läsarna fördjupar sig i Olindas ansträngningar att hypnotisera fram orgasmer. Att man håller Guillou under samma tak innebär som jag ser det att han hålls fram som ett försvar för den allt snaskigare delen av verksamheten som alibi.

  Han blir helt enkelt lite av en gisslan i sammanhanget. Nu inbillar jag mig att Guillou inte skulle finna sig i en sådan situation rakt av, men han kan ju möjligen diskutera var han vill skriva sina alster. Väljer han en seriös tidning så kommer läsarantalet på hans spalter att sjunka dramatiskt. Det är ju ett motiv som jag kan tänka mig att acceptera.

  Men visst finns det nyanser även i en gråskala. Expressen är ofta värre än Aftonbladet. Att Carl Adam Nycop snurrar som en propeller i sin grav utgör dock inget argument för att Aftonbladet ska vara en stor bidragande orsak till intellektuell förflackning i vårt lilla land.