Aftonbladet fortsätter sin journalistiska kräftgång


Nu har vargarna käkat upp en jakthund. Igen.. Och det gjorde de förbaskat rätt i anser jag. En hungrig varg ska givetvis ta den föda som bjuds.

Är man som jägare och hundägare så totalt nonchalant att man låter sitt husdjur kuta fritt i skogen utan koppel, och utan att föraren har den minsta kontroll, så är det knappast vargens fel att den käkar upp hunden.

AB: ”Malte Sandström, ordförande i Folkaktionen ny rovdjurspolitik, blev bedrövad när han fick höra om den nya vargattacken. Enligt honom är det inte den första i år. -Det blir bara värre och värre. – Det går längre och längre söderut och folk törs inte gå till skogen längre för att plocka bär. Och man har inte rätt att försvara liv och egendom. Man måste få skjuta bort dem som går runt gårdarna eller i närheten av människor, säger han.”

Den där jägarlobbyn tar i så att livstycket spricker. Och Aftonbladet låter dem givetvis göra det och stå oemotsagda. Hur vore det om tidningen kollade om jakthundar får springa lösa i skogen?

Tänk om alla som hade husdjur agerade likadant. Ut med grisar, får och höns i skogarna och gnäll sedan över att de blir mat åt rovdjur…?

Tomas Kvarnkullen på Aftonbladet tycks vara en ”journalist” utan minsta heder och

skamkänsla. Eller strök redigerarna verkligen bort hans försök att berätta opartiskt?

U P P D A T E R I N G !

Jägaren polisanmäld för jaktbrott eftersom han lät hunden springa fritt i skogen! Läs mer på Ekots hemsida!

(varför blir inte min blogg ”dagens blogg” i Aftonbladet…? :-)


22 svar till “Aftonbladet fortsätter sin journalistiska kräftgång”

 1. Håller med fullständigt om att vargen kan betrakta hunden som ”lagligt” byte inte minst eftersom hunden olagligt varit lös och inte ”Hindras från att löpa lösa i marker där det finns vilt” som det står i lagtexten (Jaktlagen) att den ska, särskilt inte under sommarperioden och SÄRSKILT inte dagen då den blev vargmat för det råder kopplingstvång fram till 20 augusti.
  /Både hund och vargvän!

 2. Hundar ska hållas i band i Fagersta och de andra kommunerna i Kopparbergs Län. Så Aftonbladet visar verkligen klassen….

 3. Ja det är otroligt dåligt att inte Aftonblasket upplyser sina läsare om det. Om en bonde släppte ut sina får på bete i skogen skulle väl blaskan fortfarande bara låta vargmotståndarna komma till tals.

  En hund ska över huvud taget inte befinna sig utan tillsyn i skog och mark. Sedan tillåts varghatarna säga: ”-Det blir bara värre och värre. – Det går längre och längre söderut och folk törs inte gå till skogen längre för att plocka bär.”

  Det är så dåligt av Aftonbladet att jag bara baxnar..

 4. :-) Nja, de har väl aldrig varit bra, men nog faen var de bättre på 60-talet. Inte så extremt förljugna som de är idag.
  Jag SKÄMS nästan å deras vägnar då jag ser en artikel som deras varghistoria.

  Rubriken borde väl ha varit ”Jägare struntade i sin hund” eller något i den vägen. Man borde anmäla puckot för djurplågeri..

 5. Kan bara instämma (inte minst med Bert Bodin :)
  Hade det varit min hund hade jag så klart blivit helt knäckt, men skogen måste få vara djurens område, vi har redan tagit så mycket annat från dem. Och vargar måste få vara vargar utan att behöva betala med sina liv.

 6. Är du säker på att de får det? De är väl största kvällsblaskan och då borde det vara Sexpressen som tar emot det?

  Jag kan i.o.f.s. förstå och sympatisera med tanken bakom presstöd, men det rimmar lite illa när man tänker på kvaliteten på produkterna ifråga.

 7. Jag skickade givetvis länken till denna bloggpost till ”Folkaktionen ny rovdjurspolitik” vilken egentligen går till en firma som säljer vapen tror jag.

  Detta svar fick jag:

  Ditt mail är oläsbart.
  —– Original Message —–
  From: ”Jinge”
  To:
  Sent: Thursday, August 04, 2005 10:09 AM
  Subject: Folkaktionen Ny Rovdjurspolitik: varg

 8. Faktiskt är det så att man enligt jaktlagen får ha sin hund okopplade i skogen även under perioden 1 mars till 20 augusti, detta gäller dock endast om man har sådan kontroll på den som om den var kopplad. Alltså, man får ha den lös men den skall ha sådan diciplin att den aldrig går långt ifrån husse/matte, aldrig går ur synhåll och alltid gör som man säger oavsett vad som händer.

  Att det står att man måste ha kontroll på hunden i skogen under perioden 1 mars till 20 augusti innebär inte att man får låta hunden löpa fritt i skogen resten av året.

  I tätbebyggt område (dvs bland bebyggelse, längs gångvägar, vid lekplatser, i frilufsområden, runt motionsspår, vid kyrkogårdar, runt badplatser) gäller i regel koppeltvång. Hunden skall där alltså vara kopplad oavsett hur lydig den och oavsett hur liten den är.

  Om detta kan ni läsa här på Svenska kennelklubbens hemsida.

 9. Nej Aftonbladet har förstås inget statligt presstöd, men folk som köper den – tyvärr många i de flesta avseenden – intelligenta vettiga människor ger tidningen indirekt presstöd.. Å andra sidan, om vi inte hade dena eminenta källa till felskrivningar man kan skratta åt (se Avigsidan.com, där AB förekommer jämt med roliga exempel) och idiotiska rubriker, kanske tillvaron blev en aning tristare.. ;-)
  Så länge de yngre lär sig att se kritiskt på vad som skrivs kanske det funkar..
  Nu tappade jag vargspåret fullständigt, sorry.

 10. Detta mail fick jag från vapen- och jägarlobbyns ledare och talesman:

  Kära lilla vän!
  Det är lätt att sitta långt från verkligheten och ha åsikter. Ditt inlägg visar hur litet du vet om verkligheten att ha dessa stora rovdjur på gårdarna så att barnen inte kan leka utomhus. Ta reda på fakta innan du är så kategorisk, jag tror inte att du vill ha vare sig varg eller björn utanför dörren där du bor.

  MVH
  Malte Sandström

  sv@jakt-fritid.nu

  Fakta är att mina släktingar är koncentrerade till Värmland och att jag haft en stuga vid sjön Långban i över tio år. Jag har dessutom sett varg ”live” i Värmland till skillnad från skribenten.

  Fast jag medger att det är lustigt att bli kallad ”lilla vän” vilket säger mer om avsändaren än mottagaren.

  Nej, jag blev inte kissnödig när jag såg vargen, en tik på ca 50 meters avstånd. De kissnödiga är ”de håriga män” som är rädda för vargen, medlemmarna i ”folkaktionen” ny rovdjurspolitik.

  Guud så pinsamma de är!

 11. Visst är det tråkigt att vargen dödade hunden. Mina sympatier går till mannen som förlorat sin kompis, sin jakthund – f.d hundägare som jag är. Men jag kan inte tycka att det är skäl nog att börja gasta om att skjuta av vargstammen. Håll ordning på hundarna i skogen istället. Skogen tillhör inte oss. Den tillhör naturen. I naturen ingår faktiskt de fem stora rovdjuren vi har.

  Annica

 12. Jag kan verkligen höra Malte Sandströms patriarkala dalmålsdialekt i huvudet när jag läser hans löjliga svar.

 13. Varför ägnar sig inte Malte åt att vara rädd för verkligt farliga djur istället? Fästingar och getingar t ex.

 14. Släpper man sin hund lös i en vargskog måste man vara medveten om att detta kan hända. Klart vargen tror att hunden är vilket bytedjur som helst o det är den ju om den ränner lös i vargens hemvist. Vargen har MINST lika stor rätt att finnas som vi människor…..Jag blir så trött på alla varghatande dumskallar, ”Vargen är ett skadedjur” !!!! o det skall komma från oss människor????? Jämfört med vad vi ställer till på jorden är vargen rena lammet.

 15. Människor som Malte Sandström får mej att må illa. GIVETVIS får man skylla sej själv om man släpper sin hund lös i vargskogen. Vargen har LIKA stor rätt att existera som vi människor. Allt djävelskap på jorden är människans fel…..vi skall enbart hålla tyst om sk skadedjur.

 16. Vem är Malte Sandström…? kom igen! vem du nu än är så stoppa ditt huvud tillbaka ner i jorden. ”Ditt inlägg visar hur litet du vet om verkligheten att ha dessa stora rovdjur på gårdarna så att barnen inte kan leka utomhus.” citat Malte. Vem är obildad…? försök räkna på dina fingrar hur många människor som skadats eller dödats av varg i Sverige i modern tid. Du kommer nog fram till siffran 0, i vart fall om du läser objektivt. Vargen må få skjutas i självförsvar då den angriper personlig egendom, men att utrota den vill man bara om man är rädd för den.
  För att gå till hundfrågan så tror jag att svaret på färre vargdödade hundar i skogen är tuffare hundar som kan stå upp mot en varg. Vi som använder hunden i skogen måste anpassa oss till vargens naturliga plats i faunan.

  Tjingeling!

 17. Jag fattar inte hur vår ynkliga vargstam i sverige kan skaka om så mycket som den gör.Men tydligen gör den det.Har man får kan man sätta upp ett stängsel ? Nej det skyddar inte för alla attacker men kanske hjälper då det verkligen behövs ? Har man hund kan man skaffa ett koppel och varför inte märka hunden och följa den via gsp ?

  I övrigt tycker jag att vi borde planter in mer Varg.

 18. Hur gjorde de förr?

  Vargen har funnits många hundra tusen år innan människan lyckades tämja några ex.. Och att folk håller hundarna kopplade i skogen är knappast för mycket begärt..

  Vargen hör hemma i skogen, det gör inte lösa tamhundar.