Afghanistan, helvetet på jorden?


OBS! Detta inlägg är från Jinge. Användarnamnet Anders är fel (tekniskt misstag av Anders).
I morgon går Afghanistan till val. De styrande krigsherrarna kommer i mån av möjlighet tvinga den lokala befolkningen att rösta som de bestämmer. Och den möjligheten har de vid de allra flesta vallokaler som upprättats i landet. Det sägs ibland att Hamid Karzai har lyckats dra åt sig initiativet och att avväpningen av afghanerna börjat så smått.

Samtidigt ska man inte blunda för att talibanerna är på stark tillbakamarsch i nuläget. Så även om Karzai vinner valet trots alla sabotage som väntas, så kommer Afghanistan framöver vara en mycket orolig plats.

USA har utbildat och beväpnat talibanerna med Usama Bin Ladens Al-Qaida i spetsen. Den draksådden kommer man fortsätta att få skörda. Som vanligt är oljan en avgörande faktor. Karzai själv har under många år varit USA:s kontaktman för oljetransporter och utvinning av olja i landet.

Det finns nämligen gott om olja i de centralasiatiska länderna, kruxet är bara att få den därifrån, och det har USA tänkt fixa med hjälp av Karzai och en gigantisk rörledning.

Lite samma sak som i Irak med andra ord. Och lyckas jänkarna nu få Hamid Karzai vald så har man kommit en god bit på väg för att komma åt oljan. Samma sak som i Irak..

Enligt författaren och journalisten Ahmed Rashid så lever fortfarande Usama Bin Laden i bergen någonstans vid gränsen mot Pakistan. Denna uppfattning delar han med ett flertal bedömare med inblick i förhållandena i landet.

Om verkligen Karzai vinner valet så är det nog ett resultat av att han är Pashtun precis som Talibanerna. Men talibanerna kommer att göra vad de kan för att döda honom i ett sådant läge. Att samarbeta med USA är liktydigt med en stående dödsdom, och läget i Kabul är fortfarande så osäkert att kvinnor klär sig i burqa, de törs inte annat för alla tror att talibanerna snart är tillbaka..

Sök Rashids böcker på AdLibris!


Ett svar till “Afghanistan, helvetet på jorden?”