Ådalen 31 och Socialdemokraternas svek


Idag för 75 år sedan sköts 5 människor ihjäl av Svensk militär vid Lunde i Ådalen. Ytterligare ett antal människor skadades svårt.

Sedan denna händelse så har arbetar-rörelsen varje år samlats på platsen och hållit tal om strejkrätt, demokrati, antimilitarism och mänskliga rättigheter. Men år 2006 skulle det inte bli på det sättet. I år är nämligen talare från vänsterpartiet inte önskvärda vid manifestationen i Ådalen, socialdemo-kraterna vill vara de enda som talar.

Det beror på att samma socialdemokrater, tillsammans med högeralliansen, i onsdags drev igenom en lagändring så att det återigen ska bli lagligt att sätta in militär trupp mot det svenska folket. Att bli påminda om detta i talen i Ådalen hade förstås låtit rätt så illa. Framförallt sett utifrån att man har lyckats smyga igenom lagändringen utan att riksmedia nämnt saken.

Ett påstått ”terrorhot” har tagits som intäkt för att beslutet om insättande av militär trupp skulle kunna drivas igenom. Ett hot som inte finns annat än i social-demokratiska och borgerliga politikers fantasi. Samma ”terrorhot” som används som svepskäl för att avskaffa människors självklara rätt till integritet.

De senaste dagarna har det också framkommit att socialdemokraterna genom sitt agerande sett till att CIA/FBI/NSA/-Echelon får direkttillgång till alla trafikdata när det gäller epost, sms och telefontrafik för alla som bor i landet.

Vems ärenden (s) går är fullständigt uppenbart för alla som ens reflekterar över sakernas tillstånd.

Idag blir det en manifestation i Stockholm till minne av Ådalen 31, årsdagen av dödsskotten – Söndag 14 maj, 16.00 La Mano (Slussen/Katarinavägen) Bl.a. står Lars Ohly på talarlistan.

Uppdatering 08.31

EOW i AB: ”Kapten Mesterton gav order om eld mot demonstranterna när tåget rundade nerförsbacken i Lunde ner mot hamnen där strejkbrytarna höll till. Fem personer dog och flera skadades innan trumpetaren i demonstranternas orkester kom på den utmärkta iden att blåsa eldupphör. Trumpetaren straffades medan kapten Mesterton gick fri.”

Läs Elisabeths debattartikel i Aftonbladet idag!

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]politik, ådalen, bodströmsamhället, militär, arbetarrörelsen, socialdemokraterna, vänsterpartiet, integriteten, strejkrätt, lunde[/tags]


7 svar till “Ådalen 31 och Socialdemokraternas svek”

 1. Klockrent, Jinge!
  Man behöver inte stå till vänster politiskt för att
  1. tycka att den nya lagen både är otäck och farlig.
  2. skämmas å socialdemokraternas vägnar när de gör futtig partipolitik och valrörelse av högtidlighållandet av denna för alla svenskar viktiga händelse.

  Vi har varit förskonade från krig i vårt land. De flesta svenskar har ingen egen erfarenhet av eller relation till att demokrati är något värt att kämpa för. Inte minst i ljuset av det är det viktigt att händelserna i Ådalen diskuteras och att minnena av dem hålls vid liv. Och inte bara av sossepampar.

 2. Socialdemokraternas manifestation i Ådalen är deras eget evenemang. Om de inte vill bjuda in vänsterpartiet så kan de väl göra det? Inget hindrar ju vänsterpartiet att ordna med en egen manifestation.

  Jag tycker det visar på dålig initiativkraft hos vänsterpartiet att inte ordna med nåt eget utan gnälla på storebror.

  Egentligen borde vara vänsterpartiet som organiserar manifestationen och socialdemokraterna som inte får vara med med tanke på att demonstrationen 1931 inte arrangerades av sossarna utan av kommunisterna.

 3. Stefan! Det har såvitt jag vet alltid varit ett samarrangemang med talare från båda partierna. Nu nobbades vänstern vara med och man kan lista ut varför..

 4. Lagen om att militär fick hjälpa till fanns väl fram till 60 talet. Sedan kan man ju alltid läsa lite Per Albin angående Ådalen. Rimmar ganska illa med de som skrivs idag.

 5. Kan inte du som vet berätta för oss andra vad det är som rimmar så illa, vi stackars vilseförda..

 6. Så länge som vänstern bara kan stödja ett enda parti kommer sossarna betrakta vänstern som navelludd.
  ”Alla ska med”? Inte i år, det är valår!

 7. Glöm inte de som misshandlades blodiga av strejkerna för att sedan tvingas vandra likt Jesus bärande ett kors framför demonstrationståget.