ABC-klubben på väg att försvinna?


OBS! Detta inlägg är från Jinge. Användarnamnet Anders är fel (tekniskt misstag av Anders).

ABC-klubben heter en av landets äldsta datorföreningar.

Den bildades av ett antal entusiaster då ägandet av en hemdator var något alldeles nytt och mycket märkvärdigt.

Klubbens namn kom sig av att dåtidens vanligaste hemdator var Luxors ABC-dator, ABC-80.

På senare år har klubben vänt sig alltmer till PC och Mac-användare och därmed lyckats överleva fram till 2005. Men hur länge klubben kommer att finnas kvar är osäkert. För dessvärre har klubben de senaste åren haft styrelser som agerar så att många medlemmar nu hoppar av.

I klubbens eget konferenssystem, ”ABCKOM”, så har vissa personer bedrivit ren personförföljelse och ibland har tonen varit så hätsk att det rests frågor om det inte borde överlämnas till åklagarmyndigheten. Tyvärr så har det ofta varit styrelse-medlemmar som agerat på detta sätt, eller medlemmar som haft stöd av styrelsen.

Ett antal av klubbens medlemmar har ifrågasatt styrelsen i olika inlägg i klubbens interna konferenssystem. Då har deras inlägg raderats och i minst sju fall har de blivit avstängda längre eller kortare tid från systemet.

Det är ett effektivt sätt att internt stoppa och osynliggöra kritik.

I praktiken så sitter styrelse-representanter alltid beredda att radera inlägg med frågor eller kritik vilket gör att det blir omöjligt att internt ta upp interna frågor (!).

En rent absurd situation där man använder en censur som påminner om Stalinismen.

När klubben upphandlade en ny fast internetförbindelse så undrade medlemmar hur den upphandlingen gick till. Då ljög klubbens representanter för medlemmarna för att rädda sig undan intern kritik. Klubbens ordförande t.ex. hävdade att han var i Asien fast han i själva verket var den som hade ansvar för upphandlingen, och också dess brister. Och han var hemma i Sverige…

Styrelserepresentanter har gått in i slutna diskussionsforum och kopierat upp texter och bilder på papper och därefter spridit dessa till olika personer. När medlemmar hör av sig till varandra via ePost så är den vanligaste meningen:
”- Skicka inte mail till mig via ABC-klubben!”

Detta beror på att klubbens funktionärer beskyllts att för att snoka i medlemmarnas eMail.

Minst två av styrelsens nuvarande medlemmar har i mail till mig uppmanat mig att inte svara dem på deras ABC-adresser. Före detta styrelsemedlemmar, och tillika hedersmedlemmar, har gjort samma sak. Alla beklagar utvecklingen i ABC-klubben och allt fler väljer att lämna föreningen.

Det har gått så långt att ett antal medlemmar, och f.d. medlemmar, nu startat ett eget konferenssystem (en BBS) där styrelsen inte kommer åt att censurera kritik, och där folk fritt kan komma till tals utan att riskera allvarliga personangrepp. Idag har över 40 medlemmar redan anslutit sig till den.

Det vi nu ser är början till slutet för en fin gammal förening som egentligen borde ha framtiden för sig. Att fel personer i styrelsen kan sänka en verksamhet så totalt är tragiskt. Ska klubben ha någon chans i framtiden så måste nuvarande styrelse bort. Och inte bara bort från styrelsen utan bort ur föreningen.

Och det brådskar!


3 svar till “ABC-klubben på väg att försvinna?”

  1. Det här är väldigt sorgligt att den före detta fina ABC-klubben har fått sådana styrelsemedlemmar som förstör för klubben på grund av sin okunskap, eller om de möjligen medvetet gör allt för att förstöra klubben av någon outgrundlig anledning.
    Jag har varit medlem där i över 10 år men har nu valt att inte betala meedlemsavgiften förrän så gott som hela styrelsen avgår och nya vettiga styrelsemedlemmar kommer in istället.
    Jag vill inte vara med i en klubb med en styrelse som mobbar sina medlemmar och som censurerar åsikter och interna diskussioner och där styrelsen pysslar med diverse andra oegentligheter.

  2. Jag har också hört talas om ABC-klubbens förfall de senaste åren. Det är nog inte konstigt att klubben går kräftgång när man läser privat e-post och ännu värre vidarebefodrar den till andra.

  3. Ja, att stänga av medlemmar som vill diskutera hur föreningen sköts och att ägna sig åt personangrepp är inget som gynnar en förening. Tvärtom! Det är klart att medlemmarna lämnar när den sköts så illa. Är du förvånad?