70 år sedan Segerdagen 9 maj

Dagens Nyheter skriver idag att många politiska ledare ”bojkottar Putins jätteparad”. DN skrev igår skadeglatt ”Världens ledare nobbar Putins bud”
* Denna bojkott av väst-ledare är skamlig, lika skamlig som deras uppslutning bakom den fascistinfluerade statskuppen mot Ukrainas lagligt valda regering i februari 2014. DN:s reaktion är i linje med dess helt okritiska uppslutning bakom statskuppen – ett hån mot demokrati.
Bland de 26 ledare som accepterat inbjudan finns FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, liksom cheferna för Unesco och Europarådet, Kinas president Xi Jinping, Indiens president Pranab Mukherjee; Kyrgyzstans president Almazbek Atambajev, Kubas ledare Raul Castro, Slovakiens premiärminister, Cyperns president, ledarna för Bosnien och Hercegovina, Island, Makedonien, Serbien, Greklands president Alexis Tsipras liksom ledarna för Sydafrika, Mongoliet och Vietnam.
FN generalsekreterare 1 untitled

Det blir svårt att framställa Ryssland som helt isolerat på denna historiska dag. Nyhetsbanken skrev ”På sätt och vis kommer USA-bojkotten och firandet att återspegla andra världskrigets förlopp. In i det längsta samarbetade västmakterna med Hitler och ville spela ut Tyskland mot Sovjet. In i det sista dröjde de med att gå in i kriget – när D-dagen kom hade Sovjetunionen redan offrat 20 miljoner människoliv i kriget.

Huvuddelen av detta blogginlägg är skrivet som gästblogginlägg av Lars G.T. Petersson, som är yrkesverksam som lärare i humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnen och har fil.kand. i praktisk filosofi och fil.kand. i historia samt utbildningsvetenskaplig examina på masternivå. Petersson har varit politiskt aktiv i olika vänsterkretsar de senaste 15 åren, betecknar sig som marxist-leninist och står idag SKP (skp.se) nära.
Andra Världskriget Berlins fall untitled

Lars Petterssons artikel.
I år är det 70 år sedan den röda fanan planterades av Sovjetunionens Röda armé på spillrorna av Berlins riksdagshus. Detta signalerade ett slut på den fasansfulla krigs- och förintelseapparat som utgjordes av Hitlertyskland. Denna artikel kommer att titta tillbaka på historien och söka dra lärdomar för vår fortsatta kamp mot fascism och nazism.

På 1930-talet spred sig fascismen som en löpeld genom Europa. Drivkraften utgjordes av kapitalismens djupa systemkris och överklassens krampaktiga tag om den ekonomiska makten. I Tyskland i början av 1930-talet var kommunisterna den enda grupp som vägrade vika sig för Hitlers växande maktambitioner. Fram till Hitlers brutala maktövertaganden kämpade Ernst Thälmanns KPD och Rote Kampfverbund mot Adolf Hitlers NSDAP och SA. Berlins riksdagshus brändes ner, troligen av nazister, men Hitler lyckades lura det tyska folket att tro att det var kommunisternas verk.

Kort därefter slog hela den tyska stats- och våldsapparaten, nu allena styrd av den självutnämnda führern Hitler, ner på kommunistpartiet som slogs i spillror.< Många av de första arbets- och koncentrationslägerfångarna var, trots att många nutida historieböcker inte nämner detta, kommunister. Hitler hade tidigt, redan under 1920-talet, klart kungjort i sin politiska bibel, ”Mein Kampf”, att kommunismen var en primär komponent i den globala judiska konspiration som styrde världen. Den enda vägen ut var att orkestrera ett ”korståg mot bolsjevismen” och skapa ”Lebensraum”
(fritt översatt ”livsutrymme”) för tyska marknader i öster, i Sovjetunionen.

Efter att upprepade gånger ha gett kalla handen till Sovjetunionens diplomatiska närmanden tvingades Josef Stalin att underteckna en icke-aggressionspakt med Hitlers Tyskland för att köpa tid inför det totala krig han visste att Hitler ruvade på för Sovjetunionens del. 1941 invaderades också Sovjetunionen och det blev början till slutet för Hitler. Tyskarna nådde fram till Leningrad, Stalingrad och t.o.m. Moskva, men trycktes sedan tillbaka av Röda armén. Fyra år senare, närmare bestämt 9 maj 1945, vajade slutligen den röda fanan ifrån Berlins sönderbombade riksdagshus. Det sovjetiska folket hade fått betala ett högt pris. Närmare 27 miljoner sovjetiska medborgare hade stupat i kriget, att jämföra med den dryga miljon brittiska och amerikanska soldater som dog.
Längs vägen till Berlin befriade Röda armén flertalet länder och hela system av koncentrations- och förintelseläger. Samtidigt som Röda armén slogs på östfronten kämpade stora organisationer av kommunistiska partisaner och motståndsmän och -kvinnor i ockuperade länder som Kina, Albanien, Jugoslavien, Frankrike, Grekland och Italien mot fascisterna. Detta förtäljer dock inte många av skolans historieböcker idag och arketypen av en andravärldskrigsfilm är snarare en romantiserad version av landstigningarna under D-dagen, än en skildring av livet i skyttegravarna på östfronten.
Sovjetunionens snabba framryckning mot japansk militär stationerad i det av Japan ockuperade Manchuriet i Kina både imponerade och skrämde amerikanerna. En röd invasion av det japanska fastlandet verkade stå för dörren och amerikanerna svarade med atombomber, mot primärt civila mål, i städerna Hiroshima och Nagasaki. Allt för att de röda inte skulle ”komma först” även till Tokyo. Efter denna och andra likande händelser förbittrades relationerna mellan de forna allierade, och kalla kriget var ett faktum. NATO seglade upp som en USA-ledd militärpakt och Västeuropa och Västtyskland stöptes efter amerikanskt snitt. I Västtyskland rehabiliterades många ledande nazister från exempelvis den hemliga polisen Gestapo, och sattes ånyo in i kampen mot kommunismen. Ända till Sovjetunionens fall sökte NATO stärka sitt grepp om Europa, och med Sovjetunionen borta ur bilden kunde de slå en järnmur kring kontinenten.

Många paralleller går att dra mellan tiden kring andra världskriget och dagens situation i Europa. Kapitalismen går igenom ännu en strukturkris och ännu en gång är fascistiska partier på stark frammarsch. I samtliga länder i Västeuropa finns starka fascistiska grupperingar som växer för varje dag. I östeuropeiska länder som Ungern och Ukraina har de till och med lyckats gripa makten, om än på lite olika vis. De ungerska fascisterna använde den borgerliga demokratin som sin språngbräda till makten, medan de ukrainska fascisterna helt enkelt genomförde en statskupp i Kiev.
Efter statskuppen säkrade Ryssland sin svartahavsbas vid Krimhalvön, en annektering som befolkningen stödde till fullo. NATO svarade med ett upptrappat tonläge och tal om vapendonationer till, och truppinsatser i, Ukraina. Donetsk- och Lugansk-regionerna i Ukrainas södra del reste sig mot fascisterna i Kiev och möttes av bland annat ogenerat öppet nazistiska förband från Ukrainas sida. Folkrepublikerna i öst fick dock snabbt stöd ifrån en mångfald av världens kommunister och andra progressiva, vilka skickade frivilliggrupper för att understödja den antifascistiska frihetskampen.
Många paralleller går som sagt att dra från dåtiden. En av dem är att kapitalism föder fascism och en annan är att kommunismen är den enda konsekvent antikapitalistiska och antifascistiska rörelsen. Den röda fanan på Berlins sönderbombade riksdagshus representerade det blod som det sovjetiska folket och världskommunismen fått betala för sitt enträgna motstånd mot fascismen. Det var också en symbol för fred, socialism och framtidstro. Men framförallt var det en symbol för de förtrycktas seger över sina förtryckare. Vi nutida kommunister ska vara stolta över att fortsätta verka under denna fana och hedra de som gått före oss genom att intensifiera kampen för fred och socialism och genom att ta striden mot NATO:s översitteri och dess fascistiska allierade!

Länge leve segerdagen! Länge leve socialismen!”

Stefan Lindgren har rapporterat i Ryska Posten 27/4 att 26 av 68 länder som inbjudits till segerparaden i Moskva 9 maj har tackat ja till att komma. Nedan ett förkortat utdrag:
Men eftersom USA organiserat en bojkott av denna antifascistiska högtidsdag har flera stater, mer eller mindre beroende av USA, tvingats att avstå. Det mest uppmärksammade fallet gäller Tjeckiens president Milos Zeman som utsattes för sådan press att han var tvungen att ge USA:s ambassadör portförbud. Det slutade med att Zeman beslutade att delta i Moskva 9 maj, dock utan att övervara själva militärparaden.

Uttryckligt vägrar följande ledare att bringa sin hyllning till Hitlerfascimens besegrare: Storbritanniens premiärminister Cameron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel; Sveriges, Norges, Finlands och Nederländernas ledare och Israels president Reuven Rivlin. Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko kommer till Moskva 8 maj, men 9 maj ska han att vara i Minsk.Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier
kommer till Volgograd 7 maj. Där kommer han att träffa sin kollega Sergej Lavrov och delta i ceremonier. USA:s president Barack Obama kommer att representeras av USA:s ambassadör i Moskva, John Tefft.

Nyhetsbanken rapporterade 7 maj:
På Segerdagen 9 maj kommer Rysslands president Vladimir Putin att hålla möten med Egyptens president al-Sisi, Indiens president Mukherjee, Vietnams president Truong Tan Sang, FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, Tjeckiens president Zeman samt med Sydafrikas president Zuma.
Putin untitled

9 maj kommer att firas i flertalet f d sovjetrepubliker liksom bl.a. Serbien, Bosnien, Montenegro och Herzegovina, medan Baltikum och Polen har övergått till att fira den ”västliga” fredsdagen 8 maj. I Israel är 9 maj en officiell högtidsdag sedan 2000.

Tysklands president Gauck höll idag ett minnestal över de dödade ryska krigsfångarna vid ett av fånglägren i Westfalen. Av 5 miljoner krigsfångar dog hälften av umbäranden. Gauck sade att nu levande tyskar står i stor tacksamhetsskuld till vad dessa uppoffrande soldater uträttade som gjorde att man inte behövde leva i nazismens barbari. Han sa att den tyska arméns krig i öst hade varit ett Vernichtungskrieg (förintelsekrig). Tidigare har man främst talat om SS krigsförbrytelser.

”Den som inte firar 9 maj har redan förlorat! Glöm inte att ta med blommor!”, skriver den tyske historikern Götz Aly i Berliner Zeitung.

i Andra om: , , , ,, , , , , , , , ,

DN 8/5 DN 9/5Nyhetsbanken 7/5 Berliner Zeitung Jan Guillou Erik Helmerson i DNDN 10¤ DN Slaget vid Stalingrad 2/2 DN om fascism SvD 2/2Björnbrum Intervu i Junge Welt Internationalen nr 5 2013 Aftonbladet Japetus öga Russia Today Tarpleys artikel Pepe Escobars artikel Agrab Aron Lunds artikel på engelska USA-bloggen DN 25/12Björnbrum 23/12 SKP-bloggen DOHA-protokollet DN 26/12 SvD 25/12 SvD Clearinghouse SvD 20/12

  25 comments for “70 år sedan Segerdagen 9 maj

 1. Lärdomen
  9 maj, 2015 at 10:16

  Och om väst/NATO försöker ge sig på Ryssland kommer den att få smaka på samma medicin som Sovjet ordinerade åt Tyskland.

 2. Gammal krigare
  9 maj, 2015 at 10:45

  Nazism var utan tvekan sin tids värsta ondska. Min morbror kunde intyga det när han var i livet. Men jag tycker att kommunismen inte är mycket bättre. Den största faran för mänskligheten idag är dock islam. För trettio år sen var inte islam en fara men har sedan utvecklats till till att bli värre än någon annan ideologi. Nu påpekar många att inte alla muslimer är radikala men detsamma kunde säkert sägas om tyskarna på 30 och 40-talet. Vad gäller vänstern så är jag riktigt konfunderad. Kuba och Ryssland verkar relativt sansade idag medans svenska vänstern tagit ställning på EU’s och NATO’s sida med deras öppet fascistiska metoder. Frågan är vart allt sunt förnuft tagit vägen. Finns det någon större pakt som inte är radikal åt ena eller andra hållet idag?

  • Peter Grafström
   9 maj, 2015 at 14:29

   Gammal Krigare
   Du kommer ständigt tillbaka till hotet från Islam utan att beröra att det handlar om en av det anglosaxiska imperiet avsiktligt framkallad och finansierad splittringstaktik. I Usas medier har de tom hoppfullt talat om hur många fler småländer MÖ kan styckas upp i.
   Sekulära regimer i MÖ motarbetades av britterna och Muslimska brödraskapet instiftades av dem.
   Även Hitler och alla övriga fascister erhöll makt genom helt avgörande stora subventioner från anglosaxarna. Tyskarna påtvingades nazismen som även rent idemässigt kom från anglosaxarna. Fascismen har anglosaxiska rötter. Zionismen har anglosaxiska rötter. Komunismen hade aldrig kommit ifråga utan anglosaxiskt stöd.
   Blandekonomi är det folk väljer när ett land inte är utsatt för imperialistiskt förtryck.
   Radikalism är vad imperialisterna förstärker överallt för att framkalla lönsamma krig och hindra utveckling.

   • Gammal krigare
    9 maj, 2015 at 18:02

    Jag vet att IS är ett resultat av USA’s och EU’s sjuka politik men det förändrar inte faktumet att islamisterna utgör ett allvarligt hot. Många i väst är för naiva för att se vad som håller på att hända. Det är absolut vanvett av Sverige att ställa upp i USA’s krig. Och lika vanvettigt att ta in hundratusentals muslimer som kommer att förändra vårt land till en kopia av Mellanöstern inom ett par decennier. Vartenda land idag verkar styras av idioter.

    • Peter Grafström
     9 maj, 2015 at 20:08

     Det är viktigt att du påpekar Usas roll varje gång du tar upp det hotet som jag instämmer i existerar, ty annars blir det precis enligt Usas ritningar – att skapa kaos även i Europa för att ge Usa ekonomiska fördelar och rädda deras eljest sjunkande Parasitskuta. Så stor andel som möjligt av världens muslimer bör få höra att vi anser dem vara offer för yttre inblandning. Det underlättar för att göra motståndet så brett som möjligt mot Usas ränksmiderier i alla dess skepnader.

 3. Johan Eriksson
  9 maj, 2015 at 11:14

  Självklart skall Sovjetunionens och dess store ledare Stalins förintande seger över facismen hedras. Om detta hedras genom att västvärldens facistoida högerledare, för att tala klarspråk – arbetarfiender – bjuds in till en segerparad på Röda Torget är mycket tveksamt.

  För en arbetare grumlas glädjen av att socialismen förlorats genom kontrarevolutionen. Det sovjetiska folkets ofattbart stora uppoffringar gjordes i syfte att föra socialismen till seger. En seger, som tagits ifrån folket genom kontrarevolutionen. Putin tillhör de direkta arvtagarna till de avskyvärda arbetarfienderna Gorbatjov och Jeltsin, två facistoida lakejer till monopolkapitalet. Putin för kontrarevolutionen vidare och bygger varje dag vidare på klassamhällets konsoliderande och på arbetarklassens utsugning.

  Också i segerparaden kommer det att digna av kontrarevolutionära uttryck. Sovjetunionens flagga har bytts ut tsartidensflagga. Det sovjetiska statsvapnets socialistiska symboler har bytts ut mot tsarernas dubbelörnen. Också de stjärnor som tidigare prydde tornen vid Röda Torget har ersatts av kejserliga dubbelörnen. För statscermonier nyttjas åter Stora Kremlpalatsets kejserliga salar. I dessa sammanhang omger sig Putin av ett hedersgarde klädda i tsartidens uniformer. Detta skändande av revolutionen är vidrigt och Putin framstår som en hycklare av stort format när han påstår sig vilja hedra socialismens, det sovjetiska folkets och Stalins förkrossande seger i andra världskriget.

  Putin är en stor skam!

  • Gammal krigare
   9 maj, 2015 at 14:35

   Det kanske du har rätt i men Stalins och hans efterföljares sätt att handskas med åsiktsmotståndare och minsta lilla kritik och angiverisystemet de hade var inte bättre än nazisternas.

   • Johan Eriksson
    9 maj, 2015 at 23:21

    Gammal krigare,
    Du vet ingenting om socialism eller revolutionens nödvändighet och dess förutsättningar. Min förvåning över detta är inte stor då jag från dina andra kommentarer förstår att du sympatiserar med sverigedemokraterna. Du förolämpar inte endast Stalin utan hela socialismen och den revolutionära kampen när du jämför Stalin med fascister. Din argumentation är mycket typisk för det bestående samhällets försvarare. Stalin är vid sidan av Lenin socialismens och den revolutionära kampens störste ledare. Stalins utgångspunkt var att försvara revolutionen. Styrkan hos revolutionens fiender får inte underskattas. Revolutionens försvarare skulle därför svika hela arbetarklassen om man inte vidtog åtgärder för att eliminera inflytandet av kontrarevolutionärer och arbetarfiender.

    • Conny Emanuelsson
     10 maj, 2015 at 09:49

     Man behöver inte sympatisera med SD för att vara mycket kritisk mot Stalin. Man behöver inte heller sympatisera med SD för att tycka att invandringspolitiken i Sverige är åt skogen. Kan ge dig en match där när som helst med fakta! Vad gäller IS och övriga så tror jag att USA har skapat ett monster som dom inte längre kontrollerar. För övrigt anser jag att Putin är en mycket intelligent världsledare och inte någon fanatiker. Säkert inte någon guldgosse men jämfört med USA så är klart mycket bättre.

     • Johan Eriksson
      10 maj, 2015 at 12:57

      ”Man behöver inte sympatisera med SD för att vara mycket kritisk mot Stalin.”

      Att fascistsympatisörer är kritiska mot Stalin framstår som ett begränsat problem. Värre är att många som säger sig vara vänster och socialister låtit sig manipuleras och därigenom deltar i monopolkapitalets smutskastning av inte enbart Stalin utan också Lenin. Minns de förödmjukande former under vilka vänsterpartiets förre ordförande Lars Ohly, i sin stora feghet och vekhet, tvingades avsäga sig sin kommunistiska övertygelse och att förtala Lenin. Den nuvarande ordföranden, revisionisten och antikommunisten, Jonas Sjöstedt har gått ännu längre i sitt förräderi mot socialismen då han förra året i TV uttalade:

      ”Lenin var en katastrof, främst för Rysslands folk men också för vänstern”.

      Så talar alltså den som påstår sig stå för vänsteralternativet i svensk politik. Är det någon som är en katastrof är det Sjöstedt och hans ynkligt fega och kraftlösa revisionistparti, som saknar all ryggrad. Förstår inte Sjöstedts och hans skamliga revisionister att det enbart spelar kapitalet i händerna? Den som inte förstår Lenins och Stalins storhet har inte förstått socialismen och vad som krävs för att skapa det klasslösa samhället.

      Vi skall ha klart för oss att revolutionens fiender är starka och mäktiga. Att tro att dessa krafter skulle kunna besegras genom borgerlig demokrati eller genom dialog under borgerlig ”yttrandefrihet” är enbart naivt – ja rent av dumt. Revolutionen är ingen barnlek, detta insåg både Lenin och Stalin, utan den kräver verktyg och metoder, som i styrka kan mäta sig med de vapen det beståendes försvarare har till sitt förfogande.

      Revolutionen i Ryssland vanns och etablerades med styrka och kraft, den förlorades i svek, svaghet och feghet. Lenins och Stalins storhet för aldrig glömmas.

    • Thomas Nilson
     15 maj, 2015 at 19:37

     Johan:

     Hur kan du försvara Lenin och Stalin som hela världen känner till som några av de värsta mördarna i världshistorien? Är Sovjetunionen ditt svar på det samhälle som du vill utsätta Sveriges befolkning för. Vill du inte ha frihet?

     • 16 maj, 2015 at 19:41

      Johan Eriksson får svara för sig själv. Hitler inledde Andra världskrigets efter Västs eftergiftspolitik. I kriget dog 55-60 miljoner, varav 1/3-1/2 var från Sovjetunionen som var huvudkraften för att besegra nazismen. Under utrensningarna i Sovjetunionen avrättades/dog drygt 700 000 människor, ett stort antal. I USA:s angreppskrig mot Vietnam, Laos och Kambodja dog betydligt fler, liksom i Koreakriget med USA i huvudrollen. I Irak har över en miljon dött till följd av angreppskriget av USA och Storbritannien.

      Dessa senare, blodigare folkmord som skett senare och nyligen (Irak+Syrien+Afghanistan) och som berör oss här och nu synes mycket viktigare att diskutera, informera om och bilda opinion mot. Kommer du med här, Thomas?

      Och många, många miljoner dödades av olika ”västmakter” i kolonierna, liksom av USA:s regering i Nordamerika (indianerna)

      • Peter Grafström
       17 maj, 2015 at 17:08

       En liten detail beträffande vem som startade WW2. England som Polen lydde blint, tvingade fram brutna avtal mellan Polen och Tyskland och Polen mobiliserade och hotade tyskar. Polens uppträdande provocerade fram WW2 och England (uppbackade av Usa) var orsaken, så det är faktiskt fel att hävda att Hitler startade WW2. Gleiwitz incidenten var en bluff hopkokad av britterna efter kriget. Skälet till det tvära kastet från England efter att energiskt ha puttat fram Hitler närmare Ryssland var att Hitler lät bli att erövra Slovakien, en erövring som England och dess följebåt Frankrike starkt hade uppmuntrat till. Det var en utebliven aggression från Hitler som gjorde att britterna via Polen försatte Hitler i en låst situation där England et al kunde strypa Tysklands resurser om han gick mot Sovjet vilket ju Tyskland Usa England Frankrike och Polen ville. Polen hade tidigare(20 år före Aushwitz) låtit 80000 fångar från röda armen avlida i sina koncentrationsläger Tuchola och Strzalkow och utan pardon skjutit ihjäl fångna röda armesoldater av tysk etnicitet.

 4. Peter Grafström
  9 maj, 2015 at 14:43

  De kapitalismens systemkriser som i artikeln påstås ha inträffat var avsiktligt iscensatta av bankmaffian för att putta fram fascister till makten i europa. Både hyperinflationen 1923 och kraschen 1929. Oligarkin ville ha krig med Sovjet och samtidigt kunna skuldbelägga motståndaren Tyskland. De räknade med att kunna finavstämma Tysklands resurser så att Usa England och Frankrike skulle kunna ingripa som räddare och befria världen från Tyskland och Ryssland efter att först ha puttat fram och uppmuntrat Tyskland. Planerna stördes av pakten Sovjet/Tyskland som berodde på att Stalin via dold diplomati övertygade Tyskarna om att ovan nämnda fälla planerades. Stalins tal innehåller antydningar åt det hållet.

 5. 9 maj, 2015 at 18:15

  Lars G.T.Peterson skriver att de fascistiska grupperingarna ute i Europa växer för varje dag. En sanning vi inte kan förneka. I Sverige kan det bli så att vid nästa mätning av partiernas ställning visar det sig att tjugo procent av väljarna stöder Sverigedemokraterna. Det har diskuterats mycket kring om SD skall betecknas som fascister eller inte. Men som Fredrik Virtanen skriver i Aftonbladet idag: ”Det är ett parti som heilade för bara 20 år sedan.” http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/fredrikvirtanen/article20764184.ab
  Kapitalismens kriser föder fascism och vi drabbas nu av ett nytt trettiotal. Historien upprepar sig. Inte som fars som Marx betecknade ett utvecklingsskede i artonhundratalets Frankrike men i Europa idag som tragedi. Den motståndsrörelse som hyllas i Frankrike varje 8 maj är nu när faran åter växer helt obefintlig. En skrämmande handlingsförlamning inför det nya hotet. Borgerligheten vill inte se faran. Och jag menar VILL inte. Förnekar att de högerextrema rörelserna och deras partier utgör ett hot. Tycks acceptera dem som normala politiska fenomen. Etablissemangets och politikers och medias agerande kan inte tolkas på annat sätt. Och ”vänstern” går handlingsförlamade in i en ideologisk förvirring. Tolkar regimskiftet i Ukraina som en ”folklig revolution”. Ser inte Högra Sektorn och Svoboda. Noterar bara i förbigående utvecklingen i Ungern. – Eftersom varken borgerliga liberaler eller vänstern vill se fascismen som sådan och inte anser ett motstånd nödvändigt – eller ens vill beteckna nyfascismen som ett reellt hot – invaggas alla i ett falskt lugn. Som om samhällsutvecklingen fortfarande är normal. En kommentator på Pål Steigans blogg använde beteckningen ”hypnotisk sömn” för tillståndet vi befinner oss i. Och som politiker och media avsiktligt försatt oss i.
  Ulla Johansson

  • Gammal krigare
   9 maj, 2015 at 18:56

   Här har du fel, Ulla. Jag röstar på SD och det gör nästan alla jag känner och jag kan garantera dig att ingen av oss är fascist eller nazist. SD har blivit en folkrörelse precis som socialdemokraterna var en gång i tiden. Visst heilade en del av grundarna kanske för tjugo år sen men de har nog mognat och ändrat sig eller försvunnit från partiet. Vänstern vurmar för den gammaldags kommunism som fanns i Sovjetunionen och den var hemskare än vad SD någonsin varit. Sen glömmer du att ta upp faran från islamisterna. Jag och min fru mötte tre stycken i Göteborg som gick och skrek ’ISIS’ mitt i stan. Det om något är skrämmande.

  • Peter Grafström
   9 maj, 2015 at 20:01

   Ulla
   Ett tydligt tecken på att man har att göra med fascister är när de förbjuder opposition och mördar oppositionella så som skett i Ukraina. SD har verkligen inga såna drag.

 6. mia
  9 maj, 2015 at 18:24

  Anledningen till att USA med några trogna vasaller bojkottar firandet över den Ryska/Sovjetiska segern över fascismen/Nazismen har naturligtvis inte deras högst modesta bidrag i krigets absoluta slutskede att göra, för vilket det kunde kvittat lika, utan för deras ovillkorliga stöd för den blodiga Nazist-junta man tillsatt i Kiev och deras blodbesudlade husgud, massmördaren Stefan Bandera och för sitt underblåsande av Nazi-kulter i baltstaterna (För att inte tala om dödskulterna ISIS och Al Qaeda i mellanöstern)

  Att USA som under 93% av sina korta 200 år på ockuperad jord vilandes på stoftet av 50 miljoner massmördade Indianer, krigat, ockuperat och mördat jorden runt, inte vill komma ihåg historien är inte konstigt, man har knappt någon och den man har är absolut inget att vara stolt över och med ett nationellt karma som bådar djupaste avgrund rakt ner i helvetet. Deras mjäkiga och villrådiga lyd-vasaller i EU borde däremot veta mycket mycket bättre. Den ständige tillskyndaren och ursäktaren av germanska och angloamerikanska kolonial och angreppskrig Wolfgang Hansson i Schibstedtmedia som tror att vi fortfarande skriver 1990, hojtar desperat i sitt lilla hörn om att ”Putin är isolerad” och visst har han rätt -om man nu som han anser att USA och några fega stater i EU som just nu sitter och skäms är ”världen”.

 7. 10 maj, 2015 at 09:12

  Svar till ”Gammal krigare”: Som Virtanen skriver: Sverigedemokraterna har växt fram ur en – då numerärt liten – nazistisk rörelse. En ideologi de nu försöker tvätta bort. Eller dölja. Bland annat genom uteslutningar av ledare som är ”extrema”. Vi andra som iakttar detta spel kan givetvis inte veta hur det slutar. En ”folkrörelse” med dessa rötter borde skrämma oss alla.
  Svar till Peter Grafström: De har ännu inte makt här i Sverige att ”visa sådana drag”. Men hur kommer deras avsky för invandrare till slut att ta sig uttryck?
  Ulla Johansson

  • Rolf Gustafsson
   10 maj, 2015 at 10:40

   Håller med dig Ulla.
   Gammal krigare skriver”Jag röstar på SD och det gör nästan alla jag känner och jag kan garantera dig att ingen av oss är fascist eller nazist.”
   Jag tror inte att majoriteten av det tyska folket som röstade fram Hitler var nazister, men lika förbannat gav de honom makten. Historien återupprepar sig. SD är ett reaktionärt parti, som är en garant för en fortsatt kapitalistisk hegemoni. Tyvärr så lyckas SD leda bort kritiken mot det kapitalistiska systemets konsekvenser med ökad ojämlikhet, miljöproblem och krig som skapar religiös fundamentalism och flyktingkatastrofer.
   Jag har skrivit det förut ” SD har ammats av Alliansen för att locka bort väljarna från det enda verkliga alternativet, socialismen”. Att media nu ägnar sig åt historierevisionism är beklagligt, men inget som förvånar.

   Bertrand Russel kan få avsluta ” Skillnaden mellan demokrati och diktatur är att i en demokrati får idioterna rösta – i en diktatur regerar de”.

   • Conny Emanuelsson
    10 maj, 2015 at 12:45

    Stämmer väldigt bra för tillfället i Sverige. Kanske inte riktigt stämmer på folket som inte vågar ta egna intuitiv på grund av hot och avvikande beteende vilket är livsfarligt i Sverige. Demokratur heter det som råder för tillfället i Sverige.

   • Gammal krigare!
    10 maj, 2015 at 20:17

    Hur förklarar du då att SD var emot kriget i Libyen, svenska insatsen i Afghanistan och är emot USA/NATO/EU’s vanvettskrig och politik medans Miljöpartiet och Vänsterpartiet är för?

    • Rolf Gustafsson
     10 maj, 2015 at 23:49

     Gammal krigare

     Du kan säkert hitta fler punkter i SDs partiprogram, som vi som står till vänster om både Sossarn och Vänsterpartiet kan instämma i. Men vår kritik och analys bygger på helt andra grunder än SDs.
     Om man inte vill,orkar eller kan fördjupa sig i orsak och verkan, är det enklare att ta till sig Sds retorik om invandring och islamisering som problemlösning. Historien talar till oss och man kunde hoppats att fler tagit lärdom och inte låtit sig luras av SDs retorik. SD är inte ett arbetarparti lika lite som Moderaterna är ett arbetarparti trots att man kallar sig så. SD uppfyller sin uppgift, att rikta folks blickar åt fel håll med råge.

     Conny Emanuelsson
     Vem har skrivit att 800 000 svenskar eller att alla som röstar på Sd är nazister?

 8. Conny Emanuelsson
  10 maj, 2015 at 12:37

  Tror du verkligen att 800 000 svenskar är nazister? Åter igen det handlar om en invandringspolitik! Lite patetiskt att vi svenskar pekar finger åt bodde höger och vänster, till Danmark och Norge och talar rasism. Vad är det för fel på svenskar och Sverige. Man tar sig för pannan. Försökt gräv längre tillbaka och fundera lite på vad du själv röstar på och sk dolda agendor. För att inte tala om decemberöverenskommelsen, väldigt demokratisk!?

 9. 10 maj, 2015 at 16:17

  Moaskva 150509

  Nyhetsbanken rapporterar:

  ”Myndigheterna i Moskva hade räknat med att 200 000 skulle passera Röda torget bakom banderollen ”Odödliga regementet” där veteraner gick och civila
  med porträtt på sina kära som stupat i kriget. Inte 200 000 kom utan över 500 000, i en mänsklig flod som sträckte sig
  från Vitryska järnvägsstationen till Röda torget. Även i S:t Petersburg var uppslutningen av vanliga medborgare överraskande
  stark. Se bilden från Nevskij Prospekt. (Denna bild).

  Den oväntat mäktiga folkliga uppslutningen kom att överskugga de andra nyheterna från 9 maj.

  Putins varnade i sitt tal stater i väst för att upprepa Nazitysklands anspråk på en unipolär värld och manade till kamp mot rasism och vissa staters krav på exklusivitet.

  I militärparaden kunde man för första gången se kinesiska soldater marschera tillsammans med ryska och indiska. Åter förenades azerbajdzjanska och arme-
  niska regementen. Åter förenades hela Sovjetunionen minus Baltikum och Ukraina. Rysslands traditionella bundsförvanter Mongoliet och Vietnam deltog också.

  Uppvisningen av militärteknik innehöll mängder av nyheter, inte endast den nya stridsvagnen Armat, som lär utlösa huvudbry i västliga högkvarter
  där man i förtid räknat ut Ryssland som endast en ”regional” makt.

  (http://www.nyhetsbanken.info/news/view.asp?ID=2245)

Comments are closed.