Oppositionens kräftgång


Socialdemokratin saknar all transparens trots att det är landets största politiska parti. Det man möjligen kan hitta är ett antal socialdemokrater som framför kritik, ofta då mycket hovsam.


Dagens Arena:
”Sverige lever i dag i en politisk paradox. I storstäderna är spännvidden mellan rik och fattig som störst. Men i Stockholm där behovet av en trovärdig progressiv samhällsvision är som mest akut är den även som mest frånvarande…

…I hela Stockholmsregionen saknas ett tydligt politiskt ledarskap som agerar strategiskt och långsiktigt såväl politiskt som organisatoriskt.”

Jag tror att många hade förväntat sig att den socialdemokratiska påläggskalven Carin Jämtin skulle innebära något slags förnyelse för socialdemokraterna i Stadshuset och i stadens nämnder, men av det blev det inte ens en tummetott. I diskussionerna om socialdemokraternas ledarbyte så var hon en av dem som framstod som mest attraktiv för många av medlemmarna, och även bland oss som inte röstar på (s).

När hon då blev partiets starka kvinna i Stockholm så trodde många att det skulle bli en puff framåt för stadens sossar, men i stället tycks det ha blivit – stagnation. Om det kan skyllas på Jämtin eller om det är ett arv i vardande från betongsossar som Bosse Ringholm kan jag inte bedöma, det socialdemokratiska arbetarpartiet låter sig inte bedömas utifrån eftersom det är slutet på gammalt öststatsmanér.

Nu börjar allt fler att tala om Mona Sahlins misslyckande, inte bara bloggare på vänsterkanten. Igår ringde en gammal vän efter att han läst min bloggning där jag förutspår att alliansen har stora möjligheter att vinna riksdagsvalet även 2010. Han berättade att hans lokala s-förening i en av Stockholms stadsdelar visserligen hade aktivitet, men att nyrekryteringen helt hade avstannat. I samband med valet 2006 hade det varit mer fart, men valförlusten i Stockholm hade dragit ner humöret fullständigt.

Det i kombination med att partiet återigen har en högerinriktad partiordförande gör, menade han, att man inte kommer att kunna mobilisera de gamla sossemedlemmarna i staden, och troligen inte i resten av landet. Sahlin är och förblir en katastrof, en kvinna som koncentrerar sig mer på att läpparna ska vara klarröda än att partifärgen ens ska skifta i rött.

Själv sitter han i en av stadens
nämnder men funderar på att lämna partiet och uppdraget nästa år. Vänsterpartiet tycker han inte heller är något alternativ i dagsläget, det har stelnat i

formen och helt tappat styrfart sedan bokstaven ”K” försvann ur partinamnet. Sedan flera år har han kallat Miljöpartiet för ”Miljömupparna” vilket väl antagligen visar på en av karriärerna bland Stockholms politiskt aktiva, från politisk aktivitet till soffliggare kan gå på kortare tid än avståndet mellan två val.

Efter att ha talat i telefon i drygt en timme så förstod jag att den skyldige heter Göran Persson. Han lyckades, enligt min gamle vän, med bedriften att sänka landets största parti och samtidigt skaffa sig en nybyggd herrgård och en mång-
miljonpension.

Om man ska ge upp så lätt vet jag inte, men nog har Dagens Arena rätt när de idag ropar ut
– Stockholm behöver en ny socialdemokrati, på sin förstasida. Möjligen är det ett uttalande som kan gälla för hela oppositionen i Stockholm stad och vissa av dess grannkommuner.

Jinge

Dagens Arena * Lotta Gröning i AB

Andra om: , , , , , , , , , ,

[tags]Carin Jämtin, Socialdemokraterna, Valmagnet, Valfläsk, Rådslag, Mona Sahlin, Argument, Val 2010, Politik, Opinion, Dagens Arena[/tags]


7 svar till “Oppositionens kräftgång”

 1. Meningen med demokratin är väl att mota maktmänniskorna och deras antidemokratiska rörelser genom att nöta ner dem med knastertorra nämndmöten och urvattnade politisk visioner? Kanske har vi för högt ställda krav eller så måste vi börja prioritera i den politiska hierarkin; vilken politiska frågor kommer på första respektive andra plats osv? Vad är viktigt?

  Här är ett försök:
  1. Bevarande av ALLA mänskliga rättigheter.
  2. Jämlikhet mellan kön, hudfärg och etnicitet.
  3. En rimlig levnadsnivå för alla medborgare (tak över huvudet och mat i magen)
  4. Hopp inför framtiden!

 2. Det bästa vore om sossarna och alliansen kan samarbeta.
  I skolpolitiken verkar det som de kan samarbeta i nuläget.
  Reinfeldt är en ganska start, trist grå statsminister, och sådana har en tendens att stanna kvar länge i makten.
  Varför kan inte sossarna ingå i nästa allians?
  Eller kanskem Bodström tar över rodret efter Mona Sahlin, eller så kommer Göran Persson tillbaks!

 3. Jag tyckte Göran Persson havererade sitt parti med stor framgång. Det verkar som partiet har fullt upp med sig själva och att reda ut vad som gick snett? I övrigt bör man väl inte ställa för stora förhoppningar till politik överhuvudtaget. Sverige drivs numera av andra aktörer. Senast det begav sig för politiken var möjligen på 70-talet

 4. Läget är svårt för (s) i storstan. Medelklassen är stor. Alla 25-35 åringar i stan vill komma sig upp socialt och skaffa ett snyggt kök. Och partiet är vilset om det ska bli en höger eller vänstersväng. Det är väl därför Carin Jämtin ligger så lågt. Samtidigt föreslår en rådslagsgrupp hos (s) att bostaden inte längre ska vara en social rättighet utan något man ska kunna köpa eller sälja. (s) håller på att ömsa skinn och förbereder en högersväng. Och fram kommer ett parti som i grund och botten är borgerligt fast med rättviseinslag. Som i Norge.

 5. Nja, Persson kanske inte sänkte (s) alldeles på egen hand, det har partitoppen jobbat träget på under 20-25 års tid, men nog fan gav han det en bra knuff och arketypen för sossepampen ett ansikte.

  Problemet med (s) är någon sorts ideologisk schizofreni som blir allt mer uppenbar, partiledningen går mot nyliberalism medan fotfolket myglar vidare i gammal god folkrörelseanda, det säger sig själv att resultatet garanterat blir pannkaka.

 6. Nja Min åsikt är at det var lågkonjuktur (ironi är svårt i text), och därför röstar folk på moderaterna idag.

  Arnold

 7. Moderaterna och socialdemokraterna gräver sakta men säkert deras egen grav. Genom att urholka lagar och avlyssna vanligt folk. Samt följa media industrin som en lydig liten hund och jaga tonåringar som fildelar. Detta istället för att komma med vettiga förslag för att lösa arbetslösheten. Eller ge polisen i uppdrag att lösa riktiga brott. Socialdemokraterna och Moderaterna är ett skämt.