Uppdaterat om 328 ton sprängmedel på drift!


OBS! Detta inlägg är från Jinge. Användarnamnet Anders är fel (tekniskt misstag av Anders).
Den 10 mars i år hade Svenska Dagbladet en liten enspaltare med rubriken ”Stort sprängmedelsbeslag i Tjeckien”. I artikeln skriver de: ”Tjeckisk polis berättade på onsdagen om misstankarna, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Sprängmedlet ska ha kommit från ett utländskt militärförråd och var inte märkt på rätt sätt, vilket är ett brott mot internationella föreskrifter, sade polistalesman Blanka Kosinova till AFP. Sprängmedlet har beslagtagits men männen har inte anhållits. Om de åtalas riskerar de tio års fängelse. Tjeckisk polis slog till mot ett företag som sysslar med att sälja civila sprängmedel för till exempel gruvdrift. Där hittades sprängmedel som inte innehöll några spårmedel så att det går att säga var det kommer från. Enligt företaget hade det aktuella partiet kommit från Sverige och levererats av Nammo AB Vingåkersverken, som bland annat tar emot materiel från svenska försvaret för destruktion.”

Läs notisen i SvD!

Ja vad hände sedan då? Jag läste artikeln och upprördes över det faktum att 328 000 kilo, (328 ton), militärt sprängmedel utförts ur landet när avsikten var att det skulle destrueras. Jag faxade till Riksåklagaren eftersom det antyddes i andra artiklar att Nammo AB saknade tillstånd för denna utförsel samt att militära myndigheter underlåtit att kontrollera att det destruerats.

Men vad är det med det då? Jo i samma veva som denna sprängmedelsaffär dök upp i media så sprängde terrorister ihjäl en massa människor på pendeltåg i Madrid. Det spekulerades en hel del i media om hur dessa terrorister kunde få tag i sprängämnen.

Dessutom finns det internationella överenskommelser som stadgar att alla sprängmedel ska vara försedda med en märkningsisotop så att man kan klarlägga varifrån det ursprungligen kommer. Enligt tjeckiska myndigheter så var de 328 ton man beslagtagit omärkt.

Nu finns ärendet hos Internationella Åklagarkammaren i Linköping där man försöker bena ut frågan om ett brott är begånget eller ej.

Jag kommer givetvis att återkomma med information i samma stund som jag har den. En synpunkt jag fick igår via mail är: ”Dessa sprängmedel är inte längre på drift.” Vilket i.o.f.s. framgår av den citerade tidningstexten.. Det man kan fundera på är givetvis om dessa 328 ton exporterats och avslöjats, hur mycket har då inte upptäckts? Finns det ett mönster i det här, eller är det en tillfällighet och olyckliga omständigheter?

Som läsarna förstår har jag haft kontakt med handläggande åklagare. Det råder förundersökningssekretess vilket innebär att det är ”locket på”. Men åklagaren tror att ärendet kommer att vara färdigutrett under året. En sak som inte framgår av den ovan citerade texten ur SvD är att det, enligt andra medieuppgifter, är klarlagt att det är militära sprängämnen.

Det kan, som jag ser det, inverka menligt på möjligheterna att få klara besked om vad som hänt och hur det kunnat ske. Militära myndigheter har av lätt insedda skäl en tendens att vilja dölja sin verksamhet vilket kan leda till att förundersökningen hemligstämplas. Man kan knappast hemligstämpla slutsatserna av utredningen. Blir det åtal så kommer det att bli offentligt, men kanske inte detaljerna kring det hela.

En fråga som inte har något direkt samband med detta är: – Hur sjutton exporterar man 328 ton sprängämnen? Tåg eller båt? Nästa gång en konvoj med så mycket knallpulver ska åka förbi här så vill jag veta det så jag kan ta skydd.. :-) 328 ton är knappast en vanlig påsksmällare..

Det är mer än dubbelt så mycket sprängkraft som atombomben mot Hiroshima som hade motsvarande 150 ton trotyls sprängkraft..


6 svar till “Uppdaterat om 328 ton sprängmedel på drift!”

  1. …eller nästa år. De jobbar inte snabbt. Lova att återkom med mer info när och om du får svar. Intressant anteckning i dag.

    Annica

  2. Jepp jag återkommer. Om det blir åtal så ska jag försöka få tag i förundersökningen. Dock så KAN det bli sekretessbelagt rakt igenom på grund av ärendets militära anknytning. Jo åklagaren hävdar att hon kommer bli klar med utredningen i år, så det tror jag på. Men är medias uppgifter korrekta så har jag svårt att tänka mig att det INTE blir åtal. 328 ton sprängmedel är en rejäl laddning..

  3. 328 ton Trotyl är ganska långt ifrån Hiroshima bomben!
    Bomben uppskattas haft en sprängkraft på mellan 10 och 20 kiloton allså 10-20000 Ton. Att destruera militär ammunition betyder INTE att man ej får sälja sprängmedlet till andra intresenter. Detta har skett i årtionden. Bl.a så destruerar Namo ammunition från USA -flygbomber från Vietnamkriget, denna Trotyl används senare i gruvdrift i bl.a USA. Rätt skall vara rätt och kunskap är fakta.
    Tack för ordet. /D

  4. Jo det är bara en liten puff i jämförelse.. :D Men här handlar det om att man INTE hade tillstånd att sälja sprängmedlet. Och man hade inte heller rätt att exportera det. Dessutom sålde man det ”omärkt” vilket inte heller är tillåtet.. Många fel på en gång således..