Obamas State of the Union


Obama
[column width=”49%” padding=”2%”]Nu på morgonen har Barack Obama hållit sitt State of the Union-tal. Det var ungefär som förväntat, han är en mycket skicklig talare och retoriker. Möjligen stördes jag mest av republikanernas attityd, de satt i sina bänkar och ruskade på huvudet och vissa drog aldrig det minsta på munnen trots att det fanns flera chanser. Som någon sorts ”Arga Leken” fast i verkligheten, på allvar.

Obama

Obama tog upp att var tionde amerikan är arbetslös men att han anser att recessionen börjar komma under kontroll. Men, sade han, om Wall Street anser att de har råd att betala skyhöga bonusar till sina direktörer så har de också råd att betala tillbaka alla pengar till staten, och det direkt. En sak som han särskilt tryckte på var förstås sjukvårdsreformen, den ska genomföras menade han även om inte demokraterna längre har 60 rösters övervikt. Ska man använda denna möjlighet för att sabotera sjukvårdsreformen så sviker man sin roll som politisk ledare, sade han med direktadress till republikanerna.

Han berättade också att han räknar med ett statligt utgifts-
stopp från och med 2011. Detta för att inleda marschen till att återigen bli världens ledande ekonomi. Det är inte bara dollarn omvärlden tvivlar på, man tvivlar på nationen USA, sade han. Han talade också om motsättningarna och det ständiga täv-
landet att hitta på negativa saker om sina politiska mot-
ståndare. Det är kontraproduktivt tyckte Obama.

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Obama
Obama läser texten i teleprompters placerade på bägge sidor

I Afghanistan tränar USA den lokala armén så att USA kan ta hem sina soldater. Kriget i Irak är under avveckling och när dessa krig tar slut så kan alla amerikanska trupper komma hem. Givetvis tog han upp Iran och sade det förväntade, om Iran fortsätter sina ansträngningar att skaffa kärnvapen så kommer han att verka för att sanktionerna mot landet blir mycket kännbara, något som kan leda till allvarliga konsekvenser.

En lustig sak var när han talade om att han skulle verka för att homosexuella accepterades i armén, då applåderade inte de närvarande generalerna. Han avslutade med att säga ”– Jag lovade inte att ”Change” skulle bli lätt, förändringen är bullrig och motsättningarna blir stora, det är så det fungerar i en demokrati.” (fritt citerat)

Barack Obama är otvivelaktigt en mycket god talare och retoriker, men jag har aldrig tidigare sett att ena halvan av publiken sitta och skaka på huvudet åt den amerikanska presidenten. Det förefaller mer än tydligt att polariseringen i den amerikanska politiken ökat, och det dramatiskt.

intressant Tags : , , , , , , , , ab svd dn t
[/column]


11 svar till “Obamas State of the Union”

  • Skulle du vara världens mäktigaste man skulle du också hålla huvudet uppe både i stolthet och av dominans: ingen kan vara ledare med nersänkt huvud.

 1. Polariseringen ÄR mycket stor. Storkapitalismens lobbyister har all anledning att frukta att de inte har kontroll över vad presidenten gör. De har vant sig vid att under åtta år kunnat bestämma agendan och styra politiken i rätt/höger riktning (right direction)!
  jag anser att det idag troligen är mycket mer jobb att styra över presidenten. Obama talar och troligen handlar med men mycket verkar bli stoppat, urvattnat, omgjort m.m. av motståndarna innan det exekveras.

 2. @Sniff
  Ett spel för gallerierna i så fall. Lobbyisterna själva är möjligen lite bekymrade men inte den ekonomiska eliten som ÄGER landet. Presidenten gör vad som förväntas av honom – han talar. Makten däremot AGERAR.

 3. ”polariseringen i den amerikanska politiken ökat” – Detta är väl bara positivt? Innan bestod ju partierna av höger och ännu mer höger. Först när skillnaderna blir större kommer vi att få se någon riktig ändring.

  • Det vore positivt, men faktum är att det fortfarande är höger och ännu mera höger, där har ingen nämnvärd förändring skett. Av någon bisarr anledning försöker de sinnesförvirrade republikanerna att smäda Demokraterna med nonsens om att dom skulle vara socialister osv. Obama är bara ett mer vältaligt propagandaorgan än Bush var, det är så långt som skillnaderna går. President har ingen makt. Hans sjukvårdsreform är värdelös. Det program han nu förespråkar går ut på att ge de privata försäkringsbolagen ännu mer stöd, och innehåller dessutom provisioner för att bli obligatoriskt. Alltså inte allmän skattebetalad sjukförsäkring, utan obligatorisk dyr privat sjukförsäkring.

   Som ni säkert förstår så är det försäkringsbolagens lobbyister som precis fått som dom ville. Trots detta fortsätter Republikanska verklighetsförnekare att insistera på att denna reform innebär ”big government” och att den federala staten tar över sjukvården…

 4. Är det bara jag som tycker det är konstigt att Obama skyller på republikanerna för att han inte får igenom en version av sjukvårdsreform när han hade s k supermajoritet i kongressen, varför bry sig om republikaner när han har majoritet undrar jag?

  • Han blev ju vald efter en kampanj som byggde på opartiskhet, så om han skulle baxa igenom lagstiftning helt utan republikaner resulterar nog det i en minskad popularitet bland de viktiga oberoende väljarna, vilket kan kosta honom valvinst 2012.

 5. ”Det förefaller mer än tydligt att polariseringen i den amerikanska politiken ökat, och det dramatiskt.”

  På ytan ja!

 6. otroligt att de som kallas det rikaste landet, inte vill ha sjukvård till alla, så de kan bli friskare och kan jobba…???

  • ”otroligt att de som kallas det rikaste landet, inte vill ha sjukvård till alla, så de kan bli friskare och kan jobba…???” – För genomsnittsamerikanen är socialism = kommunism och det sitter fortfarande en djup rädsla mot kommunismen i den amerikanske medborgaren.
   Dock får man komma ihåg att det inte är enda anledningen; folk här som skakar på huvudet glömmer att USA är inte ett land utan 50 någorlunda självstyrande stater med en gemensam konstitution.
   Det är mer rättvist att säga att USA är som EU och vi hade inte varit särskilt glada ifall EU hade kommit och sagt hur vi ska spendera våra skattepengar. Nu hade vi troligtvis inte sett negativt på ifall EU sa att alla EU-länder ska ha socialistisk sjukvård, men börjar de lägga sig i en sak så börjar de lägga sig i andra saker också. Jänkarna är rädda för att staten ska få för mycket makt helt enkelt.