För att han inte är George W Bush


[column width=”49%” padding=”2%”]
Nobels fredspris år 2009 tilldelades Barack Obama, motivet var givet, han fick det för att han inte var George W Bush. Men när man ska utvärdera Obamas tid i Vita Huset så kommer röster att höjas för att man ska ändra reglerna för fredspriset, många kommer att hävda att man måste kunna ta tillbaka utmärkelsen.

Idag skriver Olle Svenning en mycket läsvärd artikel på Aftonbladets ledarsida, en artikel som huvudsakligen handlar om Tony Blair, ett självmord och marionetten Hamid Karzai.

Olle Svenning/AB: ”Med viss sorg hör jag Obama upprepa Tony Blairs fraser. Med 100 0000 soldater ska ”varaktig frihet” spira i Afghanistan. Inom några månader är såväl al-Qaida som talibanerna eliminerade: Hårda militära tag, önsketänkande om exitstrategin och inte ett ord om krigets slutmål. Obama kanske återkommer nästa vecka när Nobels fredspris trycks i hans hand.

Västvärldens ombud för fred, Hamid Karzai, är vald, inte av folket utan av västvärlden, krigsherrar och knarkhandlare. Väst visade honom sitt underdåniga förtroende sedan han valfuskat samman en majoritet. Tre timmar efter valfuskets inledning jublades gratulationer till fifflaren från Nato, FN, EU och på Bildts blogg. Karzai kan knappast röra sig utanför sin bunker. Hans släkt är djupt involverad i den monstruösa heroinhandeln.”

Ibland kan jag konstatera att det är tur att jag inte lever om femtio år. Jag tror inte att jag skulle vilja höra eftervärldens dom över vår tids vansinne. Vi har ett antal politiker både nationellt och internationellt som förespråkar att vi ska våldta en stat som egentligen inte är en stat i vår mening utan ett antal mindre furstendömen. Vi ska göra det därför att det i detta bergsområde funnits ett antal religiösa tokar som i brist på normal filosofi tytt sig till en gud som i deras tolkning verkar mer eller mindre vansinnig.

Men det är inte dessa skäggprydda och intellektuella missfoster som är det egentliga problemet även om det är så det sägs. Det är alla halv och helfurstar som styr sina små riken, människor som intensivt motsätter sig att utländska soldater ska våldta deras land, dessa furstar som kallas krigsherrar i våra tidningar. Och bortsett från att de saknar rinnande vatten, riktiga vägar och sjukhus så är de små minisamhällen vars tidigare fiender bestod av grannfursten och hans krigare.

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Obama

Nu tycks dessa småfurstar återigen ha samlat sig till motstånd mot de främmande soldaterna, och vem kan klandra dem? De har sedan decennier utsatts för fientliga maktöver-
taganden, det verkar som om världen inte kan leva med små furstendömen av den sort som det finns så många av i Afghan-
istan. Men, och det är ett viktigt men, dessa småarméer är oerhört effektiva och de kan trakten på sina fem fingrar. Och i slutänden så kommer USA, Nato och deras stödtrupper att tvingas lämna landet med svansen mellan benen.

För svenskt vidkommande sker det troligen efter att en eller två vägbomber sprängt ihjäl ett antal svenska soldater, då blir det nämligen politiskt omöjligt att fortsätta dessa charader. Visst kommer försvarsministern, oavsett partifärg, att hävda att Stridsvagn 90 och ett antal helikoptrar behövs i landet, den moderate har t.o.m. förespråkat att vi ska skicka ner JAS-plan. Men det är inte tjockleken på pansaret, eller eldkraften hos de krigsmaskiner vi sänder ner som avgör om vi kan kalla våra soldater för fredsbevarande styrkor eller inte. För riktiga fredsbevarare är aldrig beväpnade och de åker inte i konvoj i bepansrade fordon. Riktiga biståndsarbetare i Afghanistan vägrar att synas tillsammans med de utländska ”fredsbevarande” soldaterna…

intressant Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , dn svd ab t
[/column]


7 svar till “För att han inte är George W Bush”

 1. Hjälper inte att skicka pansarvagnar eller ens tunga stridsvagnar. Vägbombstillverkarna klarar numera av att göra laddningar som blåser bort även tunga pansrade fordon. Irakier och libaneser har gjort det, och skulle afghanerna sakna tekniska kunskaper lär de nog få dem snart. Vad det gäller helikoptrar kanske det finns några användbara gamla stingermissiler kvar i afghanernas händer? Annars räcker nog en lätt kulspruta för att plocka ner en helikopter.

  Med andra ord: ta hem vår kontingent innan det händer något riktigt allvarlig!

 2. Dom flesta borde väl ändå ta sig en djup funderare över vad USA egentligen gör i mellanöstern, den som tror att det är för att hjälpa dessa länder att bibehålla freden är väldigt naiv..

  Får man sen läsa såna här artiklar så måste man väl släppa sin naivitet eller?

  Brother of Afghan Leader Said to Be Paid by C.I.A.
  http://www.nytimes.com/2009/10/28/world/asia/28intel.html?_r=3&hp

  ”KABUL, Afghanistan — Ahmed Wali Karzai, the brother of the Afghan president and a suspected player in the country’s booming illegal opium trade, gets regular payments from the Central Intelligence Agency, and has for much of the past eight years, according to current and former American officials.”

  Detta handlar om falseflag-bombningar, knarkhandel och mördande, allt utfört av CIA/Black-ops/Legoknektar i dom amerikanska medborgarnas namn mot deras egna vilja.

  Det finns en liknande artikel om att t.o.m. Juanita Castro fick sin lönecheck från CIA, så dom flesta borde släppa sin inbillning om att CIA är ”the good guys”..

 3. När det oväntade nyheten att president Obama fick Nobel priset har gett upphov till en seriös Debatt om huruvida priset var välförtjänst och vad Obama skulle göra för att fira detta tillfällig
  Priset till Obama har skapat både förvåning och ilska bland många
  Många ställde samma frågan vad har president Obama egentligen åstadkommit till och med hans anhängare tog upp frågan huruvida belöningen var välförtjänt
  Det finns ingenting att notera på den internationella scenen
  Någon sa att priset är för att kastrera USA och detta var Nobels kommitténs att främja detta begrepp
  En annan sa att han gillar Obama men den här skiten är inte ens smart

 4. Kissinger fick ju också fredspriset och han var ju med om att släppa mer bomber över Vietnam m.m. än dom gjorde under 2:a världskriget, suck.
  Nu frågar sig bl.a New York Times: If Al Qaeda is the threat, and Al Qaeda is in Pakistan, why send another 30,000 troops to Afghanistan?.

 5. Alfred Nobel säger i sitt testamente att fredspriset skall tilldelas den ”som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser”.
  Barack Obama har fått sitt fredspris med motiveringen; ”För skapandet av ett nytt klimat i internationell politik”.

  Även om den Norska Nobelkommittén redan har ändrat reglerna för fredspriset och omvandlat det till ett klimatpris så är Obama inte ens i närheten av att ha varit den som ”verkat mest eller best” för klimatfrågorna heller.