Beatrice Ask under köksbordet?


Tidigare svarade Beatrice Ask att frågan om USA spionerat på svenskar eller människor som finns i Sverige är en – polisiär fråga som hon inte lägger sig i. När Wilhelm Agrell fick höra det så jämförde han Beatrice Asks agerande med att gömma sig under köksbordet.

Aftonbladet: ”Men journalisten och författaren Jan Guillou, som avslöjade hemliga CIA-aktioner i Sverige redan på 70-talet, fnyser åt justitie-
ministerns uttalande. – Det är en politisk fråga. Hon bör fråga Säkerhetspolisen om vi håller på med sådant skumrask och avskeda de som låtit det ske på svensk mark. I torsdags avslöjade norska TV2 att den amerikanska ambassaden i Oslo övervakat norrmän. Den norska polisen kände till spioneriet och spaningen ska även ha bedrivits av tidigare norska säkerhetspoliser. Liknande saker ska ha skett i Danmark, enligt vad en källa berättar för dansk tv.”

Att amerikansk underrättelsetjänst agerar i Sverige, och ofta från den amerikanska ambas-
saden, är knappast något som överraskar någon. Så har det alltid varit, i vart fall efter det andra världskriget. Jan Guillou hävdar att det arbetar omkring en miljon människor inom den amerikanska underrättelsetjänsten och de olika säkerhetsmyndigheterna, det är en intressant uppgift eftersom det bara finns trehundra miljoner amerikaner varav bara drygt hälften arbetar, och en stor andel inte ens är amerikanska medborgare.

Men vi ska inte göra oss några illusioner. Den tidigare socialdemokratiska regeringen har under många år spelat under täcket med de amerikanska myndigheterna, detta spel har givetvis förstärkts under den borgerliga högerregeringen som är än mer proamerikansk. T.ex. så är det inte ovanligt att FBI agerar i Sverige, och så länge CIA funnits så har de också funnits här. Att de också bedrivit rent underrättelsearbete på plats i Sverige ska man inte förvånas över, regeringen kanske inte är informerad om allt, men inget talar för att den varit speciellt intresserad heller.

Våra svenska soldater står redan under amerikanskt befäl i Afghanistan, så rimligen kan ingen utöver Beatrice Ask förvånas över den senaste utvecklingen.

it , , , , , , ab12345 ex1234 svt gp svd12 dn12


23 svar till “Beatrice Ask under köksbordet?”

 1. Borgarna avgudar ju USA, så det är inte alls konstigt att hon inte bryr sig.
  Borgarna är ju liberaler, så det är inte alls konstigt att dom inte bryr sig.

  • Nu lägger jag in dig i spamfiltret. Jag vill ha en förklaring till varför du använder fejkmail och olika namn i diskussionerna. Ta kontakt med mig via kontaktfunktionen! / Jinge

 2. Den enda anledningen till fjäskandet/förtigandet är väl förtäckta hot om handels”problem” om inte osv.
  Hoten behöver inte ens uttalas.

  Inget nytt under kjolen.

  Livet på en pinne? ;)

  • Men det är ju i så fall tomma hot. Det måste vara något annat. USA är inte längre världens och Sveriges ekonomiska draglok.

 3. Om man kollar lite på en del insändarsidor/svar etc så inser man att dom finns.

  Kanske behövs en ”katalysator”,en hyfsadbystad,botoxad ”rejäl” madam som börjar tala om var skåpet skall stå!

  Och hon heter inte Åkesson.

  Möjligen något med (M).

 4. Behöver man vara orolig inför detta?
  Varken jag, eller någon i min familj, är medlemmar i någon samhällsfientlig. Ej heller bedriver vi terroristhandlingar eller på annat sätt lever ett sådant liv som ens kan kallas för antidemokratisk verksamhet – snarare tvärt om – vårt ända brott är att vi ställer oss något tvivlande inför den amerikanska högerpopulistiska omvärldsbeskrivningen? Men det kanske räcker för att registreras som en misstänkt fiende?

  Hemskt är det i vart fall!

 5. Om USA skulle få nys om en ”terrorist-cell” påhittad eller verklig och i preventivt syfte slog mot dessa med en missil från en drönare eftersom men ansåg att akut fara förelåg skulle det då bli lika mycket polisiär fråga?
  Personligen tror jag att om det skulle vara möjligt skulle man lägga locket på och mörka alltihopa genom våra kära rövslickande regeringars försorg. Skulle det inte gå att mörklägga skulle Gudmundsson m.m. skriva sig varm om vilket blodbad vi slapp och hur detta försvarar demokratin och våra friheter!
  Har det sk. ”kriget mot terrorismen” suddat ut gränser för vad som är suveränt i en stat?

 6. Storebror ser dig, eller vad?

  Känns som USA är ledare över hela världen och alla länder bara är några spelpjäser i deras lek. Ganska läskigt att såna här odemokratiska saker händer idag.

 7. inga illusioner efter morgonbesök av säpo
  avsikten är väl att vi ska veta att när som helst kan vi bli föremål för storebrors ingripande
  konstnären och idealisten trevor paglen : usa: s svarta budget överstiger nu 50 miljarder dollar per år och har cirka 4 miljoner anställda

  • Inbillar mig att dina siffror ligger i rätt härad.

   En sådan organisation eller ett konglomerat av organisationer i samma härad är by definition
   flera mil från en ev.demokratisk kontroll (Om ens dom brydde sig) och det innebär att saker kan hända
   när som helst och explodera. (The shit hits the fan).

   Möjligen är jag en domedagsprofet men jag har jobbat för länge i stora organisationer…

 8. Otack är världens lön. Ju mer vi ställer upp för USA ifråga om krig o dyl, desto mer spionerar de på oss.

 9. Bra, då är det ju fritt fram för t ex Iran som genom hoten från Israel/USA har en ständigt förhöjd hotbild att spionera på exiliranier i Sverige då ? Åtminstonne enligt Beatrice Ask.

  Fyfan för det USA-krypande högern säger jag bara. Inget land ska få spionera i Sverige, oavsett vilken ’sida’ de står på.

 10. Är det någon som tror att det är enbart USA som kollar folk här i Sverige? Nej, kunde tro det!

 11. bläddrade lite i william blum: cia & usa:s verkliga utrikespolitik
  och ett århundrade tidigare hade invandrarna nästan utrotat den nordamerikanska urbefolkningen

 12. Hur skulle det se ut om det var Irans, Nordkoreas eller Myanmars ambassader som avslöjats med att snoka…

  • Då hade det nog blivit livat, Tyvvär så gäller olika regler för olika länder, USA är ”snälla” så de kan spionera fritt på svenskar och t.o.m kidnappa folk på svensk mark för att sedan transportera till mindre demokratiska länder där de torteras om de känner för det.

   Det kan visserligen vara svårt att bestraffa USA för det inträffade men det betyder inte att man bara ska le och se glad ut, Vi kan kasta ut deras ambassadör om de inte klarar av att hålla sig till svenska lagar.

 13. Att Sverige skulle kalla den amerikanska ambassadören till en utskällning existerar inte.
  Istället kryper man för USA. Vi har ett neoliberalt Folkpartiet som ivrigt vill gå med i NATO för att krypa ännu mer för USA. Jag är övertygad om att USA skulle kunna tortera svenska medborgare på den amerikanska ambassaden i Stockholm utan att makthavarna skulle våga lyfta ett finger.

 14. ”Jag är övertygad om att USA skulle kunna tortera svenska medborgare på den amerikanska ambassaden i Stockholm utan att makthavarna skulle våga lyfta ett finger.”

  Prometheus det smärtar men jag måste också erkänna att med allt som händer och hänt, om man sätter ihop det till olika scenarier så är ditt ovan en mycket trolig sådan.

  Man undrar var är allt snack om att värna våra demokratiska rättigheter och lagar nu från våra högt uppsatta politiker som styr när det visar sig ett frammande land begått brott mot oss Svenskar?

 15. Värre än Stasi. Man måste bara älska att ha en pro amerikansk regering. En som tillåter spioneri på den egna befolkningen, likt Stasi…