”Parlamentarisk statskupp” i Paraguay – USA håller tyst



I augusti 2008 valdes “de fattigas biskop” Fernando Lugo till president i Paraguay med 41 % av rösterna Detta bröt Coloradopartiets 61 år långa långa maktmonopol (jämför med 44 år vid makten för S i Sverige 1932-76), bl.a. under diktaturåren 1947-89. Paraguay med 6,5 miljoner invånare är Latinameriaks näst fattigaste land, då 40 % av invånarna anses fattiga. Drygt 2 % av invånarna kontrollerar 85 % av landarealen, vilket är rekordartat ojämlikt.
Sedan president Lugo tillträdde har reaktionen flera gånger försökt få honom avsatt, trots att hans politik inte varit särskilt utmanande. Han definierade sig som mitten-vänsterpolitiker, ledde en bred valallians och distanserade sig från Latinamerkas mer radikala ledare. Som president har han fört en försiktig, progressiv politik satsat på de fattigas grundläggande behov av mat, vatten, utbildning och vård, men avstått från att infria löftet om jordreform. Dock hade Lugos valallians inte majoritet i parlamentet.

Avsättningen.
Förevändningen var en sammanstötning 15 juni mellan polis och husockupanter, som medförde skottlossning, varvid 11 bönder och 6 poliser dog. Bönderna uppgav att de var obeväpnade och anklagade jordägare för att ha placerat ut krypskyttar som besköt både bönder och poliser och framkallade massakern.Lugo sparkade direkt inrikesministern och polischefen och tillsatte en kommission för att utreda det hela. Det var 39 ledamöter av senaten, som helt dominerades av USA-vänliga oligarker som efter en mycket snabb “parlamentarisk rättegång” avsatte den förre biskopen Lugo, som fick 2 timmar på sig att förberda sitt försvar.
Dagens Nyheter skriver: “Paraguays president Fernando Lugo avsattes hastigt sedan en riksrätt, tillsatt av kongressen, hade fällt honom. Presidenten kallade domen likvärdig med en politisk kupp men sade att han ändå accepterade avskedandet. Riksrätten fällde honom på fredagen med 39 röster mot fyra. Federico Franco svor presidenteden drygt en timme efter domen. Den avsatte Lugo ersattes därmed av sin vicepresident.”

Efter kuppen.
Tusentals invånare i huvudstaden Asuncion protesterade när avsättningen kunggjordes. De besköts med gummikulor och tårgas av polis. Också grannar reagerar enligt DN. “Sydamerikas jättar pressar Paraguay” Både Argentina och Brasilien har kallat hem sina ambassadörer från Paraguays huvudstad Asunción. Landets två största grannar är kritiska mot den brådstörtade avsättningen av president Fernando Lugo. Avsättningen av Lugo komprometterar “demokratin”. Kuppregimens första åtgärd var att upplösa den kommission som tillsatts för undersöka vad hände vid jordkonflikten 15 juni. Hundra anställda på ett staligt kontrollorgan för spannmål har avskedats, och den nye chefen är storhandlare av jordbruksgifter. Massiva avskedanden vid public service TV.

Varför vill reaktionära krafter och med all sannolikhet även USA få bort Lugo? Skälet är att man vill bryta den självständighets- och vänstervåg som sköljt över Latinamerika sedan många år. Flera länder i Sydamerika har gått med i bl.a samarbetsorganisationen ALBA, och haft fräckheten att protestera mot USA:s mångåriga, hårda blockad av Kuba som hindrat landets utveckling.

Mordförsök på Chavez och på Castro (många) har misslyckats.
Man kan se en parallell med den av USA sanktionerade kuppen mot Honduras folkvalde president Manuel Zelaya i juni 2009. Venezuelas vicepresident Jauna menar att detta är ännu ett kuppförsök av de oligarker och den imperialistmakt som legat bakom kuppförsök i Venezuela, Bolivia och Ecuador. Svenska Dagbladet skriver “Den sydamerikanska handelsorganisationen Mercosur beslöt på fredagen (30/6) att formellt ta in Venezuela som ny medlem. Samtidigt stängdes Paraguay av, till följd av att landets nationalförsamling i förra veckan avsatte president Fernando Lugo. “

Historien visar tydligt att USA i sin utrikespolitik ofta inte stödjer demokrati. USA, världens i särklass mest aggressiva landet har stött eller låtit genomföra många statskupper under årens lopp, vilket diskuterats i andra blogginlägg här.


i , , , , , , , , Dagens Nyheter 22.6 2012 , DN 24.6 2012 , SvD 2012

,