Fler än 21 000 studerande och ungdomar har mördats i Honduras sedan 2011!


Denna rapport kommer från Dick Emanuelsson som bor i Honduras huvudsta Tegucigalpa sedan många år. Den har publicerats på hans Facebook. Fler än 21 000 unga har mördats av makten i Honduras

I en rapport som utarbetats av det erkända Observatoriet för Kartläggning av Våldet på Honduras största universitet UNAH, framgår det att mer än 21.000 ungdomar, den stora majoriteten studerande, mördades under de senaste sju åren, 2010-2016.

I ett av huvudstadens fattiga bostadsområden mördades sex ungdomar av ett kommando 2012 Bevakningskameror filmade. Bild från Dick Emanuelsson

Den 28 juni 2009 genomförde den Faktiska Makten i Honduras, alltid underordnad State Departement och USA-ambassaden, en militär statskupp. Från det året inleddes en militarisering av det honduranska samhället samtidigt som ekonomin försämrades kraftigt.

De olika högerregeringar som tillträdde, med USA-ambassadens erkännande av valresultaten trots oppositionens och människorättsorganisationerna anklagelser om flagrant valfusk, inledde en politik som gjorde det fattiga Honduras och honduranerna än fattigare.

Halva landet i misär

Arbetsrättsreformer och arbetsmarknadslagar, ett resultat av den två månader långa och legendariska generalstrejken 1954, då arbetarna på United Fruits bananplantager inledde sin generalstrejk som snart omfattade hela den honduranska arbetsmarknaden och medförde stora reformer, har avskaffats under åren sedan militärkuppen.

I dag är fattigdomen uppe i nästan 68 procent och mer än 46 procent lever i misär och armod och överlever på mindre än två dollar per dag. Och det är i den misär och desperation som denna statistik ska ses. Men där finns också det politiska våldet mot dem som vågar protestera.

Under det första kvartalet i år mördades sex människor varje dag, ett genomsnitt på 3.000 per år, enligt Observatoriet.

Utredningarna av morden på de minderåriga och studerande visar att de har bragts om livet med eldvapen, knivar eller blivit strypta/kvävda.

Det mest horribla är att se bilderna på säckarna eller plastpåsarna där offren oftast påträffas i en dikesren eller vid sidan av vägen där de har kastats av från mördarnas bil. Offren uppvisar spår av bestialisk tortyr, de är bundna och inlindande i lakan som färgas röda av offrens blod. Kvinnorna är oftast skändade med de mest fruktansvärda metoder.

Mördarnas motiv är att utså panik och ge ett budskap till närstående och/eller ett politiskt budskap i händelse av att det är ett politiskt mord.

Sedan 2017 har morden på studerande ökat markant, menar Observatoriet. Antalet ouppklarade mord eller brott i Honduras är skyhögt vilket människorättsorganisationerna menar beror på att många gånger är det ”Statens egna Dödsskvadroner” som ligger bakom brotten.

Ny version av Plan Colombia

Enligt Honduras stora vänsterparti Libre (Libertad y Refundacion) är det en systematisk statlig terrorism som har skapat dessa dödsskvadroner. Enligt den förre presidenten Manuel Zelaya, som störtades i militärkuppen 2009, har en ny version av Plan Colombia introducerats i Honduras. Colombianska militärer, poliser, säkerhets- och militära underrättelseagenter utbildar sina honduranska kollegor på alla nivåer. Varje dag flyger det honduranska uniformerade till Bogota för ”fortbildning”.

Sedan den 30 januari, 2010, från det år som Observatoriet nu presenterar sin nya statistik över mordutvecklingen i Honduras, den dagen anlände Colombias dåvarande president, Alvaro Uribe, till Tegucigalpas flygplats för ett blixtbesök på tre timmar. Han hade med sig ett avtalsutkast om gemensam ömsesidig kamp mot knarkkarteller och terrorism och ett ömsesidigt utbyte av information i dessa två teman.

Porfirio Lobo, den president som hade valts den 27 november 2009, i det val som skisserats av Hillary Clinton efter militärkuppen och som den honduranska Motståndsfronten uppmanade folket att bojkotta för dess illegitimitet, undertecknade avtalet som Uribe lade fram i ett av Vip-rummen på flygplatsen Toncontin.

Resten är historia för 21 000 offer för en Modell som USA-ambassaden ger sitt erkännande till.

Den mördade motståndsmannen Emmo.

En massaker 2012 och Emmo, den honduranska Motståndsfrontens emblematiske representant, mördad av personer som utpekas för att vara poliser. Mordet är, som nästan alla politiska mord, ouppklarat.
På den sista bilden bärs betongarbetaren Pedro Maigel, 23, av sina kamrfater efter att han gripits och torterats under hela natten av vad som utpekas som en dödsskvadron i den Faktiska Maktens tjänst. (Slut på artikeln).

Tillägg Statskuppen i Honduras beskrivs i denna bloggartikel: Hetare, haftfyllt höstslut hotar Honduras!
USA:s statskupp mot Honduras och mot andra demokratier. Utdrag ur Bilaga till Kapitel 1 i skriften och boken ”USA som världspolis”. (Se annons till höger).

Det finns inget land som stött så många militärkupper mot även demokratiska regeringar som USA. Utrikespolitiskt är USA inte för demokrati. Man kan kritisera och angripa diktaturer som står självständiga i förhållande till USA, som Irak, Libyen och Syrien men inte andra.
– 1953 Mossadeq i Iran 1953
– 1954 Arbenz i Guatemala
– 1960 USA-stödda mordet på premiärminister Lumumba i Kongo inleder kaoset
– 1965 Sukarno i Indonesien
– 1973 Allende i Chile
– 1970 Sihanouk i Kambodja
– 1983 USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i Grenada
– 2002-2015 USA stödjer statskuppsförsök i Venezuela
– 2014 Den folkvalde presidenten Aristide kidnappas i Haiti och skickas till Afrika. En USA-stödd statskupp genomförs och många Aristide-anhängare mördas eller fängslas
2009 Zelaya i Honduras
– 2013 Stödet till den egyptiska militärens statskupp mot Morsi
– 2014 Stödet till statskuppen i Ukraina i februari