Norge sörjer och firar – samtidigt!


Idag är det Norges nationaldag, dessutom är det Kristi himmelsfärdsdag vilket för de flesta av oss inte betyder ett dugg. Men Norges nationaldag betyder något eftersom det handlar om vårt närmaste grann-
land, ett grannland vars språk vi begriper till skillnad från våra andra grannländers märkliga tungomål.

AB: ”Året efter Utøya är syttende mai ingen riktig glädjedag. Men låt oss i dag ändå förundras över styrkan hos de överlevande som vittnar i rättegången mot Anders Behring Breivik. De använder sällan hans namn. För dem är han mördaren och i snart ett år är det han som fått dominera rapporteringen från Utøya.

Mördaren har analyserats och skildrats in i minsta minspel och detalj. Så måste det vara. Rätte-
gången ska genomföras och beskrivas. Det är också viktigt att vi debatterar den rasistiska miljö som närde en mördare. Men under senaste veckan har han fått flytta allt längre bak i rättegångslokalen. Från och med nu är det de verkliga hjältarna som tar plats och då får ondskan maka på sig.”

Jag värjer mig lite mot Eva Franchells ordval i artikeln. En massmördare begår visserligen onda handlingar per definition, men om han är ”ondskan” vet jag inte, personligen skulle jag hellre kallat honom sjuk. Att döda sjuttiosju personer och samtidigt tro att man gör det för en god sak, och för att man är en tempelriddare, är ingenting annat än sjukt, mycket sjukt. Att kalla honom för ondskan i en artikel, dessutom på ledarplats i Aftonbladet, känns tveksamt. Ordet ”massmördare” duger gott, dessutom räcker det med hans namn för att alla ska förstå vem som avses.

Jag hoppas att Norges nationaldag blir en riktigt stor manifestation mot rasism, fast man kan ju fråga sig hur många innevånare i landet som lyckas trolla fram feststämning trots att det är nationaldag. Fast de kanske kan det, vi svenskar brukar ju förundrat titta över kölen för att bara konstatera att de slår klackarna i taket samtidigt som de viftar med sina små flaggor. Det är en bedrift, fast å andra sidan, kunde Jesus ta hissen upp till himlen så grejar väl Norges innevånare ett akrobatnummer eller två..

it Andra om: , , , , , , , , ab1234 sr1 svt gp1 dn12345 svd123