Årets Nobelpris i litteratur går till…


OBS! Detta inlägg är från Jinge. Användarnamnet Anders är fel (tekniskt misstag av Anders).
Dessa rader är skrivna dagen före. Dagen före dagen då alla bokälskare lyssnar på radions P1 för att höra Horace berätta vem som får årets litteraturpris förstås..

Jag måste erkänna att de senaste två åren har varit en besvikelse. Vare sig Coetzee eller Kertész är författare som jag någonsin kommer att läsa igen. Fast man ska kanske aldrig säga aldrig. Men som berättare håller jag dem inte särskilt högt. Kertész gjorde ett ytterst naivt intryck på mig och Coetzee föreföll vara offer för en magnifik depression.

V.S. Naipaul däremot, det är en man som kan berätta en historia.. :-) Jag minns hur jag satt i soffan och läste hans ”Vid flodens krök” som oxo heter ”Sakta flyter floden” i en annan upplaga. När han skildrade regn och insekter i Afrika så var det snudd på att man fick spruta på sig myggmedel och sätta på sig oljerocken.. :-) Hugaligen vilken författare… :-)

Men nu har det ju varit ett antal romanförfattare som har fått priset, tillika män, så nu är det väl dags att ge en kvinnlig poet priset, gärna någon som är totalt okänd och som kommer från ett land som ingen har hört talas om..

Jodå, Svenska Akademien har ju inte bara gjort sig kända för sina svulstiga motiveringar, de har ju oxo vissa ambitioner att vara politiskt korrekta.

Mina favoriter i år? Ja PO Enquist först och främst. Sedan blir jag nöjd om John Updike, Philip Roth eller Norman Mailer får priset oxo..