Boktipset – Stieg Larsson Millennium


Jag kände mest till Stieg Larsson som grundare av tidningen Expo och hans långa kamp mot rasism och nazism.

Under en följd av år har jag läst Expo som papperstidning och även på nätet. Stieg blev bara 50 år men hann ändå med att göra en kopiös massa bra saker. En sak som jag inte kände till var att han också skrev färdigt en deckare som nu kommit ut året efter hans bortgång.

Det var förstås givet att jag skulle snappa till mig den när jag upptäckte den bland snabböckerna på biblioteket.

Millennium – Män som hatar kvinnor, heter boken och i ärlighetens namn så trodde jag att den skulle vara en tämligen vanlig deckare. Den handlar om journalisten och tidningsgrundaren (!) Mikael Blomkvist, som tack vare att han hjälpte polisen lösa ett bankrån, i media kom att kallas ”Kalle Blomkvist” både på skämt och allvar av sina kollegor.

Boken inleds med en ”rättsaffär” där hjälten åker på pumpen med besked, och blir skyldig att betala ett mycket högt skadestånd. Det ena leder till det tredje och han befinner sig inom några kapitel uppe i södra delarna av Norrland där han mot god ersättning ska skriva en industrimans biografi och samtidigt försöka bringa klarhet om en för länge sedan försvunnen brorsdotter.

Han blir på så sätt inblandad i en historia av ruggigheter och till sin hjälp har han en ung kvinna som betraktas som psykiskt abnorm av sin omgivning.

Jag har precis läst färdigt boken och känner att den fyllt på med så mycket intryck att jag skulle vilja skriva en A4 eller två.. Men jag gör inte det utan konstaterar i stället att vi inte bara förlorat en mycket vettig person i kamp mot fascism och rasism, vi har också förlorat en thrillerförfattare av mycket god klass.

Den här boken ska du läsa!

Extra kul blir det att utdela en välförtjänt:

Uppdatering: Jag har fått höra från Expo att Stieg skrev färdigt –tre- böcker innan han ens gick upp till bokförlaget.

Det är en trilogi och de kommer troligen att utges med ett års mellanrum.

Och Richard (Expo) skrev i mail:

”Så gillade du den första boken så kan jag lova dig att du kommer att älska fortsättningen, alla bitar faller inte på plats förrän efter tredje boken.”

Hugaligen så spännande!

www.expo.se