Boktipset – Solens Port – Elias Khoury

Nu har jag läst färdigt Elias Khourys roman Solens Port. En roman som handlar om det Palestina som fanns innan Israel, och det Palestina som finns idag och det som finns i alla palestinska flyktingars hjärtan.


Elias Khoury berättar
en historia om sjukvårdaren Khalil, en man som också är bokens berättare, en man som för berättelsen framåt genom att berätta mängder av historier för sin hjälte, palestiniern ”Galiléens Varg” som ligger i koma på sjuksalen i det palestinska flyktinglägret Shatila i Beirut.

Boken är en mängd mindre berättelser om Palestinas historia, frihetskampen, motståndet mot de israeliska ockupanterna och alla dem som dött på vägen. En del av historierna som Khoury för fram är helt sanna, andra är dokumentärt skildrade i romanens form.

Bitvis har jag tyckt att boken har varit svårläst. Det beror på att man i berättelsen inte riktigt vet om det är ett faktiskt skeende som skildras, eller om det är en av Khalils historier som han berättar för sin hjälte. Det har tagit tid att komma igenom boken, många är de mindre berättelser om palestiniernas lidande som nästan kunnat slita hjärtat ur kroppen. Samtidigt så finns det en parallell handling, en både vacker och svår kärlekshistoria.

Elias Khoury är inte den första arabiska romanförfattaren jag läst, men han är den som lyckas få mig att förstå mer av den arabiska berättartraditionen. Han väger in hänvisningar i texten som ibland kan te sig svårbegripliga för mig som inte alls har den bakgrunden. Ibland


Elias Khoury

har jag kunnat konstatera – det här förstår jag inte, men samtidigt så menar jag att boken som enskild bok betraktad är ett utomordentligt redskap för att förstå palestiniernas sak i Mellanösternkonflikten.

Den tillhör de böcker som man inte läser från pärm till pärm, men enligt min uppfattning så är det en bok som alla bör läsa.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Elias Khoury, Roman, Boktips, Mellanöstern, Palestina, Israel, Flyktingar, ISBN 91 7343 050-1, Politik[/tags]