Boktipset – Mordet på Anna Lindh


Igår när jag gick förbi mitt vanliga bokbord kunde jag inte motstå frestelsen att köpa Leif Jennekvists bok om mordet på Anna Lindh.

Mijailo Mijailovic är visserligen dömd för mordet i alla instanser på helt korrekta grunder, så det var mer av nyfikenhet som jag köpte boken, nyfikenhet på turerna innan han greps. Om man bortser från en lätt styltig inledning så blev det sträckläsning. Det är svårt att bedöma om det är ämnet eller författaren, troligen är det båda sakerna i samverkan.

Mordet på Anna Lindh berörde praktiskt taget alla människor. Hon framstod i media som om hon alltid var engagerad, glad, öppen och hade nära till skratt. Och jag tror att den bilden stämmer bra med hennes sätt att vara. Men hon var uppenbarligen lite för obekymrad om sin egen säkerhet den dagen hon gick för att handla något som hon kunde ha på sig i TV senare på kvällen.

Jennekvists bok följer händelse-utvecklingen steg för steg och trots att jag minns de olika turerna så har det varit omöjligt att lämna boken ens för kortare stunder. Tyvärr finns det galningar som går lösa och dessa biter inte Bodström-samhällets alla spionlagar på. Vad detta innebär i år eftersom det är valår vet jag inte, men man får hoppas att Säpo har den koll som krävs.

En lustig detalj är att Leif GW Persson i boken om Lindamordet beskrev en polischef i boken utrustad med ridstövlar, ridpiska och ett utseende och uppträdande som för tankarna till Goebbels. Jennekvist berättar om samma person (?) att han går på sammanträde i full paraduniform med påsatta förtjänsttecken och utmärkelser och funderar på att sätta in attack-helikoptrar mot buset..

Om jag inte blandar ihop saker och ting är samma person numera generaldirektör på Kriminalvårdsstyrelsen..?

Låna boken på biblioteket eller köp den. Det kanske inte är världens bästa bok men det är en samtidshistoria som är mycket läsvärd.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]mord, polis, leif Jennekvist, anna lindh, Mijailo Mijailovic, NK, boktips, samtidshistoria[/tags]