Guillous bok nu verklighet i Danmark

Under den tid på dygnet som polisen normalt undviker att sparka in lägenhetsdörrar, i alla fall om det inte föreligger så kallad ”Fara i dröjsmål”, så klipper Säpo och Nationella Insatsstyrkan till och sparkar in ett stort antal dörrar i en förort.

Skälet är att det bakom dessa dörrar finns terrorister, terrorister av värsta al Qaida-sort. Morgonen efter är tidningen Kvällspressen fylld med detaljerade uppgifter om tillslaget precis som ett av TV-bolagen. Bokens hjälte, en av Anna Holts kamrater, polisintendenten Eva Johnsén-Tanguy förflyttas blixtsnabbt till Säkerhetspolisen där hon blir en av tre avdelningschefer, chef över den avdelning som bland annat ska hålla förhör med misstänkta terrorister och andra presumtiva förbrytare mot rikets säkerhet.

En annan av hennes kamrater är den kända journalisten, storviltsjägaren, gourmeten och vinkännaren Erik Ponti, som arbetar på Dagens Eko. Ponti, som själv suttit felaktigt fängslad på grund av Säpo, får givetvis en del funderingar när en av hans bästa vänner plötsligen är en av Säpos högsta chefer.

I Aftonbladet igår skrev Jan Guillou i sin kolumn att Bodström är farligare än Usama bin Laden. Han avslutade med att skriva:

”Sedan 11 september 2001 har tio gånger så många svenskar dött till följd av drunkning i badkaret som av terrorism. Men vi övar vårt inbördeskrig, förstärker Säpo, inskränker demokratin och övertygar ”muslimerna” om att de är våra fiender. Hittills bedriver vi ivrigt vårt interna krig mot terrorismen utan terrorister. Men jobbar vi på enligt det bodströmska receptet så skapar vi terrorism. Historien kommer att döma oss hårt.”

I den mån man ska tala om romanens budskap så är det just detta. Vi behandlar våra nya landsmaninnor och landsmän på ett sätt som skapar motsättningar i stället för att överbrygga sådana i den mån de finns. Snart har Bodströmsamhället gått så långt att vi faktiskt skapar terrorism, och då inte bara i bokform. Jag ska inte avslöja mer om handlingen i boken, den är nämligen värd att läsa utan alltför många vägvisare och antydningar.

Jan Guillou gör som vanligt en habil insats och boken lämpar sig bäst som fredags- eller

lördagsläsning. Man släpper den inte gärna ifrån sig utan att ha läst den till sista sidan. Det är en mycket väl sammanhållen thriller, som inte bara erbjuder ett antal timmars spänning utan även ett antal viktiga sanningar om vår tid och den förda politiken. Den är trovärdig, och en del av det som förekommer i boken har redan hänt i verkligheten. Eftersom han lyckats para detta med en övertygande intrig så levererar han över själva frågan till läsarna, och bland dessa kommer det sannolikt att funderas en hel del efter det att boken lagts åt sidan.

Guillou brukar få högt betyg av mig, oftast treor och fyror. Nu blir det en fyra med ett extra plustecken.

Boken släpps i bokhandeln onsdag 5 september.

SvD SvD1 SvD2 Jan Guillou i söndagens Aftonblad

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Dagens Boktips, Jan Guillou, Fienden inom oss, Thriller, Terrorism, Bodströmsamhället, Terroristlagarna, Kriget mot Terrorismen, ISBN 978-91-642-0242-0[/tags]