Wallström o Reinfeldt drömmer


Margot Wallström och Fredrik Reinfeldt skriver en gemensam EU-positiv debattartikel idag på DN Debatt.


De säger bland annat:
”För äldre generationer är tanken om Europa som ett freds- och demokrati-
projekt en självklarhet, men vad betyder Europa för yngre generationer? Vilka är de nya visionerna?”

Man kan förstås tycka lite som man vill om detta, men hur många ser i praktiken EU som ett freds- och demokratiprojekt? Bara nu under 2000-talet så har ett antal länder blandat sig i regelrätta krig. Danmark, Polen, Spanien, Italien men framförallt England. England har dessutom haft ett direkt avgörande inflytande över kriget mot Irak, ett krig som bygger på falska förutsättningar och påhittade massförstörelsevapen.

Hade de andra EU-länderna något inflytande över Englands engagemang i detta?

Är Irak befriat nu och folket glada och lyckliga?

Frågar man vad EU betyder för EU:s yngre generationer och vilka deras visioner är så tror jag att man först måste backa bandet och omformulera frågan. Det är knappast speciellt underligt att befolkningen i EU känner sig skeptiska till unionen. När Sverige har för avsikt att ensamt bygga upp en stridsstyrka med det vilseledande namnet Nordic Battle Group, tror då verkligen politikerna att folk tar ett ord som ”fredsprojekt” på allvar?

Sedan har t.ex. Israel ett handels- och samarbetsavtal med EU. I avtalet stadgas det att Israel måste uppfylla de mänskliga rättigheterna för att avtalet ska fortsätta att gälla. Har det gjort det någon gång under avtalstiden?

Tror inte Wallström och Reinfeldt att sådant leder till att befolkningen i EU undrar över vilka visioner EU som överstatlig institution har, eller om det överhuvudtaget finns sådana visioner bland EU-politiker? I SvD säger Wallström att EU är ett värn mot globaliseringen, är det politikernas vision?

Ekot: ”56 procent av de tillfrågade anser att EU inte representerar vanliga människor. I Sverige är den siffran 70 procent. Bara 28 procent av de tillfrågade vill föra över mer makt till EU. I de 13 länder som har infört euron som valuta anser 49 procent att de skulle vilja återgå till sina gamla valutor – mot 47 procent som vill behålla euron.”

Wallström/Reinfeldt skriver i artikelns slut: ”Ett EU i ständig utveckling behöver en fast grund att stå på för att kunna leva upp till människors förväntningar på framtiden. Successivt ser vi hur EU:s ansvar utökas och hur unionen måste moderniseras för att fungera mer effektivt. Därför är det centralt att vi får ett nytt fördrag på plats.”

Tyvärr så tycker jag att detta är lite symptomatiskt för både svenska och europeiska politiker. De har utomordentligt svårt att lägga örat till rälsen och om de försöker riskerar de att bli överkörda av tåget på grund av sin oförmåga att lyssna. Det är utomordentligt tråkigt, det finns nämligen ett antal vettiga skäl som talar för ett intensivt europeiskt samarbete. Men politikerna väljer fel argument och fel målsättningar. Det är orsaken till att 70 procent av svenskarna inte anser att EU representerar vanliga människor.

När hela 56 procent av samtliga medborgare har den uppfattning så borde politikerna återföra frågan om vad vi ska ha EU till, och inte berätta det för oss korkade medborgare i olika debatt-
artiklar. För det blir bara kontraproduktivt.

Ekot om opinion SvD Brännpunkt SvD DN SvD 2 DN 2

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Margot Wallström, Fredrik Reinfeldt, EU, Globaliseringen, Fredsprojekt, Euro, Federation, Visioner, Politik[/tags]


15 svar till “Wallström o Reinfeldt drömmer”

  1. Vad skall vi med EU till egentligen? För att bevara freden?!
    EU är en gigantisk organisationskoloss med ett enormt ekonomiskt svinn som i alla stora organisationer.
    EU:s största problem är att säkra energin till unionen. EU är beroende av inte minst Ryssland. Så länge EU inte själva kan ordna sin egen energi så är EU inte en självständig union.
    Eftersom energibehovet i EU aldrig kommer att kunna tillgodoses av unionen själv – så kommer vi att vara i händerna på dem som har det vi inom EU måste ha för att fungera över huvud taget – Energi!

  2. Politikerna talar TILL oss i stället för MED oss. Hade de velat forma ett vettigt EU hade de inte gjort på det sättet.

  3. Fredsargumentet är tröttsamt. Varför är det inte krig mellan Island och Norge?

    Vad betyder mest för freden? Är det mjölkkvoter eller den tyska demokratin?

    Ju förr Sverige lämnar EU desto bättre.

  4. De som trodde på Carl Bildt och Ingvar Karlsson när de vädjade till svenska folket att” lita på oss”, har väl samma anledning att spetsa öronen nu när EUs propagandaminister och Reinfeldt tar fram gammal skåpmat för att köra ned i halsen på sina mediagödda gäss.

    Vi andra vet naturligtvis mycket väl att EUs ockupationsarmeer i Afghanistan Irak och Libanon knappast mördar folk för fred. Inte heller den nyliberala politik som sätter bankirmaffians privatiserings & profitintressen före allt annat och som återförslavar de gamla kolonierna, skulle leda till annat än upprätthållandet av en globaliserad marknadsdiktatur.

    Wallströms motivation som propagandaminister åt bankirunionen ökar i takt med löneförmånerna vilket är förståeligt men också hennes blinda tro på ett elitprojekt långt ifrån de folk varifrån makten skulle utgå. Det är ”informationen” det är fel på heter det, vi har varit dåliga på att marknadsföra våra lobbyisters lagförslag och unionstraktat.

    Det är inte den utstakade kursen och den spikade agendan det är fel på utan pöbeln som inte fattar sitt eget bästa…

  5. Ibland begriper jag mig inte på dig Jinge! Jag har tom för mig att du propagerade för Wallström som sosseledare, men det kan ha varit någon annan.

    Men skulle politiker på allvar börja bry sig om folks åsikter om EU skulle vi genast gå ur. Men dessa politiker har bestämt att vi nu ska utvidga EU och dessutom göra den mer överstatlig.

    Och fredsaspekten är bara nys. Varför ska vi satsa på en allt större militärstyrka annars?

    Demokratiaspekten? Om 70% av svenskarna vill gå ur, varför är vi fortfarande med då?

    Wallström och company ljuger och tror att folk inte ska märka det.

    De har helt enkelt glömt vilka som valt dem.

  6. Det kan vara nog så svårt och inse att vi är fler på den här jorden, för många. Att leva under fredliga förhållanden är väl att föredra, istället för omänskliga handligar som krig och där tycker jag EU fyller en god funktion. Sedan beror det väl på om vi själva öppnar mun, engagerar oss för att det ska bli några förändringar.I mitt tycke skulle det ju vara bra om vi skulle kunna bli tillräckligt stora för att slippa gå i usa:s ledband. Sedan var det väl på tiden att vi Sverige gjorde upp med Oxenstjärna och medltidens administration.

  7. EU saknar helt förankring hos folket och är en nyliberal skapelse som inte har något med ”fred” och ”demokrati” att göra. Det handlar om klassförtryck och om att en liten klick skall kunna exploatera europas folk och kunna avskeda arbetare, helst lågavlönade, när ”marknaden” kräver det, att kunna skicka kanonmat till USAs kolonier, att driva tillbaka kvinnofrågor, yttrandefrihet och allt som kan göra liver bätte för folkflertalet.

    Ut ur EU!

  8. EU var redan från början ett fredsprojekt. I lite begränsad mening dock, tanken var att EU skulle garantera fred inom Europa så att de forna kolonialmakterna kunde koncentrera sig på att lappa ihop sina imperier som fallit sönder under världskrigen. Inte för att det funkade, men än idag ser vi spår av detta syfte.

  9. Visst är de befriade från Saddam, men en annan skurk har tagit rollen som världsskurk. Nej förresten Saddam var bara dräng åt den skurken. EU fyller för närvarande samma drängroll som Saddam gjorde en gång i tiden. Just nu håller ju EU på med att fördjupa och utveckla övervakningen av sina medborgare, precis som vilken diktaturstatsom helst.

  10. Begreppsmässigt tycks €U-förespråkarna vara lika ense som papegojmedia om att unionen är ett ”fredsprojekt”. Men ingen kan förklara vari denna fred består, utöver en viss ”stabilitet” åt marknadskrafterna.

    Upprepa detta tillräckligt många gånger och ingen ifrågasätter det.

  11. Den gemensamma artikeln som Reinfeldt och Wallström har skrivit med anledningen av EUs femtio års firande, anser jag innehåller flera felaktigheter, som naturligtvis inte nämns, p.g.a. okunnighet eller glömska.
    Man behöver bara ha läst boken ”Europa the return of history” Nordic Akademiskt Press för att förstå att ett enad Europa har diskuterads under många hundra år, så ambitionen har alltid funnits.

    Det påstående att EU föddes som en version om ett nytt Europa, som reser sig ur askan av andra värld kriget är en aning överdriven, och vill framhäva att detta är en helt ny ide, som framlagt av våra efterkrigs politiker i Europa.

    Att vi har sett hur demokratin ar slagit rot i den nya medlems stater, är även det en sanning med modifikation. Se hur minoriteterna behandlas i Lettland, Tjeckien, Rumänien, och andra stater inom unionen. EU har inte tagit krafttag att en förbättring kommer tillstånd. Ingeting har nämnds eller sagt om dessa minoriteters status i deras egna länder. Att påstå att en övergripande demokratisering har genomförds, visar bara att politikerna, antigen har blundat för dessa missförhållanden, eller inte känt till dessa. Ingen ryss i Lettland eller en romare i Rumänien, känner någon samhörighet med den ”nya demokratier” i dessa länder.

    Att den äldre generationen ställer sig mer positiv till ett enat Europa, anser jag även detta vara helt fel. Jag anser istället att den yngre generationen, som växer upp under ett enad Europa, kanske lättare kan känna, en samhörighet med de olika kulturerna inom Europa. Den ”konservativa” inställningen, att hålla sig till gamla seder och bruk, representeras mest av den äldre generationen, som har levd med dessa djupt rotade värderingar. Denna inställning kommer mer och mer att försvinna med den yngre generationen. Den generation har upplevd och växt upp i en mer internationaliserad värld, och ett Europa som känner inga inre gränser.

    EU har tagit på sig leder tröjan? Jag frågar mig vilken ledartröja? Europas handlande följer fortfarande, och kommer även i fortsättningen att följa USAs utrikes politik. Ingenting tyder på att detta kommer att ändras. Så att påstå att EU tar på sig en ledartröja är ett påstående som saknar sanning.

    EU måste moderniseras, ja men hur? Bara en så liten sak som berör den månadliga flyttningen från Bryssel till Strasbourg en gång i månaden, visar ”HUR EU MODERNISERAR SIG SJÄLV”. Inga fler kommentarer.

    Jag tror även själv på ett Europa samarbete, men under andra former, där medborgen har större inflytande. Där de enskilda politikerna, kan ställas tills svars för sina egna beslut, genom en allmän folkomröstning. Ett EU där de små länderna fortfarande kan få avgöra sina egna länders interna beslut, men där EU verkar för en samordning av de internationella ställningstaganden, som miljön, ulands hjälp o.s.v.

    ALF

  12. Så fort moderater och Socialdemokrater gör något gemensamt ska vi vanliga arbetare spetsa öronen och sparka bakut. Då brukar det vara något lurt bakom hörnet, så även nu. Jag röstade Nej till EU 94 och skulle så göra även om jag fick chansen igen.

  13. Bra kommentarer. Vill bara lägga till hur falska EU-hyllarna är när det gäller freden. Inte kunde Frankrike och Tyskland föra krig mot varandra efter 1945. Omöjligt rent materiellt – Tyskland var nere på punkt noll och grannen var det heller inte mycket med – men föra krig för att behålla sina kolonier räckte det till för – ända tills USA tog över kostnaderna i Indokina. Men framför allt var folken så trötta på krig och ville ha fredlig utveckling (Churchill röstades bort). Det fanns också ett alternativ: Sovjet envisades flera år med att försöka få västmakterna med på att lösa Tysklandsfrågan. Ett enat, neutralt och ickemilitärt land. Först när det helt misslyckats genom bildandet av Västtyskland (Förbundsrepubliken) satsade ryssarna på Östtyskland.
    Sen låter Fred i Europa falskt även senare när Nato bombade Serbien (inklusive Kosovo) i 78 dygn 1999!

  14. I den här punkten, amerikanerna har kommit långt förre oss: 55 länder enades i ett land, vilket vi, europeer försöker idag.
    (Nu kommer Sandbuzz vara glad), eller hur..? :-)
    Europeer har inte samma chans som USA: Vi har olika språk i varje stat, vi har stark identitet genom gammal historia, kultur, konst, traditioner… Att våra ledare kan lätt komma överens – tror jag inte på. EU är elitens lekstuga :-) Byråkrater och politiker från hela Europa på samma plats och egen lek på hög nivå – som inte har någonting med folket att göra :-)