Expressen på väg mot nedläggning?


Jag har tidigare hävdat att kvällstidningarna har allvarliga problem och det har de, båda två dessutom.

Men värst är det för tidningen Expressen som ser ut att ha påbörjat sin svanesång. Upplagan går stadigt nedåt med cirka 10 000 exemplar varje månad, och då talar jag om vardagarna inte om söndagarna som är värst drabbade.

Resumé: ”Expressen har hållit inne på sin månadsredovisning av upplagan. Men idag redovisar man siffrorna för juli, augusti och september. Och det är ingen rolig läsning.
– Vi måste komma ihåg att medielandskapet ser annorlunda ut idag, med oerhört mycket tuffare konkurrens, säger chefredaktör Otto Sjöberg till Expressen.”

Juli: Vardagar 358 800 (-11 900)
Augusti: Vardagar 345 000 (-7 600)
September: Vardagar 326 500 (-13 300)

Otvivelaktigt så ligger det en del i det Otto Sjöberg säger. Tre gratistidningar i Stockholm betyder givetvis att trycket på kvällstidningarna ökar. Men man kan definitivt inte bortse från huvudskälet. Allt fler läser nyheter via nätet och de som bara är ute efter underhållning hittar sannolikt den också via Internet.

Detta parat med en trend som visar att kvällspressen alltmer försöker att lika Hänt i Veckan gör givetvis att folk tröttnar. Somliga hävdar att kvällstidningarna säljer det som folk vill ha, och att det är därför de ser ut som de gör. Men hur kommer det sig i så fall att båda tidningarna går kräftgång upplagemässigt? Snart är det nog dags att börja spela på hur länge Expressen kommer att finnas kvar.

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]Mediekritik, Kvällspress, Expressen, Snuttifiering, Politik[/tags]


6 svar till “Expressen på väg mot nedläggning?”

  1. Köp inte porrblaskorna Aftonbladet och Expressen. Besök deras sidor på nätet så mycket som möjligt med adblock påslaget.

    Står nån 40-talist framför dig i mataffären och hans reptilhjärna sträcker sig efter tidningen. Fråga om han är ”en liten porrgubbe/porrgumma”

    På detta sätt påskyndar vi deras nedläggning och det är naturligtvis målsättningen…

  2. Trakigt om bade Aftonbladet och Expressen gar i graven. Aven om de inte haller sarskilt hog kvalitet sa ar de ju vasentligt mycket battre an gratistidningarna (iaf. Aftonbladet).

  3. Jag är kluven.

    De har båda gått från att vara nyhetstidningar till att bli sensationalistisk smörja, ren goja, med vissa *korn* av journalistik. Som exempel på hur illa det är, se hur många ord AB lyckats kombinera med att lägga till ”chock” innan bara för att sälja… vad som i praktiken är konserverad vattuvälling (inte ens ”konserverad gröt”).

    Sett ur det perspektivet så förtjänar de att försvinna, för jag tror faktiskt de skadar sammhället mer än upplyser, granskar och bringar nytta i form av nyheter och medvetande.

    Å andra sidan så är dessa två de enda stora som faktiskt finns. Kanske är deras nuvarande utformning ett resultat av samhällets dekadens. Kanske de går i bräschen. Kanske de inte ens är relaterade.

    Kanske deras agerande kan öppna upp för seriös journalistik igen, så att AB och Expressen blir de ”slaskblaskor” de så förtvivlat strävar att bli, och att andra (t.ex. SvD) håller ”god journalistisk sed”-fanan än högre, och blir mycket större?

    Oavsett utgång så förtjänar dessa ”kvällstidningar” den dom de får. De har dragit på sig själva denna folkets dom om folket slutar köpa snaskeriet.

  4. Problemet är väl gratistidningarna. För om en av de stora försvinner så kommer sannolikt den kvarvarande att kunna dra ner på bimbos med silikon.. En kvalitetsförbättring mao..

  5. Nåja, man kan också anföra ett alternativt perspektiv: nämligen att både Expressen och Aftonbladet har en högre totalräckvidd nu än någonsin – vilket alltså är sedan lanseringarna 1944 och 1830…

    Den som vill proklamera kvällspressens död bör alltså beakta att Expressen – via olika distributionsformer som print, nätet, radio, tv, mobilt – når cirka 1,9 miljoner personer per dag. Och Aftonbladet når cirka 3 miljoner personer.

    I väntan på den nedläggning som några av er hoppas på har Expressen och Aftonbladet också presenterat tertial- och kvartalsrapporter som visar att företagen gör rekordvinster.

    Innehållet, då? Tja, var och en får bedöma. Expressens medarbetare har trots allt mottagit ”Stora Journalistpriset” 14 gånger – mer än någon annan tidning – och senast fick en reporter ”Guldspaden”. För en månad sedan utnämndes vår medicinreporter till landets främste medicinreporter. Osv. Också Aftonbladets journalistik har belönats otaliga gånger, så någon anledning finns det nog till att de två kvällstidningarna på t ex söndagar är större än de fyra största morgontidningarna tillsammans. Och på nätet är skillnaden ännu större, som debattörerna här säkert är väl medvetna om.

    Så: vi har nog viss tillförsikt, trots allt.

    Vänligen

    Thomas Mattsson,
    chefredaktör Expressen Nya Medier