Bloggare se upp – Olagligt att blogga anonymt!


Jag har, som många av läsarna här vet, haft anledning att blogga om BBS-lagen och dess konsekvenser om man inte tar bort kommentarer son strider mot lagen.

Tidigare har jag bara nämnt det i en bisats, men sett ur lagens synpunkt så är det olagligt att blogga anonymt. Lagen avser ”Elektroniska anslagstavlor” och det är ett begrepp som täcker in bloggar i allra högsta grad. Jag citerar en kort bit av de tillämpliga paragraferna nedan:

”Lag (1998:112) om ansvar för elektroniska anslagstavlor

Tillämpningsområde

1 § Denna lag gäller elektroniska anslagstavlor. Med elektronisk anslagstavla avses i denna lag en tjänst för elektronisk förmedling av meddelanden. I lagen avses med meddelande text, bild, ljud eller information i övrigt.

Information till användarna

3 § Den som tillhandahåller en elektronisk anslagstavla skall lämna information till var och en som ansluter sig till tjänsten om sin identitet och i vilken utsträckning inkomna meddelanden blir tillgängliga för andra användare.”

Information till ”var och en som ansluter sig till tjänsten om sin identitet” betyder givetvis att det klart ska framgå på bloggen vem som driver den. Jag känner inte till om något sådant ärende varit uppe för rättslig prövning, men det kan inte röra sig om annat än tillfälligheter. Vi som har varit med ett tag vet att det från och till dyker upp anonyma bloggar som beter sig på ett sätt som är långt ifrån önskvärt. Jag behöver knappast gå in på namnen på dessa bloggar.

Uppenbarligen så kan vem som helst starta en blogg och kalla den för något som vederbörande tycker är lämpligt. Men har man en kommentarsfunktion på bloggen så finns det uppenbarligen dubbel anledning att ha en knapp som visar bloggarens riktiga namn.

Ett grundtips från min sida måste bli att någon snart kommer att anmäla en för dem misshaglig anonym bloggare om inte annat så bara för att testa lagen och kanske jäklas.

Länk till BBS-lagen

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Bloggosfären, Blogg, Kommentarer, BBS-lagen, Anonymitet, Internet, Politik[/tags]


7 svar till “Bloggare se upp – Olagligt att blogga anonymt!”

  1. Tror du har fel. Läs andra kapitlet i Yttrandefrihetsgrundlagen. Den är ganska specifik vad gäller anonymitet.

  2. Men den har tidigare avfärdats eftersom det handlar om BBS-er, inte om enskildas yttrandefrihet utan mer om mediet som sådant.

  3. ”Identitet” är egentligen ett ganska luddigt begrepp. Jag gissar att det bara finns en Jan-Inge F., men om man heter Lars Andersson? Räcker det då som ”identitet”, eller måste uppge personnummer då också? Och hur är det då med ”K”? Jag bloggar inte som K för att vara anonym, utan för att jag inte vill att det som jag publicerar i min yrkesroll som forskare ska blandas ihop med det politiska som jag publicerar som privatperson. Än så länge kan inte sökmotorerna skilja på olika identiteter, men det är ett forskningsområde.

  4. Även om det skulle bekräftats i ett domslut att det är olagligt att blogga anonymt, tror jag att det skulle få lika stort genomslag som lagarna mot fildelning. I princip inget alls, alltså. Det strider helt mot den inställning som folk har genemot Internet och anonymitet, och lagar som inte har folklig förankring fungerar inte.

  5. K! Jag vet givetvis om diverse komplikationer, men vill myndigheterna slå någon i huvudet så finns en tillämpbar lag. Det går givetvis att hitta lösningar, bland annat genom att ha en fungerande mailadress som det går att nå. Då kan ju bloggaren själv avgöra om hon/han vill svara med riktigt namn.

    Och i takt med att vissa bloggar inte modererar sina kommentarer så kan nog detta att komma att prövas snabbare än vi anar..

  6. Annonymitet och yttrandefrihet är intresannta ting, skilda från ansvar!

    Det bästa garantin för att långsiktigt få yttrandefriohet sig är väl änndå anonymetetens som bästa kan tillgådose detta. Det är inge vidare svårt att registera en blogg utomlands via en annonym proxy! Sedan kan man anta vilket bloggnamn man vill. Inget av det som skrivs kan då spåras ner till en själv på det viset, så lagstiftningen har en del kvar ahär.

  7. nature:

    Ja, den här lagen liksom många andra är helt beroende av att folket respekterar den.

    Som du säger så är det enkelt att dölja sin identitet på Internet. Och frågan är om Svensk lag i huvud taget är tillämplig om man som i ditt exempel sätter upp bloggen utomlands, jag tvivlar.

    Jag antar att det är en anledning till att brott mot bbs-lagen inte har högsta prioritet hos polisen.