Dagens bild, Mäster Mikaels gata


En bild i repris kanske, men nej, den här bilden kommer från i år, och den andra bilden tog jag för cirka trettiofem år sedan, men motivet är samma som synes. Mäster Mikaels gata på söder, och namnet har gatan fått efter bödeln som bodde där, Mäster Mikael.

Det är som att påminna sig själv om flera saker på en gång. Den svartvita bilden tog jag någon gång i början eller mitten av sjuttiotalet, och det minns jag eftersom jag visat den förut här på bloggen, närmare bestämt i december 2004. Den gamla ser lite kornig ut, egentligen borde jag skanna in den och fila lite på den.

Med det sagt så är det nog egentligen så att jag skulle behöva göra det med en massa gamla bilder. Jag vet inte hur många det är, men det ryms nog trehundra negativmappar i varje pärm, och det är några pärmar som ligger i min bokhylla, om man säger så.

Är det någon som undrar var Mäster Mikaels gata ligger så går den mellan Katarina Kyrka och Cornelisparken vid Katarinavägen.

Ur Wikin: ”Denne Mikael var Stockholms bödel Mikael Reissuer, som utövade sitt hantverk åren 1635-1650 vid den närbelägne galgen på Stigberget (se Galgberget, Södermalm). Han bodde själv i kvarteret Mäster Mikael, som ligger intill Mäster Mikaels gata 4-6. ”Mäster” var en vanlig tiltel för bödeln. År 1650 blev Mikael Reissuer själv dömd för mord och avrättad.”

Jag ändrade turordning på artiklarna nu 15.30. Jag tycker att det är trist att denna morgontidiga bild går alla förbi, därav omkastningen. Många är intresserade av att läsa allt om Usama, men visst har han något gemensamt med dessa hus och deras historia? Eller?

it Andra om: , , , , , , , ,