Vem har nu skitit i det blå skåpet?


Jag säger inte namnet, men det sitter en bild på honom i den andra spalten..

SvD skrev en artikel om det kommande valet i Irak, ett val som kan visa sig bli långt mer intressant än vad man tidigare väntat sig.

SvD: ”Den breda shiitiska lista som Hakim toppar inför valet, Förenade irakiska alliansen, har goda utsikter att kamma hem flest mandat i den nationalförsamling som ska utse nästa regering och skriva Iraks nya konstitution. Så har den också uppbackning av storayatolla Ali Sistani, religiös vägvisare för Iraks troende shiamuslimer.

Shiamuslimerna, som är i majoritet, mobiliserar inför valdagen. Hos de flesta shiiter väger Sistanis ord mycket tyngre än Iyad Allawis, den interimistiske premiärminister som har ett förflutet som Baathpartist och som därefter stått på CIA:s lönelista.

Resultatet av valet kan bli mycket annorlunda än det president Bush hade tänkt sig när USA invaderade Irak våren 2003, påpekar den amerikanske Irakkännaren Peter Galbraith.

”– Valet kan bli en katastrof, säger den forne USA-ambassadören när SvD träffar honom i Stockholm, där han deltagit i en konferens om Saddamregimens folkmord på sina egna medborgare.”

Läs mer i SvD!

Risken är uppenbar för att en demokratiskt vald regering i Irak som första åtgärd avskaffar demokratin och inför ett styre som bygger på Sharialagarna och sätter ett antal mullor som ett rättsligt råd precis som Iran.

Vad USA ska hitta på i det läget förstår jag inte. Det är väl bara att stänga butiken och åka hem. Men de kan ju säga: – Men vi fick i alla fall Saddam..