Vår skuld till Irak



Som gästbloggare kan jag idag välkomna min läkarkollega Leif Elinder som är barnläkare i Uppsala med intresse för miljö, mänskliga rättigheter och öppenhet inom forskning. Han har tidigare publicerat inlägg om att leva under drönare, ett och om att döda barn och ”Släpp Guantanamo-fångarna loss – till Sverige”, om bra beslut i Svenska Amnesty, om fängelseförhållanden och mänskliga rättigheter i USA samt ”2013 – ett ödesår för demokrati och mänskliga rättigheter.” Han diskuterar här med utgångspunkt från bland annat det senaste programmet i ”Dokument utifrån” i söndags, 24/3.

Inlägget

För tio år sedan invaderade USA Irak. Skälet angavs vara förekomst av massförstörelsevapen. Några sådana hittades inte. På ett krigsfartyg maj 2003 förkunnande president Bush att uppdraget var avslutat (“Mission accomplished”). Det stämde inte. Först december 2011 drog USA tillbaka sina trupper. Tusentals militära rådgivare och ”kontraktsantällda” finns doch kvar i landet. Kriget resulterade i hundratusentals döda och miljontals flyktingar och ett förstört land.

Efter Andra världskriget under Nürnbergtribunalen förklarade chefsdomaren att ett aggressionskrig var den grövsta förbrytelsen, då kriget inom sig själv innefattar all sammanlagd ondska. Denna shockerande ondska har nu dokumenterats av en rapport, som sammanställts av den undersökande journalisten Maggie O’Kane för BBC och för tidningen The Guardian. Rapporten inklusive en dokumentärfilm – som visades på “Dokument utifrån” (SR) 25/3 – beskriver hur USA utbildat och beväpnat speciella polis/milisförband, som i stor skala ägnat sig åt kidnappningar, tortyr och avrättningar samt upprättat ett flertal förhörs och tortyrcentraler i Irak.

Historien sträcker sig från 1980-talet, då USA utbildade och finansierade dödspatruller i Centralamerika fram till den nu fängslade amerikanske armesoldaten och wistleblowern Bradley Manning, som via Wikileaks läkt de vägledande uppgifterna om övergreppen. (Bilden visar kandidaten till Nobels fredspris Bradley Manning före och efter häktningen.)
Bradley Manning före untitled

Bradley Manning efter imagesCACIRMU1

Grymheterna var väl kända för general David Petreus, som under perioden var militäröverbefälhavare i Irak. Som belöning för sina insatser nominerade President Obama honom 2011 till chef för USAs militära underättelsetjänst CIA. Ett år senare tvingas han till avsked (nov. 2012) efter avslöjandet av en sex och otrohetaffär
Al-Malaki och Obama Wikipedia untitled

Med facit i hand kan det vara svårt att avgöra vilken regim som är mest klandervärd – Bush regimen som inscensatt program för kidnappningar och tortyr eller Obama regimen som valt att lägga locket på.
Bush imagesCA1K6D8G

Inte en enda person avsvarig för tortyrprogrammen har ställts till svars. Inte en enda person som oskyldigt torterats har fått gottgörelse. Istället har Obama i år för andra gången nominerat en ny CIA chef – John Brennan – som under president Bush stödde kidnappnings – utlämnings (rendition) och tortyrpolitiken. Utnämningen skedde samtidigt som John Brennans kollega – CIA officeren John Kiriakou – dömdes (jan 2013) till fängelse för att ha informerat allmänheten om de olagliga övergrepp som ägt rum.

Bradley Manning har nu i över 1000 dagar varit häktad i väntan på rättegång. Via Wikileaks har allmänheten fått tillgång till hemlighetsstämplad information – dvs information om lögner, korrumption och brott mot mänskliga rättigheter. Om dettta sökte Manning skapa en öppen debatt. Nu riskerar han livstids fängelse. Isländska parlamentariker har nominerat honom till Nobels fredspris.

Maggie O’Kane berättar att hennes undersökning i Irak inte kunnat ske utan tillgång till uppgifter, som hon fått via Wikileaks. Hon förvånas över kommersiella medias ointresse att rapportera om de övergrepp, som hon dokumenterat. Den oberodende amerikanska nyhetskanalen DemocracyNow (1) och tidningen The Guardian (2) hör till undantagen. Fjorton länder har hitills köpt dokumenttärfilmenfilmen. Sverige (SR) är ett av dem.
Iraksolidaritet newimage

Kanske mer öppenhet, fler oberoende media och ett stöd till verksamheter som Wikileaks i framtiden gör det svårare att begå sådana övergrepp som vi nu kunnat ta del av – samt ett ökat allmänt intresse för ett konstrutivt stöd till Irak.



i Andra om: , , , , , , , , ,, , , , , , , , Irak , , ,

Guardian Democracy NowKultursörens bloggPierre Gilly DN 29/3 DN 19/3SvD 19/3 DN 20/3DN 20/3 SvD 20/Ab 19/3 Expressen DN 15/3 SvD 15/3SKP-bloggen DN 18/3 SvD 19/3Iraksolidaritet DN 4/3 SvD 6/3 Aftonbladet SKP-bloggen Konflikt 16/3 BRussellstribunal 26/1 Föreningen IrakSolidaritets hemsida DN 23/1 SvD DN på stan Indiensolidaritets hemsida DN 27/10 Ab SvD Folket i Bild Kulturfront S Hersh i The New Yorker 2007 Aftonbladet – Bildts strategiråd