Vad gör du för de hemlösa?


När Kristina Axén Olin var socialborgarråd så instiftade hon något som hon kallade ”tak-över-huvudetgarantin”. Som framgår av namnet var det meningen att de bostadslösa i Stockholm skulle garanteras någonstans att sova och få ett mål mat.

I praktiken blev hennes åtgärd att hoppa in i Frälsningsarmén lilla buss och åka runt ett par timmar och låta sig fotograferas av stadens pressfotografer. De nyliberala tyckte antagligen att det var ett bra trick för att få gratis textreklam.

Men något tak över huvudet fick inte de hemlösa, vare sig då eller nu.

Mannen på bilden är en finländare som fram till i höstas brukade sova i gången i Medborgarplatsens tunnelbanestation. Om han lever eller har frusit ihjäl vet jag inte, men han levde i höstas när jag tog bilden.

Nu håller Annika Billström på att göra studentbostäder av skatteskrapan. Det är givetvis bra. Folk som studerar måste förstås ha någonstans att bo. Skatte-skrapans ombyggnad ska enlingt någon tidning kosta nästan en miljard.

Men hur mycket satsar sossarna på de bostadslösa? Jag vet inte det, men någon tak-över-huvudetgaranti är säkert inte aktuell.

Möjligen kan det bli aktuellt igen ifall borgarna vinner valet 2006 i Stockholm. Då får väl Axén Olin ge sig ut på en ny runda med pressfotograferna så har hon gjort sitt för de hemlösa sedan.

Här ute i Handen har vi givetvis också hemlösa. Ett populärt sovställe är hissen i ett parkeringsgarage vid pendeltågsstationen. Den har nämligen värme. Men nu när det blivit känt så gör ett vaktbolag turer dit på natten och tömmer hissen.

Vi har också folk som bor i skogen i kojor eller tält. Denna kategori människor är inte lönsamma i ett samhälle som allt mer låter marknadskrafterna verka. Ja troligen röstar de inte heller..

Hur vi ska förmå samhället att ta ansvar för dessa utslagna i en alltmer individualistiskt inriktad tillvaro vet jag faktiskt inte.

Egentligen kanske det är taskigt att fråga vad DU gör åt detta. Du gör säkert likadant som jag. Betalar skatt och förväntar dig att samhället ska ta hand om de som behöver hjälp..

Men ska vi bara acceptera att politikerna låter folk ligga och frysa ihjäl?