Vad gör den demokratiska förkämpen?



Ulf Karlström skriver i sitt senaste blogginlägg att EU är neoliberalt, kapitalistiskt projekt efter Maastricht-avtalet. Jag råkade just läsa ett par notiser i Nyhetsbrevet ”Globala Utvecklingsfrågor”, september 2012 av Forum Syd, och gör här ett kompletterande inlägg i frågan. Som bekant har framför allt de transnationella (tidigare kallade multinationella) företagen olika metoder för att minska beskattningen. En metod är hög internfakturering för att minska skatten för dotterbolag med hög vinst i land med hög bolagsskatt. Det används för att föra över vinster från beskattning i fattiga länder med låg arbetskostnad till beskattning i t.ex. rika länder, där de kan vägas ned av utgifter.

Forum Syd rapporterar att EU-parlamentet har enats om en lag som innebär att företags måste redovisa betalning till myndigheter och regeringar (t.ex. skatt) i länder de verkar, vilket skulle ge människor i fattiga länder möjlighet att upptäcka tecken till korruption och på sikt minska möjligheten till skatteflykt från fattiga länder. Många fattiga länder har gott om naturresurser som bolag i rika länder utvinner, med höga vinster. Och utländska storbolags skatteflykt bidrar till fattigdomen. Man kan tycka att förslaget att bara redovisa betalning är mycket beskedligt. Men EU:s ministerråd stretar emot detta lagförslag som sägs vara fullt av kryphål. Sveriges EU-minister Cecilia Wikström ska ha en honnör för att hon tillhör dem som arbetat för en skarpare förslag, som bl.a. innebär att alla betalningar över 80 000 euros ska redovisas, och inte bara de över 500 000 euros. Man behöver inte ha mycket fantasi att se fördelen med detta.

Den andra frågan är EU:s nu tio-åriga press på fattiga länder för ett handelsavtal (EPA) på att anta ett handelsavtal som biståndsorganisationer innebär klara nackdelar för de fattiga länderna och fördelar för de rika länderna och deras storbolag. ”Den omfattande liberaliseringen på 82 % av import av europeiska varor som EU kräver av länder i Östafrika kommer att få långtgående negativa effekter för lokal jordbruksproduktion och utvecklande av industrier i regionen” säger Jane Nalunga, direktör på organisationen SEATINI i Uganda.

Nu har EU givit en respit på 2 år i förhandlingarna, där EU:s påtryckning är att länderna som inte går med på EPA ska förlora sitt tullfria tillträde till EU:s marknad.

I detta sammanhagn måste man komma ihåg att de allra flesta länderna har hindrats kraftigt i sin utveckling av europeiska ländernas brutala kolonialisering och tidigare av t.ex. slavhandeln. Nu utöver EU press för att framöver kunna fortsätta ock sko sig på fattiga länder i Afrika. Vi erinrar oss nu också rapporterna hur jämförelsevis överlägset välutrustade fiskebåtar från EU-länder i praktiken rovfiskat utanför Afrikas kust.

Vad har detta EU:s agerande att göra med demokrati? Har det något att göra med den girighet och ointresse för jämlikhet och rättvisa som det finns så många exempel på inom den kapitalistiska ekonomin?


i Andra om: , , ,, , , , , , ,

Chossudovsky i Globalresearch 15/10 Counterpunch 15/10 DN Wolodarski ledare 12/10 DN 14/10 DN 12/10DN:s ledare 12/10 Folkrörelsen nej till EUMotvallsbloggen 12/10
SvD 12/10 Aftonbladet 12/10Expressen.seSvT 12/10 Nobelpriset till NATO 2013 – Counterpunch 12/10