Trängselavgifterna en fara för integriteten?


Per Ström, som ansvarar för hem-sidan Stoppa-Storebror.se har skrivit en kommentar om trängselavgifterna som publiceras på SvD:s ledarsida idag.

Per Ström i SvD: ”Erik, som bor i en förort till Stockholm, är av den misstänksamma sorten. Han undrar vad hans fru egentligen gör när hon så ofta åker till jobbet på kvällarna. Erik ringer och begär ett utdrag över hennes bils passager genom Stockholms biltullar, och dagen efter kommer ett brev med en lång lista på exakt var och när hon har passerat. Det är många kvällspassager. Det är bara det att hennes arbetsplats ligger i samma förort som parets bostad. Sedan lever det äktenskapet inte så länge till. Scenariot kan bli verklighet redan om några månader. Den känsliga informationen om när och var bilar passerar genom trängselavgifternas många kontrollstationer kommer nämligen att ha en förbluffande grad av öppenhet.”

Det Per tar upp är ett exempel som i all sin enkelhet visar på ett allvarligt integritets-problem. Nu är just detta problem knappast speciellt svårt att komma tillrätta med, och möjligen kommer politikerna i stan göra någon regeländring som stoppar denna möjlighet.

Samtidigt så ska man ha klart för sig att det inte bara är de betalstationer som är under byggnad som klarar att läsa av vilka bilar som passerar. Den sortens utrustning kan också göras mobil.

Och vad säger att inte polisen och skatteverket kan få tillgång till dessa data?

Pers hemsida Stoppa-Storebror.se