Tidskriften Minaret


Personligen är jag fullblodsateist och aktiv gudsförnekare. Och den inställningen har jag haft i alla de sextio år jag funnits på jorden.


Jag är visserligen
både konfirmerad och döpt, men orsaken till konfirmationen var en splitter ny moped, därmed bevisande att vem som helst går att köpa för pengar. Till dopet är jag dock oskyldig som ett spädbarn.

Min inställning till religion har alltid varit kritisk samtidigt som jag förundrats över att så många människor verkar må så bra när de är starkt troende. Det gäller praktiskt taget alla religioner jag stött på. Självklart är det i första hand kristna människor jag haft att göra med, men från 1980 och framåt har jag träffat många muslimer både privat och i arbetet.

Men först 9/11 blev jag så intresserad av Islam att jag faktiskt läste en bok om religionen och dess historia. Mohammed var för mig en märklig filur som satt på ett berg och lyssnade på en ärkeängel, med mitt synsätt – en person som drabbats av svårartade hallucinationer. Det blev fler böcker och idag har jag säkert läst minst tjugofem, allt från Islams historia till böcker om dess olika grenar, och även avarter som Talibaner och liknande.

Förr var jag okunnig om att jag var okunnig, nu VET jag att jag är okunnig.

Mohamed Omar, som ibland gästar den här hemsidan och som jag länkar till i höger-
kolumnen, har observerat mitt intresse och det faktum att jag ofta fräser åt dem som inte vet att de är okunniga. Han har därför skickat mig ett exemplar av tidskriften Minaret som han och Minaretsällskapet tog över år 2006. Jag hade läst om den, men nu har jag också läst den.

Den handlar, i alla fall detta nummer, om religionsfilosofi, lite religionshistoria, lite poesi och lite idéhistoria. Och även de som är okunniga som undertecknad tycker att den är väldigt intressant. Mohamed Omar trycker i förordet på att den är en plattform för spretiga åsikter, åsikter som ibland står i konflikt med varandra. Av just det märkte inte jag så mycket, men jag fann mig plötsligt sittande som fängslad i soffan och jag kunde endast med svårighet lägga den ifrån mig.

Tänk om alla nya bekantskaper var av den kalibern… Detta var igår, samma dag som jag

fick rensa bort ett antal kommentarer från folk som är ännu mer okunniga än jag själv. Människor som framförde åsikter om islam som till och med är värre än Sverigedemokraters, om det ens är möjligt. Sättet som några av kommentarerna fördes fram på var inte bara okunniga, de var åtalbara, därav rensningen.

Och ja, det går utmärkt att läsa den även för en fullblodsateist som undertecknad. Är man dessutom det minsta intresserad av Islam i Sverige så tycker jag faktiskt att man bör läsa den. Vill man inte köpa den så finns den antagligen tillgänglig på närmaste bibliotek.

Jag kommer att återkomma till någon av artiklarna här på hemsidan inom kort.

Mohamed Omars blogg Twingly, nu oxo på tidningen Dagen

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Minaret, Mohamed Omar, Minaretsällskapet, Islam, Sverige, Religion, Politik[/tags]