Telia, den största internetskandalen någonsin?

Jag undrar om inte Telias mailproblem är den allvarligaste skandalen som drabbat internet i Sverige sedan bredband blev tillgängligt för allmänheten.

DN: ”Det var en av bolagets sex centrala mejlservrar som kraschade. Problemet började redan på nyårsdagen och förvärrades under de följande dagarna – och i torsdags kraschade servern. Vad som orsakade kraschen var på lördagen oklart.

Men felet drabbade en sjättedel av bolagets internetkunder och påverkade runt 300.000 e-postkonton.

- När servern havererade visade det sig att den korrumperade de filer som backupen bygger på, säger Kallemur.”

Det allvarligaste alla kategorier är den sista meningen i detta uttalande från Telias talesman. Servern korrumperade backupfilerna. Det minsta man kan kräva av en internetleverantör är
Redundans. Ett system ska inte ha en backup, det ska ha flera. Dessutom ska backupen vara i många generationer och man ska kontinuerligt testa att den går att återställa.

Att Telia av alla företag misslyckats med dessa självklara säkerhetsregler reser givetvis allvarliga frågor om säkerheten i övrigt när det gäller Telias bredbandskunder. Har man samma slappa inställning när det gäller externa intrång i sina system? Ska möjligen Teliakunderna oroa sig varje gång åskan går, eller för att någon ska stjäla Telias e-postserver?

Att system går ner får man som bredbandskund vara beredd på, men man ska aldrig behöva riskera att e-posten försvinner från systemet. Till att råga på allt elände så erbjuds kunderna ett presentkort i närmaste Teliabutik för 200 kronor. Hade jag varit Teliakund så hade jag exploderat av ilska. Hur många av deras kunder har för


Observera särskilt skrivningen… Högre Säkerhet…

alltid mist inkommande viktiga mail? Det är många som gjort det och det rimliga hade givetvis varit att bjuda på ett par månaders avgiftsfrihet, men icke. Kunderna ska skyfflas in i Teliabutiken och där tvingas köpa Teliavaror för det dubbla minst, för de har knappast telefoner som kostar enbart 200 kronor.

Telia har genom sin bristande professionalitet ”tappat bort” 1 800 000 e-postmeddelanden, rimligen kan aldrig de andra internet-
leverantörerna få bättre reklam än så.

AB DN SvDAB2 HD SydSv DN2

Andra om , , , , , , , , ,

[tags]Telia, Redundans, Datasäkerhet, Bredband, Internet, E-post, Mail, Servers, Backup, Internetleverantörer[/tags]

  51 comments for “Telia, den största internetskandalen någonsin?

  1. Jocke T
    11 januari, 2008 at 01:32

    Det där med att FRA tar backup av Telias trafik verkar inte vara något nytt. Åtminstone inte om man ska tro Maud Olofsson.

Comments are closed.