Stackars stackars kriminalvårdare!


Justitiedepartementet talar med kluven tunga, eller kanske det bara är minister Bodström som har något fel på tungan.

Jag konstaterar att kriminalvården varit i fokus ett bra tag nu, och att Thomas Bodström uttalat sig offentligt om kriminalvården och dess framtid har ingen missat.

Det skulle bli så bra så bra. Man skulle satsa på kriminalvården och till och med bygga nya fängelser, ja t.o.m. säkerhetsdito..

Trogna läsare på denna hemsida har ju stött på mina funderingar förut, och de är så pass många nu att jag inte ids länka till dem längre.

Likafullt kan jag inte låta bli att lyfta ögonbrynen inför nyheter som dagens i Sydsvenska Dagbladets idag. För nu vill kriminalvårdsverket säga upp 250-300 fångvårdare på landets anstalter.

En vettig åtgärd vore i stället att förtäta personalen och höja lönerna. Men Bodström talar med kluven tunga och har tydligen lyckats få med sig Nylén i sin gosskör.

Sydsvenskan: ”Samtidigt som kriminalvårdens nye generaldirektör Lars Nylén satsar stort på att göra landets fängelser rymningssäkra vill han spara rejält på personal-kostnaderna.

Dessutom måste den personal som blir kvar finna sig i mer helgjobb och mindre attraktiva arbetsscheman. Beskeden upprör både fack och lokala anstalts-ledningar:

– Det känns tungt att vår arbetsgivare satsar mer på teknik än på dem som jobbar i kriminalvården”, säger Roal Nilssen, facklig ombudsman.

Jag vet att många anställda inom kriminalvården hade hoppats att Nylén skulle innebära att man fått en generaldirektör som inte bara jamade med.

Nu kan man fråga sig vem som i stället jamar värst.

Läs artikeln i Sydsvenskan!