Sossereform för manschettbrottslingar


Notisen här till höger stod att läsa på TT:s hemsida för några timmar sedan. Ökad frigång och möjlighet att bo i hemmet.

När man införde den elektroniska fotbojan var den främsta kritiken att den enbart vände sig till dömda med en hyfsad social situation. De som saknar fast bostad och arbete kan inte ansöka om fotboja. Samma tongångar hördes i samband med att man skulle kunna få slippa fängelse om man själv bekostade ett alkolås till bilen.

Även om kritiken delvis var att skjuta över målet så ligger det trots allt en bit sanning i den. De som nu kommer att kunna tillbringa sitt ”fängelsestraff” i bostaden är i första hand ekonomiska brottslingar. Det är nämligen dessa som regelmässigt bedöms ha låg risk att ”återfalla i brott”.

Redan idag har de en mycket lindrigare fängelseplacering och får ofta förmåner som skulle vara omöjliga för någon rånare.

Man kan tycka vad man vill om detta förstås, men jag tycker att regeringen ser alldeles för lättvindigt på folk som berikar sig själva genom bedrägerier, trolöshet

mot borgenär, penningtvätt och grövre skattebrott.

Orsaken till regeringens inställning beror sannolikt på en klassinriktad syn på brottslingar. Att lura till sig en miljon är finare än att stjäla den ur ett kassaskåp.

Om Skandiadirektörerna döms till fängelse så får de garanterat många förmåner och friheter som andra fångar inte skulle få. Lindrigare anstalt (lägre säkerhetsklass) snabbare flytt till öppen anstalt, och sedan bedöms de ej återfalla i brott utan kan vistas i lilla villan i Djursholm. Med andra ord en reform specialgjord för överklass..