Sionisten Mahmoud Abbas


Mahmoud Abbas har träffat Ehud Olmert i ett möte där man bland annat sagt sig vilja diskutera en framtida palestinsk stat.

Det mest spektakulära med mötet var att det hölls i Jeriko på Västbanken. Det näst mest spektakulära var förstås att media överhuvudtaget rapporterar om ett möte mellan dessa två män. Efter att Abbas placerat sig själv på Olmert och Bushs lönelista så kommer han aldrig att återfå palestiniernas förtroende. Nu kommer istället Fatahs säkerhetsstyrkor få ägna allt mer kraft åt att skydda presidenten – mot den egna befolkningen.

Ekot: ”Inför mötet sa båda ledarna att de är beredda att diskutera frågan om en framtida palestinsk stat. Men bland palestinierna var förhoppningarna små.

– Noll, jag har noll förväntningar, säger Samya Abu Alqam i östra Jerusalem.

– President Mahmoud Abbas är som en tjänare, en tjänare till Israel och USA, fortsätter hon.”

Om Abbas inbillar sig
att han på något sätt ska kunna föra palestiniernas sak framåt så är han en särskilt svårartad drömmare. Personligen är jag övertygad om att så inte är fallet, han har antagligen i stället fått ekonomiska garantier så att han vet att han kan dra sig tillbaka utomlands när att hans ”karriär” är över.

Dessa charader sker samtidigt som 30 soldater ur IDF vägrat att hämta ut ett antal illegala bosättare från Hebron. Nu lär det ha löst sig genom att ett antal gränsvakter gått in och hämtat dessa, och hälften av de vägrande soldaterna har krigsrätt att se fram emot. Något som knappast kan vara speciellt skrämmande eftersom t.ex. överlagt mord på palestinska småbarn maximalt leder till att domaren hytter med fingret.

Det faktum att USA via Israel vräker pengar och vapen över Mahmoud Abbas är en effektiv metod för att splittra palestinierna. Det faktum att Abbas villigt deltar i detta gör att han aldrig någonsin kan delta i något som för palestiniernas sak framåt.

Jag tror att det som nu sker i Palestina höjer Hamas anseende, inte bara hos oss här i väst, utan det gäller i ännu högre grad i Mellanöstern.

Nu kommer dessutom B´Tselem med en förödande kritik mot Israel sätt att begränsa palestiniernas rörlighet och därmed också deras frihet. Någon som givetvis den israeliska regeringen viftar bort som en irriterande fluga.

DN/SvD/TT: ”Enligt B’Tselem har den israeliska armén spritt ut 47 vägspärrar och 455 fysiska hinder i form av barriärer över Västbanken, där 31 mil av huvudvägarna är antingen helt och hållet förbjudet område för palestinierna eller bara delvis åtkomliga.

– De israeliska myndigheterna har förvandlat den palestinska rörelsefriheten från en grundläggande mänsklig rättighet till ett privilegium som Israel delar ut eller drar tillbaka som det passar.”

Vad våra lokala israelkramare säger om den egna människorättsorganisationens uttalande vet jag inte i skrivande stund.

Källor: SvD DN Ekot SvD2 DN2

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

[tags]Mahmoud Abbas, Sionism, Fatah, Mellanöstern, Israel, Hebron, fatah, Hamas, Olmert, USA, Politik[/tags]